Jedinstvena BiH kao Bakirova fantazija

1
1085
Bakir Izetbegović / Foto: printscreen

Srbi u BiH bi trebalo da se odreknu Srbije, Hrvati – Hrvatske, svi da se učlane u SDA i da pod vođstvom Bošnjaka brane Bosnu – to je, zbirno, poruka koju je Bakir Izetbegović uputio komšijama na prošlogodišnjem partijskom kongresu, i onomad dopunio povodom 30-ogodišnjice partije kojoj se posle oca Alije i rođaka Sulejmana Tihića nalazi čelu.

U obraćanju, zbog pandemije tv linkom, Bakir je već u prvom pasusu sažeo celu poruku:

„Kada kažem ‘naš narod’, ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu… Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje … Njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao veru da različite vere i kulture mogu živeti zajedno”.

Pre svega, pežorativnu sintagmu „rezervna domovina“ iskonstruisali su muslimansko-bosanski ideolozi i odavno je uneli u bosanski politički diskurs, a odnosi se na Srbe i Hrvate starosedeoce u BiH i njihovu rodoljubivu vezanost na Srbiju i Hrvatsku, gde živi većina njihovih sunarodnika.

„Srbi seju u Bosni, a vremensku prognozu gledaju na beogradskom TV dnevniku“ – govorili su prekorno Muslimani još pre rata. Mogli su dometnuti i da su čitali Politiku i Novosti, odnosno Vjesnik i Slobodnu Dalmaciju, a ne Oslobođenje i Večernje novine, da su navijali za Zvezdu i Partizan odnosno za Dinamo i Hajduk, a ne za Željezničar i Sarajevo, i još mnogo toga.

Ali Bože moj, realnost je da na obe obale Drine žive Srbi – jedna nacija, jedna vera, jedan jezik, jedna istorija, kultura, tradicija, identitet, koji je neprirodno presečen raspadom Jugoslavije kojem su doprineli i Bošnjaci. Da im Srbija ne bi bila rezervna domovina, Srbi u BiH stvorili su Republiku Srpsku. Ko bi onda, po Bakiru, bili „…svi oni koji su, zajedno sa Bošnjacima, branili i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje“?

Da Vas podsetimo:  Dušica Filipović: NIKOLA IZ GOJBULJE ili U SRCU BOGA

Srbi, kao ni Hrvati, sem malobrojnih izuzetaka, niti su branili niti su sada spremni da je brane. Koliko je poznato, ti saborci u ratu, bili su jedino mudžahedini koji su dobili državljanstvo i formirali porodice u četiri bošnjačka kantona u FBiH. Sudanci, Saudijci, Alžirci i dr. zaista nemaju rezervnu domovinu: u svoje bliskoistočne zemlje ne mogu natrag jer se nalaze se na poternicama kao islamski teroristi.

Za utehu Bakiru povodom jubileja SDA, moglo bi i drugačije da se računa. Srbi i Hrvati su bili spremni i biće opet da brane Srpsku i „Herceg Bosnu“. Zajedno čine oko polovine stanovništva u BiH, a srpski entitet i hrvatski kantoni obuhvataju oko 75 odsto teritorije BiH. Dakle, neka se Bošnjaci na čelu SDA i njenim predsednikom pobrinu za onu četvrtinu koju kontrolišu, i suverenitet Bosne i sto odsto njene teritorije biće bezbedni.

Najzad, i o poslednjoj rečenici prvog pasusa: „… bit Bosne koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao ‘veru da različite vere i kulture mogu živeti zajedno’ ”.  On, dakle, pominje samo „različite vere i kulture“, ali ne i narode, odnosno nacije. Ta finesa asocira na osmanski sistem mileta koji je, ne samo u okupiranoj BiH, tolerisao neislamske religije.

Građani u uniformama Vojske Republike Srpske za zastavama tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09. januar 2019. / Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Tu „toleranciju“ bošnjački autori svesrdno hvale, a neoosmanista Ahmed Davutoglu čak i preporučuje, iako je podrazumevala da pravoslavne crkve moraju da budu ukopane da ne bi nadvisile džamije, zvona nisu smela da zvone, izrabljivani pravoslavci su bili građani drugog reda, prevera na islam donosila je materijalne i statusne privilegije.

Alija je, iznosio kontradiktorne stavove zavisno od situacije, što je za širu publiku narodski tumačio: „Pre podne mi se čini onako, a popodne ovako“. Govorio je, recimo, i da će „Muslimani uzeti onoliko Bosne koliko mogu prosperitetno kontrolisati“; i da „nema Bosne ako je neće Srbi i Hrvati“; i da se „više ne bori za Bosnu nego za opstanak Muslimana“, ali i da je „SDA građanska stranka“ i da zato „u nazivu nema nacionalni predznak“, te da lično „predstavlja sve Bosance i Hercegovce“.

Da Vas podsetimo:  Spasavanje rezerviste Dragutina iz Vukovara

Bakir je odlučio da razvije baš ovu poslednju najnerealniju i najneproduktivniju babinu ketmansku tezu, pa je već na prošlogodišnjem kongresu najavio „otvaranje vrata SDA za sve bosanske patriote, bez obzira na veru i naciju“. Svestan da ni Stambol (Ankara) ni Teheran, ni Rijad nemaju kapacitet da mu stvore islamsku državu, a da je SAD, još više EU, neće ni kao fildžan Muslimaniju od četiri kantona, Bakir razvija fantaziju o jedinstvenoj BiH sa većinskom demokratijom u kojoj će odlučivati Bošnjaci kao najbrojniji narod.

Simptomatično, iako su mu, tokom polusatnog izlaganja, bila puna usta Bosne, koliko i SDA, baš ni jedan jedini put nije nacionalnim imenom spomenuo Srbe i Hrvate, nego ih tek bezlično podrazumeva u aluzijama i metoforama. Elem, on celu Bosnu vidi bez Srba i Hrvata.

Da li ih zamišlja preseljene u „rezervne domovine“ ili kao Bosance učlanjene u SDA? Kako je krenuo, možda do jeseni – za kada je odložio proslavu jubileja SDA – Bakir dođe na ideju da svi Srbi i Hrvati pređu na islam kako bi Bosna postala jedinstvena. Uostalom, u Islamskoj deklaraciji piše: „Islamski pokret bi trebao i može početi preuzimati vlast čim je moralno i brojčano dovoljno jak da može oboriti ne samo postojeću neislamsku vladu, nego i izgraditi novu islamsku“.

Babo Alija, kome je posvećeno 10 od 30 minuta Bakirovog izlaganja, pred komunističkim sudom se branio da su to „samo snovi jednog vernika i da se nigde ne pominje Bosna“. Sin Bakir smatra da više nema potrebe ništa da prikriva: Islamska deklaracija je zvanični dokument SDA a on je, kako veli, drži na radnom stolu.

Ugledni sarajevski novinar na radu u SAD Kemal Kurspahić komentariše: „Vladajuća bošnjačka partija, koja voli da se busa u patriotska prsa predstavljajući se kao predvodnik ‘probosanskih snaga’, ovih se dana – uz 30 godina svog osnivanja – pokazala više kao element razgradnje nego jačanja bosanske države“.

Da Vas podsetimo:  Zašto su Amerikanci PRE POLA VEKA hteli da presele Sremsku Mitrovicu?!

Nenad Kecmanović
Izvor: Sve o Srpskoj

1 KOMENTAR

 1. Cela BiH, Dalmacija, Vojna krajina, Slavonija, Baranja i Dubrovacka republika bile su srpske zemlja kao i stara Srbija, Skadar, C.Gora.
  Kad nas nisu uspeli oterati oni nas poturcise, pokatolicise, poalbanise, pobugarise pa je lakse i ispravnije da se novostvorene nacije vrate svom korenu srpskom.
  Tako ce na veke biti mir na balkanskom poluostrvu.
  Nase politicare treba katapultirati na Mars, jer se odricu vekovnih srpskih zemalja i ponizenog u druge vere prevedenog srpskog naroda.
  Dobar domacin cuva nasledjenu dedovinu i siri je, umnozava, nasi politicari od Karadjordjevica kralja SHS-a, tita pa do danas, nase vekovno nasledje stalno skracuju i suzavaju.
  Kad se pojavi politicar koji ce se boriti za srpsko nacionalno pitanje i vekovno ognjiste, tad mi nece biti tesko izaci na izbore.
  Ja jesam u dijaspori ali sam i drzavljan svoje maticne drzave, imam pravo da se ljutim na politikante koji se olako svoje zemlje i svog naroda odricu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime