Jedinstveni spomenik kulture s početka 19. veka u Velikom Selu godinama propada

0
34

Zdanje Stare mehane u Velikom Selu već je godinama ruinirano. Ovaj spomenik kulture opasan je zaštitnom ogradom, kako neko od prolaznika ne bi bio povređen ili kako ne bi ulazili u objekat.

Nije poznato kada bi ova građevina iz 19. veka mogla da bude rekonstruisana, jer objekat i zemljište pripadaju državi, pa opština Palilula nema mogućnost da pokrene obnovu.

Stecište trgovaca, putnika i meštana izgrađeno je u prvim decenijama 19. veka, kada je trgovina sa Austrijom bila intenzivna. Ovaj objekat je i primer simbioze moravske i vojvođanske kuće, a ovaj tip dominiraće u arhitekturi Srbije.

Nažalost, nebriga o ovom spomeniku ga je i urušila, krov je skoro uništen, zidovi su napukli, trem je u lošem stanju i išaran je sprejovima. Nekada važno mesto prolaznika i putnika, mesto sastajanja i odmora, a sada mesto opasano ogradom u koje niko ne ulazi.

Foto: I. Marinković

Kako su rekli u Zavodu za zaštitu spomenika grada Beograda, bez obzira na loše stanje, ovaj objekat i dalje predstavlja redak primer graditeljstva.

Foto: I. Marinković

– U skladu sa našim nadležnostima mi smo 2016. godine izdali uslove za rekonstrukciju i adaptaciju objekta Stare mehane, a dali smo i saglasnost na projektnu dokumentaciju – rekli su u Zavodu.

Foto: I. Marinković

– Iz Opštine Palilula su naveli da je Mehana nebezbedna po građane. Neophodno je da Opština obezbedi sredstva za rekonstrukciju i sanaciju objekta, koji ima potrebnu projektnu dokumentaciju i sve naše saglasnosti.

Foto: I. Marinković

 

Međutim, u Opštini govore da oni ne mogu da učestvuju u intervenciji na ovom objektu jer on i zemljište na kome se nalazi pripadaju državi.

– Pošto je Stara mehana u vlasništvu Republike Srbije i pod zaštitom je kao kulturno dobro, mi nemamo prava da obavimo bilo kakav posao na ovom objektu. U skladu sa Zakonom o javnoj svojini, nama nikada nije preneto pravo korišćenja – rekli su u Opštini Palilula.

Da Vas podsetimo:  Saopštenje
Foto: I. Marinković

Kako su nam rekli nisu dobijali pritužbe građana zbog stanja u kome se nalazi. Iako žiteljima Velikog Sela ne smeta ruinirano stanje Mehane, šteta je da biser istorije i arhitekture nadležni prepuste nepovratu.

Foto: I. Marinković

Ima višestruki značaj

Osim arhitektonskog značaja, Stara mehana u Velikom Selu važna je i kao objekat koji oslikava socijalno i ekonomsko stanje vremena u kome je nastala. Ona je i primer društvenih stremljenja sredine u kojoj je nastala.

Kroz nju se može posmatrati i istorijski razvoj Velikog Sela. U vreme kada je nastala imala je monumentalni izgled. Predstavljala je i prekretnicu u formiranju novijih seoskih kuća koje će dominirati u Srbiji tokom prve polovine 19. veka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime