Jedna demokratija

0
1162

aa-EU-flag-cracked-and-fractured-283x237Neko bi rekao da je Crna Gora jedna mirna i stabilna država… Pre nekoliko godina Van Rompaj je izjavio da je ona sledeća posle Republike Hrvatske (posle „Bijele Hrvatske“, može valjda i „Crvena Hrvatska“) koja će stupiti u članstvo Evropske unije. Nije rekao tačno kada će doći do tog ključnog proširenja, ali to sada nije ni važno. Za razliku od Đukanovića, evropski zvaničnici su smenjivi. Ne vladaju doživotno niti im se posle zaklinju pioniri… Dok ne dođe taj svetli dan i ta „majska zora“ Evrope, koja bez poslednjeg autoritarnog režima u Evropi svakako neće biti potpuna, u Crnoj Gori traje proces reformi. Ministar kaže teško je podneti sankcije prema Ruskoj Federaciji, ali neće sedeti na dve stolice. Nije – državniče, premijeru, finansisto, reformisto, pesniče (odmah do Njegoša)… – važno na koliko stolica sediš već čije su te stolice… Crna Gora je u svemu lider u regionu… NJena nacionalna valuta – crnogorski evro – sve je jača… Narod živi sjajno… Prosečna zarada je 476 evra… Kao u štedljivoj , propaloj, pokradenoj, sankcionisanoj, segregiranoj, neturističkoj i demokratkoj Srbiji. Potrošačka korpa iznosi 800 evra. Svi ste vi,obični, pošteni građani, dragi Crnogorci, Srbi, Muslimani, Bošnjaci, Albanci, Hrvati… samo turisti u evrodiznilendu na moru. Bar tako živite. Samo još da vam omoguće da donesete odnekud paradajz… I dobili ste evropski raj.

Ali zato vam nikada nije dosadno. Ako sam ispravno pročitao (crnogorski mi nije maternji), premijer je idealni suvlasnik 1 metra kvradratnog koji upravo kupuje država. Pravna država, odnosno njene neumitne ustanove, sprečila je preduzeće čiji je suvlasnik premijerov sin, da negde nešto zaradi protivno pravilima… Kakav uspeh ! Hoće li biti sudbonosan po članove komisije koja je stala na put privrednom razvoju zemlje u kojoj se uspeh meri po tome koliko je aktivno šire predsednikovo porodično okruženje.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO SE NEMCI OPET PLAŠE DONALDA TRAMPA?

U zemlji u kojoj su izbori i popis neka vrsta folklora, a opozicija ona lutka što predstavlja đavola koju u nekim kulturama zapale posle važne manifestacije – teško je zamisliti proces nekakve političke tranzicije. Kada se i dogodi, ona je na nivou dvorske spletke. I tako je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost podneo ostavku. Ni tri sedmice ranije bio je u sedištu NATO i tamo se sastao sa zamenikom generalnog sekretara ovog pakta. O ostavci iznenadnoj i čudnoj nisu obavešteni ni svi članovi Savjeta za bezbjednost… I sada DPS-ovci tvrde jedno, a jedini pravi SDP-ovac drugo…

Samo pitam se… Dok šef državne bezbednosti podnosi ostavku, a najvažnije pitanje o kome novine pišu jeste ko je bliži NATO i CIA: premijer ili sada već bivši prvi bezbednjak… Šta o svemu tome misle građani Crne Gore? Oni isti čiji su glasovi pokradeni da bi Savet bezbjednosti imao sadašnjeg predsednika. Oni isti koji bez državne prisile ne dolaze na tribine posvećene promociji NATO, osim pojedinih bezobraznika raspoloženih da ismevaju ograničene plaćenike na koje ovaj hladnoratovski dinosaurus, što već četvrt veka sprema Treći svetski rat, jedino i može da računa… Hoće li NATO da omogući Crnoj Gori ekonomski procvat? Da li je procvat moguć sa ovakvom vladom i uprkos postojećem režimu? Ili će možda sve ostati kako je i bilo, a dobre čike iz Brisela će da svakom građaninu nadoknade manjak od 324 evra?

Gde može da dospe zemlja koja ne brine o svojim građanima? Za Crnogorce u Srbiji Đukanovićev režim je zainteresovan samo kako bi se sukobljavao sa Srbima i Srbijom. Zar se ne brinu zbog toga kako su nestali Crnogorci na Kosovu i Metohiji? Zar ne osećaju griži savesti zato što u Srbiji živi četvrt miliona građana Crne Gore a oni svojom dijasporom smatraju tridesetak hiljada onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci. A šta je sa Albanijom… Velikom prijateljicom i starijom sestrom Đukanovićeve Crne Gore? Šta je sa Crnogorcima u Albaniji? Srbija brine o Srbima i Crogorcima. Štaviše, u Fijeru je i oko 2500 Srba – muslimana. Da su ostali u novopazarskom kraju pod Brozom bi im Saudijska Arabija postala bliža od Srbije. Ovako su ostali verni tradicijama predaka. Crna Gora kaže da će voditi računa smo o Crnogorcima (iako Srbi čine trećinu stanovništva Crne Gore) ali ni to ne čini. Nedavno se iz Albanije vratila skupštinska delegacija iz Srbije i izveštaj je je jako nepovoljan…

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (16) Tužno i sramno, nažalost istinito (6)

Ali, važno je da je Crna Gora na pragu NATO-a… Posle će sve biti bolje.

Čedomir Antić

NK

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime