Jelko Kacin srbomrzac i prevarant

2
1284

kacinLobiranje za Violetu Bulc u Briselu, uoči sunovrata Alenke Bratušek, Kacin bi da naplati zahtevom da ga Slovenija istakne kao kandidata za novog gubernatora Evropske unije u Bosni.

Pošto je u maju neslavno propao na izborima za treći poslanički mandat u Evropskom parlamentu (EP) a njegova Liberalna demokratija, nekada najjača slovenačka partija, nestala sa političke mape još uoči opštih izbora u julu ove godine, Jelko Kacin otkriva da ga kod kuće ne čeka svetla budućnost. Posle izborne pobede Mira Cerara i njegove stranke SMC, kratko vreme se spekulisalo da će Cerar imenovati Kacina za ministra odbrane, ali ni to se nije ostvarilo. Onda je procurilo da će se Kacin ove jeseni kandidovati za gradonačelnika Kranja, a onda je odustao, svestan da nema šansi jer ga zemljaci vide ne samo kao arogantnog, nego i agresivnog političara koji je osramotio „hram demokratije“ prvom tučom na sednici slovenačkog parlamenta. Nije tajna da osioni i neodmereni Kacin nije omiljen među kolegama na domaćoj političkoj sceni, a Slovenijom odavno kruži pošalica kako je Jelko sunarodnicima najmiliji kada je daleko, što dalje – na primer u Briselu.

Vičan onome što je praktikovao poslednjih 10 godina kada je za mesečnu apanažu od desetak hiljada evra obavljao funkciju izvestioca EP za Srbiju, Jelko se nedavno latio lobiranja po briselskim kuloarima kako bi sebi isposlovao novu funkciju – naslednika Petra Sorensena na mestu šefa Delegacije EU u BiH.

SRBOMRZAC

Nije sporno da je Kacin celog svog političkog veka delovao u korist srpske štete, pri čemu su mu stavovi često kontradiktorni – dok na Balkanu vatreno zagovara otcepljenje Kosova od Srbije i ukidanje Republike Srpske kao „genocidne tvorevine“, u Evropskom parlamentu je jednako strasno zagovarao državni integritet Ukrajine i osuđivao odvajanje Krima. Počevši od 1991. godine (kada je bio ministar propagande u prvoj slovenačkoj vladi) Kacin ne skriva antipatije prema Srbima i Srbiji. Nije čudo da je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, čim je beogradska štampa proširila vest o Kacinovoj novoj kandidaturi, poručio Briselu da sa Jelkom Kacinom neće razgovarati.

Da Vas podsetimo:  Slučaj „Stražar“: Tužilaštvo neće goniti bivšeg gradskog sekretara Nikolu Kovačevića

Stvar je, međutim, mnogo bizarnija nego što srpski mediji slute. Slovenački portal SiOL otkriva 20. oktobra da se zapravo radi o Kacinovoj „samokandidaturi“, te da je premijer Miro Cerar prošle sedmice primio Jelka na razgovor na izričitu Kacinovu molbu. Kacin je tom prilikom zahtevao od slovenačke vlade da ga protežira kod predsednika Evropske komisije za poziciju specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini. Iz Cerarovog kabineta je potvrđeno da premijer još nije udovoljio Kacinu i da će o tome uskoro odlučiti. SiOL (medij u državnom vlasništvu) proziva tim povodom i domaću Antikorupcionu komisiju pitanjem jesu li se Jelko Kacin i novi slovenački predsednik vlade Miro Cerar upleli u korupcijsku klopku?

Ispostavilo se da je Kacin, preko političkih istomišljenika u ALDE (Savez liberalnih i demokratskih stranaka u EP) i njihovog šefa Gaja Verhoefštada, lobirao protiv Alenke Bratušek još uoči njene propasti na hiringu (saslušanju) 6. oktobra pred nadležnim odborima EP, a sve to u korist njene naslednice na mestu slovenačke predstavnice u budućoj Evropskoj komisiji, inače bliske Cerarove prijateljice Violete Bulc. Ljubljanski mediji su obelodanili da je Kacinov motiv za to zamešateljstvo evropska služba, i to ne bilo koja: „Kacin očekuje (čak zahteva) da mu za obavljeno lobiranje u korist ne samo potpune novajlije u politici nego i Cerarove porodične prijateljice – premijer Cerar plati u vidu posebnog pisma preporuke za unosnu poziciju u BiH.“

TRANGE-FRANGE

Slovenački pravnici sad koplja lome u vezi sa pitanjem može li se Kacinova i Cerarova operacija „ja tebi, ti meni“ osuditi kao čin korupcije. Ovakav komplot ocenjuju ne samo kao „vezanu kadrovsku trgovinu“, već i kao političku korupciju. „Ukoliko se radi o takvom dogovaranju (između Kacina i Cerara) onda se radi o kršenju člana 263. Kaznenog zakona“, tvrdi Sebastijan Peterca iz „Transparensi Internacional“ Slovenije, podsećajući da „trgovina uticajem“ nije dozvoljena. Kacin se zavio u muk, neskriveno kivan na medije što su prerano razotkrili njegov „naskok“ na mesto EU gubernatora u BIH.

Da Vas podsetimo:  Roditelji optuženi da nisu vakcinisali dete, a BEBA ŽIVELA SAMO SAT I PO!

Ovo nije prvi put da Kacin juriša na funkciju kroz koju bi vedrio i oblačio u vezi sa pitanjem srpskih interesa. Isto je učinio i pre pet godina, kada je kukumavčio po kuloarima EP da mu Unija ponovo poveri resor izveštača za Srbiju, što je autorki ovih redova tada otkrila Tanja Fajon, slovenački poslanik. Treba li podsetiti i da je Kacin bio ministar u slovenačkoj vladi koja je tajnim aktom 1992. godine izbrisala iz državnih knjiga i tako gurnula na socijalno dno 26 000 građana poreklom iz drugih republika nekadašnje SFRJ, među kojima je bilo preko 60 odsto Srba, od toga 5 000 dece. Kacin, niti iko od odgovornih iz slovenačkih vlasti, do danas nije odgovarao za taj zločin.

Lik i delo

Vodeći slovenački mediji su pre nekoliko godina otkrili „veliku Kacinovu tajnu“ – po majci je Hrvat. Biciklista, ribolovac, pisac brošura o vojnim letelicama, beskrupolozan političar koji ne preza ni od laži, što je priznao prilikom obeležavanja godišnjice sukoba slovenačke Teritorijalne odbrane (TO) sa JNA; zapamćen je kao bezmalo večiti izveštač Evropskog parlamenta za Srbiju. Kacin se nije ustezao da svakom zgodom pokaže neprijateljski odnos prema Srbiji. Na tome je gradio političku karijeru počevši od 90-ih godina prošlog veka. Ministri iz različitih srpskih vlada su bezbroj puta protestvovali zbog njegovih neodmerenih i uvredljivih izjava kojima je ponižavao Srbiju. Bilo je, istina, i (retkih) trenutaka kada je Kacin kroz stisnute zube hvalio srpsku vladu odnosno „srpske prijatelje“, ali i to je činio s visine, pokroviteljski prezrivo.

Teško je pobrojati sve Kacinove gafove: prvi se slikao pored ugljenisanog leša pilota „gazele“ kada je slovenačka TO oborila helikopter JNA iznad Ljubljane, juna 1991. godine; kasnije se ispostavilo da je žrtva Slovenac, Ljubljančanin, a da je helikopter JNA kojim je pilotirao bio nenaoružan i da je vozio hleb za vojnike opkoljene u kasarnama. Preduzimljiv je i i u vezi sa ratnim plenom: poslanik Ivo Hvalica optužio je Kacina da je u ratnom metežu 1991. unikatnu ogradu Kasarne JNA iz centra Ljubljane „preselio“ na svoje imanje, posle čega ga je Kacin tresnuo po glavi i ostao upamćen po prvoj tuči u domaćem parlamentu.

Da Vas podsetimo:  SUDBINA SRBIJE I BALKANA? Nemačke fabrike – jeftini radnici!

Upamćen je i kao funkcioner EU koji je 2009. godine provocirao poslanike u srpskom parlamentu pozdravivši ih sa „mirdita“, na albanskom. Prethodno je, maja 2008., isposlovao posetu kosovske delegacije Briselu, a isticanje kosovske zastave proglasio priznanjem kosovske države od strane Evropskog parlamenta.

Svoje shvatanje srpskog bića opisao je u rečenici da je „autizam (u Srba) kao kada bi muž, da napakosti ženi, odsekao sebi k…“.

Dokazani majstor u fabrikovanju neistina, Kacin je tako zapretio Srbiji da će kastrirati svoje šanse za budućnost u EU ako u vezi sa Kosovom insistira na međunarodnom pravu i odbrani celovitosti svoje teritorije.

Svetlana Vasović-Mekina

Pečat

2 KOMENTARA

  1. Jeste. Znam neke ljude i sa Jelkom smo sedeli u kafani jedne novembarske veceri, nebitno gde. Ovaj je praaava srbomrzacka kreatura ponikla na agresivnom i nadmenom stavu. Sve za pare. On je obicna politicka drolja.I mrzi nas srbe. Sto posto znam i slusao sam ga i gutao, znas li kolike knedle, da ga ne raspalim po nosu….samo toliko.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime