Jeremić obećava zaštitu i nagrade za uzbunjivače u UN

0
844

565-lead-photo-1468357629-671087-jeremic_photo_Rick_BajornasKandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić obećao je da će – ako bude izabran za naslednika Ban Ki-muna – pružiti punu zaštitu i nagrade zaposlenima u UN koji prijave korupciju i druge zloupotrebe, otkriva Pištaljka.

U platformi koja je objavljena na sajtu misije Srbije pri UN, Jeremić navodi da uzbunjivači imaju ključnu ulogu u sprečavanju i otkrivanju korupcije i kritikuje sadašnju praksu u UN. „Uzbunjivači su često suočeni sa birokratskom ravnodušnošću ili gorim postupcima. A kada su njihove prijave uzimane ozbiljno, ishod je više bila odmazda nego zahvalnost. Prema podacima od jula 2014, zaposleni su se 447 puta obratili Kancelariji UN za etiku navodeći da su trpeli odmazdu zbog otkrivanja korupcije i zloupotreba u okviru UN. Pošto je pregledala 113 od 135 navoda, Kancelarija UN za etiku stala je na stranu uzbunjivača u samo 14 slučajeva – što je loš nalaz koji snažno odvraća buduće uzbunjivače od otkrivanja korupcije“, piše u platformi u kojoj Jeremić nabraja ključne stvari koje bi uradio na mestu prvog čoveka UN.

On navodi da će preuzeti obavezu da zaštiti uzbunjivače: „Generalni sekretar će raditi zajedno sa Generalnom skupštinom UN i podsekretarom za nadzor kako bi se poboljšala zaštita uzbunjivača. Generalni sekretar će takođe istražiti načine na koje bi se uzbunjivačima mogla dati nadoknada ili neka vrsta nagrade za njihovu ključnu ulogu u iskorenjivanju korupcije u UN“.

Jedan od protivkandidata Vuku Jeremiću je i argentinska ministarka spoljnih poslova Susana Malkora, koja je ranije bila šef kabineta Ban Ki-muna i za koju je nezavisna komisija UN utvrdila da se svetila uzbunjivačima. Malkora je uradila sve što je mogla da zataška silovanje dece u Centralnoafričkoj Republici od strane francuskih pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, a švedskog diplomatu Andersa Kompasa je suspendovala s mesta šefa terenskih operacija jer je dokumentaciju o tim zločinima prosledio francuskim tužiocima. Kompas je bio nezadovoljan što UN ne pokreću istragu o silovanjima iako su uzbunjivači sa lica mesta dostavili obimnu dokumentaciju. Francuski tužioci su pokrenuli istragu, a Kompas je pre mesec dana podneo ostavku, objasnivši da ne može da radi za organizaciju koja ne pokazuje nikakvu odgovornost.

Da Vas podsetimo:  MENE JE SRAMOTA, A VAS?

Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime