Jezivo…

0
1345
Foto: pixabay.com

Jedna scena iz Novog Sada je ovih dana konačno uznemirila građane. Naravno ne i one iz vlasti koji su se svojski, nekih dvadesetak dana, trudili da je zataškaju – jedan lik (ne mogu da kažem čovek), besomučno, ne prestajući, pesnicama udara čoveka koji bez znakova života (kasnije se ispostavilo onesvešćenog) leži na pločniku. Konaćno mu prilaze dva lika, obazrivo ga hvataju oko pasa u stilu – nemoj više, dosta mu je, on ih odguruje, vraća se žrtvi koja nepomično leži i lomi joj ruke – najpre jednu, pa drugu … jezivo. Nisam od onih koji ustaju od televizora kad se pojavi objava – scene koje slede mogu da uznemire gledaoce – svačega smo se mi na ovim prostorima nagledali i na televizorima i uzivo, ali ova scena me je potresla. Ugasio sam televizor i dugo nisam mogao da se smirim.

       Istog dana, pošto to više nije moglo da se skriva, na televiziji se pojavljuje direktor policije – bivši saobraćajac, koji objašnjava da je proteklih dvadeset dana policija sve pokušavala da uđe u trag počiniocu ovog dela, ali da joj je, eto, to tek danas uspelo, jer povređeni nije hteo da kaže ko ga je tukao. Zna i ime i prezime počinioca, ali ne mogu da mu uđu u trag, raspisali su poternicu, sumnja se da je prebegao u Crnu Goru, čije državljanstvo i ima, pa se ne zna da li će ga ovi isporučiti nama, iako je i tamo odgovarao za brojna krivična dela.  

 Pa šta će taj ovde kod nas? Zar ministar policije, poznati „dr“ nauka, Nebojša Stefanović, nije obećao  da Srbija neće više biti poligon za obračun inostranih klanova! Objašnjenje uskoro stiže, ponovo preko društvenih mreža – počinilac je najpre radio u obezbeđenju kladionice  MaxBet, da bi kasnije postao direktor firme koja je osnovala kladionice MaxBet, a što se navodno može videti i na sajtu APR – Agencije za privredne registre. Proizilazi dakle, da počinilac ovde nije boravio u ulozi kriminalca, već u ulozi biznismena – u moje vreme za funkciju direktora traženo je uverenje da nisi osuđivan. Sada se to, vidim, više ne traži – ko bi nam tada i mogao biti direktor.

       Bile ove informacije tačne ili ne, a kažu da se incident i desio ispred te kladionice u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, zar policiji te informacije nisu mogle da posluže makar kao početni korak u istrazi? Postoje li kamere na tom objektu ili na okolnim zgradama? Kako bi se inače taj snimak u opšte i mogao pojaviti u javnosti – možda je procurio iz same policije, nisu posmenjivani baš svi policajci–kriminolozi i na njihova dovedenni saobraćajci!

Da Vas podsetimo:  Pinkova princeza Vulin

       Istog sana na televiziji se pojavljije i Nebojša Stefanović, ministar policije – lično! Reaguje na kritike policije zbog kasnog objavljivanja poternice i detalja o slučaju brutalnog prebijanja čoveka u Novom Sadu, iznosi nekakve brojčane podatke koliko je bilo krivičnih dela u vreme bivšeg režima, a koliko danas, naravno sada je situacija mnogo bolja nego tada i kaže: „Svakako da nije dobro kada se u našoj zemlji dogode teška krivična dela, ali je svakako i činjenica da je policija danas daleko efikasnija nego u vreme bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i ostalih koji dele lekcije“, navodi ministar u pisanoj izjavi, tako da je svaki eventualni lapsus isključen.

       Pitam, kao građanin, ministra policije, Nebojšu Stefanovića: 

       Gpospodine Ministre, kad već govorite o policiji u „ono“ vreme, znate li da je u prvoj vladi koju je formirala Demokratska stranka, kao većinska strannka koja je pobedila na prethodno održanim parlamentarnim izborima, u koaliciji sa SPS-om – Vladi Mirka Cvetkovića, prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i Ministar unutrašnjih poslova bio Ivica Dačić. Onaj isti Ivica Dačić koji je posle izbora 2012. godine prihvatio još bolju ponudu SNS-a i prešao kod vas, na funkciju Predsednika vlade i Ministra unutrašnjih poslpva (Vučić se zadovoljio funkcijom prvog Potpredsednika Vlade) i obavljao te poslove o kojima govorite – poslove policije, sve do 2014. godine.

       Pa kako Gospodine ministre, kad govorite o poslovima policije u tom periodu, ne navedoste i onoga ko je te poslove vodio – Ivicu Dačića, koji je sada kod vas, još uvek na poslovima Prvog potpredsednika Vlade i Ministra inostranih poslova, pride.

       Dokle ćete, Gospodine ministre, da pominjete Dragana Đilasa – zar ga se toliko plašite, koji je tada bio na funkciji gradonačelnika Beograda. To vam je Gosposdine ministre isto kao da ste danas u svojoj pisanoj izjavi o radu policije pomenuli predsednika Vučića i Gorana Vesića, a ne i vas kao ministra policije.

Da Vas podsetimo:  Panović: Najjača opozicija oko Đilasa

       Ako Gospodine ministre to niste znaali, bio je red da se pre obraćanja javnosti o tome informišete, a ako ste to znali, onda još gore – nije u tredu da javno obmanjujete građane.

       I kako sad da vam verujemo Gospodine ministre o svemu što ste izneli i vi i vaš direktor policije Rebić, koji odjednom danas zna i ko je počiniocu ovog krivičnog dela pomogao u bekstvu – danas ih je i pohapsio. 

       Javna je tajna da u borbi crnogorskih klanova mi jednom od njih tolerišemo više nego onima drugima, a od vajkada je poznato da policija u svom operativnom radu koristi i klanove iz tih miljea kao  svoje saradnike. Nije li, Gospodine ministre u tome odgovor na ponašanje policije u ovom kriminalističkom slučaju. Ne bi mi to palo na pamet, da ne izlupetaste – pri čistoj svesti, ono gore o Tadiću i Đilasu.

Predrag Rakočević
Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime