Ji: Jačamo zemlje Zapadnog Balkana

1
844

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju rekao Glasu Amerike da bi svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori: „Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se meša u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne“

FAKTI: Ovaj kosooki u jednom je u pravu: svi na Balkanu treba da budu oprezni. Upravo on je nedavno onemogućio da vlast u Skoplju formira Nikola Gruevski čija je partija bila stvarni pobednik makedonskih parlamentarnih izbora. Pod njegovom dirigentskom palicom se slabi Republika Srpska. A sve indicije upućuju na zaključak da su lažni državni udar u Crnoj Gori izrežirale tajne službe Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Oprez je zaista preko potreban!

ji VISOKI zvaničnik Stejt departmana Hojt Brajan Ji izjavio je da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana, ali da će ostati oprezne i snažno angažovane u tom regionu.

„Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu“, rekao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da bi „svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori“.

„Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se meša u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne“, rekao je Ji govoreći o suđenju organizatorima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju premijera Mila Đukanovića i spreče Crnu Goru da se prikloni Zapadu.

Da Vas podsetimo:  Dosije Bljesak: Ispovjest Darinke Milosavljević iz Caga Okučanskih

Ji smatra da su nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, kao i predstojeća poseta Pensa Crnoj Gori potvrda posvećenosti nove administracije tom regionu.

On ipak dodaje da su demokratije na Zapadnom Balkanu i dalje krhke.

„Treba im naša podrška i to nam je jasno… Trudimo se da to obezbedimo, ali nam je neophodna politička volja druge strane, da se odupre korupciji, da se fokusira na rešavanje, a ne na politizaciju problema. Ako je partnerstvo iskreno sa obe strane, onda verujem da može i da uspe“, rekao je.

Ji smatra i da lideri na Balkanu, koji su spremni da sprovedu reforme u cilju evropskih integracija, mogu da onemoguće uticaje sa strane i ojačaju pozicije svojih zemalja kako bi slobodnije odlučivale o svojoj sudbini.

Američki diplomata rekao je još da su SAD u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma saglasne sa Rusijom i nastaviće blisko da sarađuju.

„Ali, tamo gde Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsednik Pens, braniti interese i vrednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima. To je ono što činimo“, dodao je Ji.

www.fakti.org / Beta

1 KOMENTAR

  1. Sećamo se vaših demokratskih i zaštitničkih akcija od Južne Amerike do Bliskog istoka. Gde god je nafta i droga tu ste i vi. U oba svetska rata najmanje ste stradali a u oba ste neverovatno profitirali… A posle vas ni trava ne raste, ostaju samo ruševine, beda ,bol, patnja i neverovatna mržnja prema svemu američkom. Platite Srbiji ratnu odšetu i nosite se više sa naših prostora….Gospode učini da imaju čime da se zanimaju na svojoj teritoriji da prestanu da maltretiraju svet.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime