Pet miliona dinara godišnje za privatno obezbeđenje

0
1444

Javno komunalno preduzeće „Bogatić“ plaća pet miliona dinara godišnje za privatno obezbeđenje iako je zgrada tog preduzeća smeštena u dvorištu lokalne policijske stanice, otkriva Pištaljka.

Nabavka fizičko-tehničkog obezbeđenja sprovedena je po godišnjem planu javnih nabavki JKP „Bogatić“, a posao je dobila firma „Iron guard security“ iz Šapca koja je bila jedini ponuđač. Ugovor im je dodenjen u julu mesecu ove godine i potpisan je na godinu dana.

Od usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja firma koja je dobila posao obavezala se da angažuje šestoricu radnika, od kojih četvoricu za dežuranje na portirnici upravne zgrade od 00 do 24 časa, iako zaposleni napuštaju preduzeće u tri sata popodne, jer im se tada završava radno vreme. Radnici obezbeđenja se nalaze i na drugom ulazu u zgradu, ali oni dolaze i odlaze kući zajedno sa zaposlenima preduzeća koji rade od sedam sati ujutro.

Od angažovane firme za usluge obezbeđenja  nije traženo da nabavi i ugradi kamere za nadzor pošto one već postoje, pa je na njih pao „trošak“ održavanja  tih instaliranih kamera, navodi se u konkursnoj dokumentaciji. Privatna firma iz Šapca dužna je i da obezbedi dve mobilne patrole koje će po potrebi intervenisati u periodu od 00 do 24 časa.

Službenica za javne nabavke u preduzeću Milena Petrić je novinaru Pištaljke u telefonskom razgovoru objašnjavala kako je obezbeđenje potrebno da čuva mašine, od kojih se deo nalazi u garaži na stočnoj pijaci, kao i izvorište pijaće vode, a onda je bez objašnjenja predala telefonsku slušalicu u ruke rukovodiocu sektora za vodovod Ljubinku Jakovljeviću, koji ju je delimično demantovao: „Nemamo mi privatno obezbeđenje na izvorištu, imamo kamere. Bunare i ostalo čuvaju naši ljudi koji tamo dežuraju non-stop“.

Da Vas podsetimo:  „Velja Nevolja je ubio Vlastu Miloševića, neko je sklonio dokaze“- tvrdi bivši Šešeljev telohranitelj

Predsednik nadzornog odbora ovog komunalnog preduzeća Hadži Milivoje Vuković, inače lekar u u lokalnom domu zdravlja, ovako je reagovao na konstataciju novinara Pištaljke da je plaćanje privatnog obezbeđenja za preduzeće koje se nalazi u dvorištu policije neobično: „Ah, neobično… Sve je neobično, ali šta je u ovoj državi obično?“

Iako je potpisnik godišnjeg plana javnih nabavki u JKP Bogatić, Vuković je za Pištaljku rekao da se ne seća te javne nabavke i da ima poverenja u direktora koji je pravnik, pa potpisuje plan javnih nabavki bez detaljnih konsultacija sa njim. Dr Vuković za obavljanje funkcije predsednika nadzornog odbora dobija 12.000 dinara neto.

Vršilac dužnosti direktora Aljoša Garibović, koji je potpisao odluku o dodeli ugovora šabačkoj firmi „Iron guard security“, u međuvremenu je prestao da obavlja ovu funkciju. On sada radi na poziciji načelnika pravne službe ovog JKP i kratko je za Pištaljku potvrdio da više nije direktor i da nema ovlašćenja da daje izjave. Dodao je da skupština Bogatića treba u narednih nekoliko dana da imenuje novog direktora.

Garibovića je na mesto direktora predložila Srpska napredna stranka, koja u Bogatiću deli vlast sa Socijalističkom partijom Srbije.

Planom poslovanja za tekuću godinu, budžet JKP „Bogatića“ je 96,7 miliona dinara, što znači da oko pet odsto celokupnog budžeta ide na privatno obezbeđenje.

Novak Grujić
pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime