Johanes Han, magarac i indulgencija

0
1738

2014-11-23_061154Prema istorijskim svedočanstvima, rimokatolički monasi koji su trgovali indulgencijom najčešće su putovali na magarcima. Jedno od objašnjenja uzroka takvog izbora bilo je to što je monah imao mogućnost da u dosadnim časovima putovanja razgovara sa svojim transportnim sredstvom. Osim toga, ukoliko se magarcu natrlja tur onda on počne tako ra reve da može razbuditi sva sela nekoliko kilometara unaokolo. Ta njegova osobenost koristila se kao signal za opasnost u slučaju napada pljačkaša.

Naravno, šteta je što trgovac indulgencijama Johanes Han nije u Srbiju doputovao na magarcu, nego u avionu. Ipak, ukoliko bi njegov dolazak u taj grešni grad izgledao kao pojava čoveka sa tonzurom na temenu[1] u iznošenom prostranom kaftanu, to bi privuklo masu naroda. Možda bi bilo više interesovanja i za njegovu indulgenciju. Jer to što je on predložio Srbima već odavno ne izaziva tako živahne reakcije kao što bi on hteo.

Navodno, vi protiv Rusa uvodite ekonomske sankcije, a mi vama uručujemo indulgenciju da ćemo vas obavezno, kad-tad, primiti u EU. Kada – ne znamo. Jednostavno, ako vi ne uvedete sankcije, mi možemo povući to obećanje. Tada idite kao budale, bez obećanja. A to je veoma važno. Eto, na primer Turci, sa obećanjem hodaju evo već 40 godina i veoma su zadovoljni. Zbog toga je neophodno dobro čuvati takvu indulgenciju.

Monah Han zna da mnogi Srbe žele u EU, doduše, ni sami ne znaju zašto. Mnogi članovi EU žele iz nje da izađu, a Srbi hoće da uđu. Rusi nazivaju takvo svojstvo traženjem avanture u sopstvenom gepeku. Rusi znaju šta pričaju. Njihovi prethodni predsednici su nakupili toliko indulgencije da oni sada njima lepe zidove. I prodavci su bili iz tih istih krajeva. Jednoj indulgenciji Rusi su se veoma obradovali. To je bilo obećanje NATO pakta da se neće širiti na istok. Kao, vi nama dajte Demokratsku republiku Nemačku, a mi vama obećavamo da nećemo širiti našu miroljubivu organizaciju. No, ili je indulgencija nenaplativa, ili je neki drugi razlog, uglavnom, ispalo je tako da su se Rusi suočili sa granicama NATO u Poljskoj, Pribaltiku i drugim susednim zemljama. Eto šta se zove avantura u sopstvenom gepeku. Sada Rusi ne žele da kupuju indulgencijske menice. Plaše se da će im opet podmetnuti nenaplative.

Da Vas podsetimo:  Razmišljanja koja se mogu izmeniti i proširiti!

Pa ni Hanu ovaj put sa prodajom nije baš išlo sve od ruke. Grešni Srbi nisu hteli da se pokaju i od njega kupe obećanja budućeg raja. Još gore, trgovca rajem su lišili i poslednje nade. Čak i premijer Vučić koji sa zadovoljstvom posećuje evropski diznilend, ovaj put je odbio goniča evropske sreće. Šta tek reći o starom grešniku predsedniku Nikoliću koji je uvek smatrao da diznilend Srbiji nije potreban.

Ali važnije od svega je nepravilno ponašanje stanovnika grešnog grada. Nikakvog interesa, nikakvog poštovanja prema pokrovitelju sreće i goniču u nezemaljske naslade. Čak suprotno, pitaju ga zbog čega je došao. I krste se sa tri prsta kad se pojavi.

Zaželeo je monah Han da se popne na vrh hrama i zavapi ka okupljenim građanima s kraja sveta:

Šta hoćete prokletnici? Ili vi možda ne znate da je Rusija neprijatelj čitavom čovečanstvu posle epidemije Ebole i ispred Islamske države Iraka i Levanta? Da li vi znate da naš duhovni vođa Barak Obama ne spava noćima, da je smršao 25 kilograma zbog brige o vašoj budućnosti? I zar se ne stidite da pred licem takvih iskušenja volite tu prokletu Rusiju!? Neka vas Gospod pokara glupi, zatucani i gadni ljudi!

Kupite sada indulgenciju za sankcije prema Rusiji ili ću pustiti na vas svog magarca pa će on učiniti sa vama ono što je već učinio sa Slovacima, Mađarima i Česima!

– A šta je on uradio sa njima? – upitali su uplašeni grešnici.

– Ništa taj prokleti mulac nije sa njima uradio – odgovorio bi monah Han, tužno vrteći glavom. Posle toga on bi pogruženo seo na svog magarca i napustio grešni grad. Istina, prilikom prolaska kroz kapiju tako bi mu natrljali rep da bi se životinjski rev probio prodornim zvukom po svoj okolini. Rev bi veoma podsećao na bombardere Luftfafea na nebu iznad Beograda. Iako proklete Srbe ni to ne može zastrašiti. Začuđujuće tupavi ljudi.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Umeljić: EU NIJE EVROPA, SAD NISU AMERIKA

Dmitrij Sedov

FSK

[1]Tonzura (lat. tonsura) na temenu – rimokatoličko duhovenstvo ima obrijani deo kose na temenu glave kao simbol duhovnog lica koje se odreklo svetovnog interesovanja (prim. prev.).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime