Još dva miliona evra za „Kip lajt“

0
855

Dok ovih dana radnici postavljaju novogodišnju rasvetu koja će, prema rečima čelnika grada, biti uključena 1. novembra mediji gotovo da ne izveštavaju da je iz budžeta izdvojen novac za kupovinu dodatnih ukrasa. Posao vredan oko dva miliona evra od JKP „Javno osvetljenje“ opet je dobila kompanija „Kip lajt“. Na tender za nabavku novog dekorativnog osvetljenja javilo se pet ponuđača, a ugovor je, kao i prethodnih godina, dodeljen kompaniji „Kip lajt“. U njemu se navodi da će za posao nabavke novih ukrasa ovoj firmi biti plaćeno oko dva miliona evra (250 miliona dinara) bez PDV-a.

Mesec dana ranije, krajem jula ove godine, „Kip lajt“ je dobio i 140 hiljada evra (oko 17 miliona dinara bez PDV-a) vredan posao reparacije novogodišnje rasvete.

Tako je JKP „Javno osvetljenje“ nastavio niz tendera na kojima pobeđuje upravo „Kip lajt“.

Naime, prema dostupnim dokumentima javnih registara ova firma je sa JP „Javno osvetljenje“ u prethodnih deset godina zaključila najmanje 17 ugovora u vrednosti većoj od pet miliona evra.

Uprkos tome što su veliku buru u javnosti prošle godine digle dve sporne nabavke na kojima je učestvovala ova firma – nabavka plastične jelke od 83 hiljade evra kao i tender sa detaljnim slikama ukrasa čiji je jedini distributer u Srbiji firma „Kip lajt”, vrednost tendera za dekorativno osvetljenje u Beogradu samo raste. Tako je na primer, u 2016. oprema plaćena oko 120 miliona dinara, u 2017. 170 miliona, dok je u 2018. nabavka opreme koštala poreske obveznike oko 250 miliona dinara.
DJB: U 2018. za novogodišnje ukrase pet miliona evra

Pored tendera za nabavku i drugog za reparaciju novogodišnje rasvete, DJB podseća je rebalansom budžeta Grada Beograda iz jula ove godine predviđeno da se iz gradske kase izdvoji i oko 23 i po miliona dinara za „kupovinu lančanica za novogodišnju dekoraciju“. Ovu javnu nabavku treba da sprovede Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Da Vas podsetimo:  Kako MEDIJI i društvene mreže UTIČU NA JAVNO MNENJE!

„Međutim, ono što se ne zna, jeste skrivenih 221 milion dinara u planu poslovanja JKP „Javno osvetljenje“ za montažu osvetljenja za novogodišnje praznike, i to u programu reparacije osvetljenja. Kad sve ovo napred navedeno saberemo sa cenom radova na demontaži opreme iz aprila meseca 2018. godine koja je iznosila 24.211.443,59 dinara, dođemo do toga da će Beograđani ove godine platiti oko 586 miliona dinara za popravku i montažu novogodišnjih lampiona. To je tih pet miliona evra“, navodi se u nedavnom saopštenju DJB-a.

Od 2007. do danas „Kip lajt“ je zaključio više od 100 ugovora sa gradovima širom Srbije, javnim i republičkim preduzećima.

Dekorativnu novogodišnju opremu „Kip lajt“ obezbeđuje i za još nekolko gradova – Zaječar, Kladovo, Smederevo, Kruševac, Valjevo.

Ubedljivo najveći klijenat „Kip lajta“ je i EPS, a angažovani su na brojnim poslovima od seče drveća do radova na mreži.

Zanimljivo je da na tenderima održavanja javnog osvetljenja koje sprovodi EPS, kompanija „Kip lajt“ pobeđuje upravo sa JKP „Javno osvetljenje“ od kojih redovno dobijaju druge tendere. Tako je samo jedan ugovor iz 2016. o održavanju javnog osvetljenja vredan oko milion i po evra (187 miliona dinara), dodeljen grupi ponuđača – „Kip lajt“, JKP „Javno osvetljenje“ i Energotehnika „Južna bačka“.

Srpski telegraf: Marko Bastać u radno vreme „vata zjale“

Srpski telegraf u današnjem broju kratko prenosi to što je predsednik opštine Stari grad sa saradnikom odneo novogodišnju jelku od makarona gradonačelniku Beograda Zoranu Radoičiću “u skladu sa kićenjem grada”.

Dok kritikuju Bastaća zbog toga što je ovo radio u radno vreme i pišu “ne mora valjda baš svaki dan da se radi u interesu sugrađana, može ponekad i da se zgubidani” zaboravljaju da podsete na činjenicu da su građani Srbije prošlogodišnju novogodišnju plastičnu jelku od 18 metara i oko 40 ukrasa platili čak 83 hiljade evra.

Da Vas podsetimo:  Rijaliti gladijatori ponovo na nacionalnim televizijama

Vesna Radojević, Jelena Đorđević
raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime