Još je nama dobro!?

3
1380

woman-feet-are-cuffed-with-steel-shackles-william-langeveldDa li je Srbija robovlasnička država? Da li su radnici robovi koji su dužni da rade za gazde a da za to ne budu plaćeni? Ko daje tolika ovlašćenja poslodavcima u Srbiji, da se razbacuju parama a radnicima ne daju platu ili im eventualno daju minimalac. Prosto zvuči neverovatno da pored svih Vučićevih eksperata počev od onog dipl.ing.mr.dr.mastera Bečića, pa nadalje, ovi robovlasnici ne isplaćuju zarade! Prema podacima sindikata oko 600.000 radnika iz privatnog sektora u Srbiji platu prima sa zakašnjenjem od mesec, dva ili više, dok čak 50.000 zaposlenih uopšte i ne prima platu. Sve znaju, a ništa ne preduzimaju.

Gde je vajni ministar rada g. Vulin, koji je tako zdušno branio Zakon o radu prošle godine usred leta. Kada se pisao zakon premijer je rekao da se „preslikao“ zapadnoevropski Zakon o radu, pitamo se zašto se i neisplaćene zarade nisu „preslikale“. Ovde mogu mesecima i godinama da ne isplaćuju zarade i nikom ništa. Gde ste ministre sada, radnici vam gladni, žedni… rade za 125 din po satu tj. 22.000 hiljade mesečno, a potrošačka korpa je 65 hiljada. Tačno tri meseca nisam dinara dobila. Sve nešto biće, biće. Sad je kredit, sad je PDV, sad je deci rođendan – a nama plata – ništa! Ali da je samo tri meseca, nego sam ukupno šest plata u minusu od novembra. Sa ovako korumpiranim inspektorima poslodavac može da radi šta god poželi! Kako živim? Živim kod mojih roditelja i preživljavamo sa njihovim skromnim penzijama, a svako jutro odlazim na posao. Država ne kažnjava poslodavce koji kasne ili ne plaćaju plate, ali zato meni uredno naplate kamatu za račune koje nisam platila. A kako da ih platim kad gazde ne daju plate. Kako decu da prehranim, da ih obujem i obučem. Stomak moje dece će me sigurno podsetiti na to da nemam čime da kupim hranu. Država hapsi i maltretira ljude koji nemaju kartu u javnom prevozu, a niko se ne zapita da li poslodavci isplaćuju zaposlenima naknadu za prevoz.

Da Vas podsetimo:  NEMAČKA PRINCEZA -- PARALELE

Pitam se šta bi se desilo kada ti isti poslodavci ne bi imali novac za osnovne životne potrebe, kada bi im dete gladno plakalo, da moraju da pozajmljuju novac kako bi detetu kupili lek. Ja svojoj deci ne mogu pružiti često ni parče mesa, nekada smo srećni kad imamo i mleko da popijemo. Strašno na koje niske grane nas je država dovela, sramota me je same sebe. Kako ću sutra objasniti deci zašto živimo u bedi. Zašto odlazimo na posao, kada za to ne primamo platu. Umem da se snađem, ali se pitam – zašto se sistem ne snađe da se stvari promene jednom na bolje i da „na belo“ uz sve obaveze izmirene, čovek može da živi normalno. Da bar ima pomaka u tom pravcu, bilo bi nam lakše.

Tek kad neisplaćivanje zarade zaposlenom postane teško krivično delo, nešto će se promeniti. Plata se u ovoj pravno kvazi državi neće i ne mora isplaćivati do daljnjeg, jer ko je lud da plaća radnika kad nigde ne piše da se to mora. Svedoci smo novog robovlasničkog sistema moderne civilizacije, gde radnici nemaju ni ono najosnovnije pravo, dok se svet poziva na prava i tolerancije. Koje licemerje.

Za Korene

Ivana Marković

3 KOMENTARA

  1. Reko sam vec – laku noc Srbijo ! Ovi klipani su dosli na vlast zato sto je narod glasao „protiv“ a ne „za“. Protiv sunovrata u koji su nas ovi ludaci gurnuli (slobodan pad jos traje) a za normalan zivot. Ne bolji, normalan. Dobili smo nista i jos gori standard. Sto rece autor teksta – sramota me ponekad samog sebe pred decom ! Bem te Srbijo sto cutis !

  2. Ovo je lijepo napisano i skoro sam se poistovjetio s piscrm teksta ali ima još mnogo toga što nije spomenuto a opotpunjava sliku ove naše kako kaže pisac teksta kaže kvazi države.Da počnemo…prijavljivanje na određeno vrijeme,na tri mjeseca pa tako po ko zna koliko puta,,,uplaćivanje radnog staža na socijalnom…meni recimo nije nepunih 8 godina ni uplaćeno niti sam uopće evidentiran.Sedmočasovno radno vrijeme,..to je smijurija….ne da se toliko ne radi nego ispod 9 časova nema šanse izaći s posla….nadoknada za topli obrok je da ni kiflu ne možete kupiti,nemate je kad pojesti jer se polusatna pauza svodi na 10ak minuta mnogi ni toliko a da ne govorimo o tom da tu kiflu nemate gdje pojesti jer prostorije za jelo nema nego jedete u magacinu sjedeći na pivskoj gajbi,kad ste na bolovanju pretpostavljeni vam pišu godišnji a za vrijeme bolovanja nesmijete ili zbog terapije ne možete nigdje otići …ne možete stići odraditi svoj posao zbog malog broja zaposlenihpa kad dođe kontrola i pronaće neispravnosti koje niste stigli odraditi sledi vam kazna ako ste dobre sreće od 10 posto ..inače bi mogla biti i veća…ima toga još…ali da ostavimo da još netko nešto napiše….ja sam već neznam koliko puta rekao da mi je jasno zašto su Turci ovdje vladali 500 god.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime