Još jedna bruka države

1
1292

Novim pravilnikom autističnoj deci ukinuto pravo na korišćenje parking mesta
1_175831Donošenjem novog Pravilnika o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim i opštim parkiralištima, koji je stupio na snagu 08. jaunara kategorija autizam je izbačena! Ovim povodom našoj redakciji se obratilo udruženje „Autizam- pravo na život“ kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj „sramni dokument“.

Spornu odluku je donela sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović koja je inače u Vladi Srbije nadležna za prava deteta.

Predstavnici udruženja roditelja dece sa autizmom kažu da su se odmah posle donošenja Pravilnika obratili nadležnoj instituciji i da im je prvi zakazani sastanak bio 11. februara.

– Na tom sastanku smo bili maksimalno izvređeni i poniženi kao roditelji. Nadležni su pokazali zavidan nivo neznanja kada je autizam u pitanju. Izvređani smo na najgori način od strane gradskog sekeretara Jasmine Ivanović koja nam je rekla da našoj deci nije ništa jer ‘„mogu da hodaju“ – ističu u saopštenju šokirani roditelji iz udruženja „Autizam- pravo na život“.

Oni insistiraju da se autizam vrati u pravilnik jer je reč o već stečenom pravu dece kojima je dijagnostikovan 100% stepen invaliditeta.

– Nismo našli na razumevanje već samo na birokratsko vređanje i vikanje.Šokirani smo jer, ako institucije ne prepoznaju naš problem, kako da očekujemo da to učini društvo?! Kako da u banci objasnim da moje dete ima autizam kada kod državnih organa kojima je to posao nailazim na ovakve stavove – kaže za Dnevno.rs Vesna Trajković, majka četrnaestogodišnjeg Uroša koji ima autizam.

Deca sa ovom vrstom invaliditeta ne mogu samostalno da pređu ulicu, nemaju nikakvu verbalnu mogućnost da pozovu nekoga u pomoć u kritičnim situacijama. Na promene ustaljenih ruta reaguju autoagresivno. Nemaju razvijen osećaj za opasnost. Za njih nema leka niti utehe za roditelje! Zbog svega navedenog, kao i zbog shvatanja da je najteži invaliditet onaj povezan sa moždanim funkcijama, autizam se u modernom svetu definiše kao 100% invaliditet!

Da Vas podsetimo:  Dojče-Vareš ,,lek” za koronu

Uz višednevno insistiranje, predstavnici roditelja su uspeli da zakažu još jedan sastanak za 23. februar. Na njemu im je sekretarka Jasmina Ivanović saopštila da „ne mogu da vrate autizam u Pravilnik“.
– Ipak, ona će nam navodno „izaći u susret“ samo tako što će oformiti nekakvu komisiju koja će dijagnoze naše dece preimenovati u višestruku ometenost koja jedina kao kategorija za osobe sa intelektualnim smetnjama stoji u Pravilniku – navodi se u saopštenju.

Roditelji su zatražili da im se odgovor na njihove zahteve dostavi u pisanoj formi i rečeno je da će se to dogoditi dana. Međutim, Jasmina Ivanović danas nije bila na poslu!

– U međuvremenu majka iz našeg udruženja je otišla u sekretarijat da preda zahtev za parking nalepnicu i na šalteru su joj grubo saopštili da je autizam izbačen iz pravilnika – tvrde roditelji ove dece.

Naša sagovornica Vesna ističe da roditelji najviše insistiraju na činjenici da je reč o već stečenim pravima i da ona ne mogu da budu oduzeta.

– Na sednici Vlade koja je održana juče premijer Aleksandar Vučić je bio isključiv da se ne smeju oduzimati VEĆ STEČENA PRAVA, govoreći o deci oboleloj od raka. Nadamo se da će i naša prava neko zaštititi – priča Vesna Trajković.

Ona dodaje da su od svih kategorija deca sa autizmom najmanje vidljiva jer su roditelji stalno u obavezi da se bave svojim mališanima, pa ljudi uglavnom vide odrasle, a ne njihovu decu i probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

– Posebno je tužno što je Jasmina Ivanović nastojala da nam prezentira uticaj na druge kategorije invalida poredeći invalidnosti, pa je razgovor otišao na stranu da li je bolje/gore biti slep, gluv, sakat, mentalno oštećen… Na ovaj način ona podstiče diskriminaciju unutar diskriminisanih grupa i takmičenje ko je gori invalid. Zaista monstruozno – zaključuju u udruženju roditelja „Autizam – pravo na život“.

Da Vas podsetimo:  Startup je gubljenje vremena. Ne izmišljajte, već kopirajte.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime