Još jedna politička farsa

0
837

sap-kimStav državnog vrha R. Srbije, SPC i SANU, od 20.10.2015. kojim su zahtev Kosova za prijem u UNESKO i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbacili, kao i to da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da će nastaviti put ka članstvu u EU, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama, je još jedna politička farsa, pred današnje zasedanje Izvršnog saveta UNESKA.

Konstatacija da se sve institucije i državni organi R.Srbije, oštro suprostavljaju prijemu Kosova u UNESKO, je u najmanju ruku gorka ironija, imajući u vidu da je ta ista Vlada potpisala Briselski sporazum kojim se obavezala da neće sprečavati članstvo „Kosova“ u međunarodnim organizacijama, a državni organi učestvuju u implementaciji sporazuma.

Poslanici i rukovodstvo Skupštine AP KiM svesni su situacije u kojoj se nalazi država Srbija i pod kojim je pritiscima i ucenama. Saglasni su da sve probleme treba rešavati na miran način i da je neophodno uspostaviti bolje odnose sa Albancima, ali ne po svaku cenu i ne na uštrb nacionalnih, državnih i interesa srpskog naroda koji živi na KiM.

Podrška stvaranju ZSO kao instrumenta zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na KiM, je ustvari implicitno priznanje nezavisnosti i podrška stavu predsednika SANU gospodina Vladimira Kostića, da Kosovo ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije i da Kosovo i Metohiju treba napustiti na dostojanstven način.

Licemeran je stav, da Vlada R. Srbije i njene delegacije imaju punu slobodu, da u okviru Ustava R. Srbije, nastave dijalog između Beograda i Prištine, imajući u vidu da je Ustavni sud doneo Odluke da postignuti sporazumi o katastru, matičnim knjigama, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima i slobodi kretanja nisu u saglasnosti sa Ustavom, a da je Briselski sporazum politički a ne pravni akt i da kao takav ne može da proizvodi pravna dejstva.

Da Vas podsetimo:  Put koji vodi ka mirnoj Bosni

Takođe su poslanici i rukovodstvo Skupštine AP KiM saglasni da je neophodno da u društvu vlada otvoren i kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerancije i srpske otvorenosti. Nažalost, kada je u pitanju KiM, aktuelna vlast R. Srbije je prisvojila suverenost od građana i uspostavila vlast nezavisne države „Kosovo“ mimo slobodno izražane volje građana na Referendumu 2012. godine. Dalja implementacija Briselskog sporazuma, kao političkog akta predstavlja ozbiljnu pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu R. Srbije i njenoj državnosti na KiM.

U Kosovskoj Mitrovici Skupština AP KiM

Potpredsednik Skupštine

Dobrosav Dobrić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime