Još jednom o lutriji

0
848

Cilj stranih lobista i službi zapadnih zemalja je bio da se iz posla izbaci Vojnotehnički institut

sibicarenje01

Ružno je kada neko nameru premijera Vučića da se raščisti sa nekom aferom zloupotrebi za svoje poslovne interese. Još je ružnije ako je neko zarad svojih interesa uspeo da mu podmetne neverodostojne podatke koje je on izneo na konferenciji za štampu. No o tome bi već neke druge službe trebalo da vode računa.

Pogađate, reč je o „Aferi Loto“, ako je uopšte bilo afere, jer, kako vreme prolazi i kako saznajemo neke stvari iz istrage, očigledno je da nikakve krivice niti namere za nekim nameštanjem nije bilo. Ipak, neko je gungulu iskoristio da u medijima povede jezivu kampanju protiv same Državne lutrije Srbije, a plašim se i da je sam premijer zloupotrebljen. Čitali smo ovih dana kako će „Vučić hapsiti loto mafiju“, kako su sve igre nameštene, kako se građani potkradaju… Na kraju – baš kao što sam i na početku afere govorio da je potrebno samo ispitati lice koje je bilo pri softveru tokom izvlačenja da li je svesno ili nesvesno napravilo propust – ispostavilo se izgleda da ničije krivice nije ni bilo.

KO JE VUČIĆU PODMETNUO LAŽNE INFORMACIJE

Ali mleko je prosuto, a šteta po Lutriju i uopšte kompletno tržište igara na sreću je nemerljiva. Svakako, premijer je upravu kada je izjavio da je put do zatvora kratak za sve one koji su eventualno pokušali da varaju građane. Međutim, on je jasno stavio do znanja uslovnost, a to je da krivica mora da se dokaže. Mediji su, očito po nečijem nalogu, unapred presudili da je nameštanja svakako bilo i tražili su krv. Glava je, ni krivom, ni dužnom, odletela direktoru Lutrije, koji je pokazao da ima moralni integritet i podneo je ostavku iako je duboko bio svestan da ništa nije kriv.

Da Vas podsetimo:  Ekspo 2027: manje hleba, više (video) igara

Otuda, ako se definitivno pokaže da nikakvog nameštanja nije bilo, apelujem na Vladu da ne uvaži ostavku koju je direktor Lutrije podneo. Uzgred, da ne bude zabune, u Lutriji se ranije zaista dešavao enorman kriminal i tužilaštvo sve to odavno ima istraženo i sažvakano, a zašto se ne pokreće realizacija, nikom nije jasno.

Svakako, postavlja se pitanje kome je ovo odgovaralo? Zašto je nekom bio potreban ovaj haos? Posebno mi je zaparala uši premijerova izjava o navodnim ogromnim profitima Slovačke i Češke Lutrije, gde je rečeno da je profit Slovačke lutrije oko 300 miliona evra, a Češke negde oko 100 miliona. Kao neko ko tržište igara na sreću konstantno prati, moram da kažem da je ove podatke neko podmetnuo premijeru. Doduše, s obzirom da je američki Džitek u pomenutim stranim lutrijama suvlasnik ili strateški partner, a pošto pomenuta kompanija ima veliku želju da uđe i u našu Lutriju, onda mi je nekako jasno odakle vetar duva.

Tačno je da ove Lutrije imaju prihode u pomenutim ciframa, ali njihove neto dobiti su mnoog manje – u Slovačkoj to negde oko sedam miliona evra, dok je češka lutrija čak u minusu. Neto dobit naše Lutrije je negde oko 1,5 miliona evra. To je solidan rezultat, koji bi mogao da bude bolji, s obzirom na raspalo stanje u kome se firma nalazi, zatim krajnje nepovoljan način oporezivanja za Državnu lutriju Srbije, generalni pad interesovanja za lutrijske igre ne samo kod nas već i u svetu i platežnu moć i zaposlenost naših sugrađana.

ZAŠTO VOJSKA NE SME DA RADI POSAO

A, bolje će biti kada se usvoje izmene i dopune zakona o igrama na sreću, koje godinu i po dana čekaju da budu usvojene, a koje lobisti stranih kompanija u Srbiji ne dozvoljavaju da se usvoje, jer im ne odgovara da Vojnotehnički institut dobije poslove koje mu je Vlada namenila oko kontrole tržišta. Bolje će biti kada se krene u odlučan obračun sa crnim tržištem igara na sreću. Bolje će biti kada se promene koeficijenti za oporezivanje ostvarenih prihoda Lutrije, što će recimo stranci prvo tražiti da se promeni ukoliko uđu u firmu. Bolji će biti kada se postavi menadžment koji se u ovaj posao razume i kada se pronađe strateški partner koji hoće da se iskreno bavi razvoje firme, a ne samo da kroz postavljanje softvera iznosi novac iz države.

Da Vas podsetimo:  Osamnaest načina da se (ne) zaposlite u Srbiji

Novac nije mali i zato su razni interesne grupe upletene da nam preuzmu tržište. Dok sam bio predsednik Skupštine Državne lutrije Srbije, borio sam se da Vojnotehnički institut bude taj koji će uspostaviti kontrolu tržišta igara na sreću putem svojih softvera. Na taj način bi nam kompletan novac ostajao u državi. Cela ova afera oko Lutrije upravo je izmišljena kako bi se vojska izbaci iz posla. Iskreno se nadam da to neće uspeti, bez obzira koliko su ti što žele vojsku da izbace snažni i moćni i što iza njih stoje ozbiljne službe zapadnih zemalja i ozbiljne lobi grupe velikih kompanija.

Vladimir Đukanović

Novi standard

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime