Jug 23, a Beograd 96 poslanika u novom sazivu Skupštine: ponovo zapostavljen ovaj deo Srbije

1
44
Foto: pixabay.com

Na jugu živi skoro milion stanovnika, a njih će u Narodnoj skupštini Srbije predstavljati 23 poslanika. Čak četiri puta više je poslanika iz Beograda, pa Mladen Jovanović ističe da takva slika novog Parlamenta pokazuje da jug Srbije nema nikakav politički značaj i da će do promena doći kada južnjaci svojim platama mogu da pokrenu biznis, a ne kroz kredite i pomoć države i kada budu upoznati sa tim koga su izabrali da ih predstavlja u političkim krugovima.

Nakon 3 meseca od redovnih izbora, izbori su i konačno završeni prošle nedelje glasanjem u Velikom Trnovcu. Čak pet puta su građani glasali u tom mestu, pa su Trnovac i čitav jug Srbije postali postizborni fokus.

Međutim, taj deo Srbije je daleko od fokusa ukoliko se pogleda broj poslanika koji će predstavljati južnjake.

U Skupštinu ulazi 23 poslanika sa juga, gde živi oko milion stanovnika. Znatno više ljudi je iz Beograda – njih 96, koji će predstavljati oko 1,6 miliona stanovnika tog grada.

Neravnomerna zastupljenost juga Srbije je za nekadašnjeg direktora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladena Jovanovića pokazatelj da on politički nema nikakav značaj.

Nama ovde, kako god glasali, ostaje da čekamo da partijske glavešine u Beogradu izaberu gradonačelnike, poslanike, čak i odbornike. Sa jako centralizovanim partijama, pogotovo ovim na vlasti, Skupština Srbije je pretvorena u direktan prenos mitinga vlasti i festival podizanja ruku – kaže Jovanović.

Za razliku od pre dve godine, sada mnoge stranke nisu bojkotovale izbore i prešle su cenzus, pa Jovanović smatra da prisustvo opozicije u Skupštini ipak nešto menja.

U nekim od tih partija „južnjaci“ igraju važnu ulogu, a neke su kreirane na bazi realne participacije članstva, pa se može očekivati da jedan broj njih „razdrma“ prestoničku učmalost u Parlamentu i otvori teme koje su nama ovde važne. Da li će ove partije ostati decentralizovane ako dođu na vlast, to ćemo tek videti – navodi on.

Kada će doći do promena?

Na parlamentarnim izborima 2020. godine jug Srbije je predstavljalo 28 poslanika, što je bilo za 7 više nego u prethodnom sazivu.

Da Vas podsetimo:  Cirkus Srbija

Sada se taj broj smanjio, a Jovanović kaže da će do promena doći kada građani ne budu navijali za Zvezdu ili Partizan.

Dodaje da je tokom prethodnih 30 godina Srbija uradila sve da bi dobila ekonomski jak Beograd i devastiranu Srbiju.

Još dugo ćemo na Jugu uzimati kredite i pomoć države za „pokretanje biznisa“ u iznosima koje Beograđani troše na letovanje. To se neće promeniti sve dok Nišlije navijaju za „Zvezdu“ ili „Partizan“, i biraju između Vučića i Đilasa čak i kada glasaju na lokalnom nivou. Promenu ćemo prepoznati onog trenutka kada celo Vranje zna koje su poslanike i poslanice izabrali iz svog grada, i kada Piroćanci budu imali redovne sastanke sa svojim sugrađanima koji ih predstavljaju u Skupštini Srbije – ističe Jovanović.

Podsetimo, od svih sedam lista najviše poslanika sa juga Srbije ima SNS – njih 11, koja je i dobila najviše poslaničkih mesta.

Autor: Tamara Tasić
Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

  1. Poređenje o broju poslanika u Skupštini nije tačno. Od tih 96 poslanika bar 70 njih se dovuklo u Beograd iz neke -često južne vukojebine pa sada „kvare“ statistiku! A i među ovih 23 najveći broj živi u BG i tu će ostati i posle isteka mandata. Naravno da zastupa -preko veza i vezica, svojih „jarana“ i burazera, često i mafijaša sa Kosmeta, interese juga Srbije!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime