“Jura” ipak poklonila automobile inspekciji

0
819

2016-06-02_054403Iako inspektor rada Radomir Nikolić nije mogao da se seti da li su iz “Jure” poklonili automobile odseku koji je on vodio, načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković je potvrdio da je poklon primljen, ali da su vozila otišla za Beograd.

Do ove informacije došao je “Insajder.net”, a Cvetković je rekao da niški inspektori nikada nisu koristili poklonjena vozila, kao i da su ugovor o donaciji potpisali predstavnici Ministarstva za rad.

Ja ne znam koji su bili njihovi motivi da kupe automobile Ministarstvu, ali znam da ti automobili nisu završili u niškom Inspektoratu. Jedno vozilo je odmah prebačeno u Beograd, a drugo je bilo parkirano 15 dana kod nas, a zatim ga je preuzelo Ministarstvo – kaže Cvetković.

U Ministarstvu “Insajderu” nisu dostavili u predviđenom roku podatke od donacijama koji su im traženi.

Kompanija “Jura” je takođe potvrdila da je pomenute automobile donirala 2013. godine, ali na zahtev Ministartsva rada koje je tada vodio Jovan Krkobabić. Vozni park ovog ministarstva “osvežen” je sa dva automobila “kia ceed”.

Donacija dva automobila je realizovana nakon dobijanja zahteva od Ministarstva, za unapređenje uslova rada zbog manjka slużbenih vozila. Kao članovi lokalne zajednice, odlučili smo da zvanično ispunimo zahtev bez skrivenih namera – navodi se u odgovoru kompanije “Jura” redakciji “Insajdera”.

Zakon o donacijama ne zabranjuje kompanijama da državnim organima daruju poklone, ali kako kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, to predstavlja svojevrsnu pravnu prazninu.

U normalnim društvima to se ne dešava i teško je zamisliti da u jednoj Nemačkoj neka firma uplaćuje donacije institucijama koje su zadužene za kontrolu njenog rada. Ovde je i pitanje da li je sve to deo šireg sporazuma po kom država subvencioniše otvaranje fabrika neke kompanije, a zatim nam tu kompaniju predstavlja kao društveno odgovornu, kao firmu koja podržava rad naših institucija – kaže Dobrašinović.

Da Vas podsetimo:  Srbi Su Poreklom Sa Balkana (Helma) – Anatolij Kljosov Zabranjena Istorija

Podsetimo, “Jura” je dospela u žižu javnosti pre nekoliko meseci kada su se radnici žalili na teške uslove rada i nerad inspekcije koji su pravdali upravo time da su od kompanije dobili vozila.

Prvi čovek niškog inspektorata u 2013. Radomir Nikolić to nije mogao da potvrdi, niti da demantuje, a navodno su automobili donirani nakon pokušaja dvojice radnika da o problemima progovore javno nakon čega su dobili otkaz.

“Jura” je do sada za svoje fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu od države dobila oko 25 miliona evra subvencija.

A. S.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime