Jura: Ministarstvo rada tražilo da im poklonimo automobile

1
1168

2016-05-28_074347Južnokorejska kompanija Jura potvrdila je za Insajder.net da je 2013. donirala dva putnička automobila Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, i to na zahtev Ministarstva.

Južnokorejska kompanija Jura potvrdila je za Insajder.net da je 2013. donirala dva putnička automobila Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, i to na zahtev Ministarstva. Reč je o ministarstvu u čijoj je nadležnosti i Inspekcija rada, dužna da kontroliše poštovanje prava radnika.

Jura: Neutemeljene optužbe o kršenju prava zaposlenih

Kompanija Jura se u odgovoru Insajder.netu prvi put oglasila i u vezi s brojnim navodima o psihofizičkom maltretiranju radnika i kršenju njihovih zakonom zagarantovanih prava, tvrdnjom da ti navodi nisu istiniti.

„Razlog zbog kog ne odgovaramo na neutemeljene optužbe je taj što optužbe nisu istinite i mi se prema svojim zaposlenima ne ophodimo na taj način. Drugi razlog je i taj što ne želimo da se raspravljamo s medijima. Yura Corporation doo je srpska kompanija i mi poštujemo svoje zaposlene i poštujemo zakon Republike Srbije“.

Tako je državni organ zadužen za nadzor ove kompanije od nje zahtevao donaciju, koja, pritom, prema našem istraživanju, nije dozvoljena Zakonom o donacijama i humanitarnoj pomoći, a koji izričito brani donacije u vidu automobila.

Već nekoliko godina predstavnici sindikata i bivši zaposleni iznose tvrdnje da kompanija Jura krši prava radnika i maltretira zaposlene, između ostalog i tako što im je ograničen odlazak u toalet po potrebi, postavlja nerealno visoke radne norme, otpušta radnike zbog dužih bolovanja ili pokušaja osnivanja sindikata.

Povodom optužbi da Inspekcija Ministarstva za rad ne reaguje adekvatno na brojne navode o kršenju radničkih prava u Juri zato što od ove kompanije prima na poklon automobile, Insajder.net je od Jure tražio informacije o svim donacijama državnim organima od početka njihovog poslovanja u Srbiji do danas.

Da Vas podsetimo:  Poništena odluka o doktoratu Siniše Malog

Korporacija Jura do sada se nije oglašavala povodom medijskih napisa o fizičkom i psihičkom maltretiranju zaposlenih, a u odgovoru Insajder.netu prvi put demantuje ovakve navode, ali istovremeno potvrđuje da je Ministarstvu donirala dva automobila.

Pitanja Insajder.neta upućena su Ministarstvu rada. Ministarstvo nije odgovorilo.

Kako se navodi u odgovoru, Jura je za proteklih šest godina, koliko posluje u Srbiji, dala ukupno 650.000 evra kao donacije velikom broju zdravstvenih ustanova i vrtića, fudbalskom klubu Karađorđe iz Rače, Vladi Srbije, Opštini Rača i Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Vlada Srbije i Opština Rača dobili su Jurine donacije u vrednosti od 180.000 evra za pomoć žrtvama poplava 2014, a kako je u dopisu objašnjeno, dva automobila marke „kia ceed“, vrednosti oko 30.000 evra, poklonjeni su Ministarstvu po zahtevu Ministarstva.

„Donacija dva automobila je realizovana nakon dobijanja zahteva od Ministarstva, za unapređenje uslova rada zbog manjka slużbenih vozila. Kao članovi lokalne zajednice, odlučili smo da zvanično ispunimo zahtev bez skrivenih namera“, navodi se u odgovoru kompanije Jura.

Odgovor kompanije Jura Insajder.netu nalazi se ovde

Predstavnici Jure ističu i da je ova donacija realizovana na osnovu zvaničnog ugovora o donaciji s Minstarstvom, a jedini uslov donatora bio je da se automobili koriste u službene svrhe.

Donacija je, kako se navodi u odgovoru Jure, realizovana 2013, kada je premijer bio lider SPS-a Ivica Dačić, a na čelu Ministarstva Jovan Krkobabić, koji je u međuvremenu preminuo. PUPS je tada bio u koaliciji sa SPS-om, a danas je u koaliciji sa SNS-om.

Ministarstvo prekršilo Zakon

Iako je Zakonom o donacijama i humanitarnoj pomoći dozvoljeno da pojedinci i kompanije doniraju državne organe, zvuči neverovatno da državni organ koji bi trebalo da kontroliše i po potrebi sankcioniše rad neke kompanije od nje zahteva donacije.

Da Vas podsetimo:  U Koceljevi rade 20 meseci za jedan koncert Zorice Brunclik

Osim pitanja da li državni organ koji je primio takvu donaciju uopšte može da bude objektivan kada kontroliše poklonodavca, u ovom slučaju sporno je što je Ministarstvo svojim zahtevom po svemu sudeći direktno prekršilo Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći.

U tom Zakonu jasno stoji da državni organi mogu primati donacije u uslugama, novcu, imovinskim pravima i robi, s izuzetkom duvana, alkoholnih pića i putničkih automobila.

Pitanja o Jurinim donacijama i podatke iz izveštaja o inspekcijama u Juri Insajder.net je tražio i od Ministarstva, ali nikakav odgovor nismo dobili ni nakon isteka zakonom predviđenog roka. Posle javnih optužbi predstavnika sindikata o zlostavljanju zaposlenih u Juri, Ministarstvo se oglasilo saopštenjem u kom se navodi da „prilikom inspekcijskog nadzora niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili“.

Dobili 25 miliona evra subvencija

Jura je do februara 2015. od države dobila ukupno 25 miliona evra subvencija, pokazuje finansijski izveštaj kompanije. Kompanija je, takođe, u Nišu i Leskovcu na ime državne pomoći dobila na korišćenje zemljište, i to bez nadoknade. Jura, čiji je dolazak bio projekat nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića, u Srbiji posluje od 2010. Jura je tada došla u pogone tada propale fabrike Zastava elektro u Rači, koju je inače bio privatizovao Ranko Dejanović, muž funkcionerke SPS-a Slavice Đukić Dejanović. Nakon Rače, Jura je otvorila pogone u Leskovcu i Nišu.

Ceo tekst Insajder.neta o subvencijama koje dobila Jura možete pročitati na ovom linku.

Insajder

1 KOMENTAR

  1. 25 miliona evra subvencije plus besplatno zemljiste, plus kupovina „propale“ (citaj: opljackane) firme za bagatelu zaslugom Dinkica i Dejanovica, plus „najjeftinija radna snaga u Evropi i okolini“, minus dva automobila. Pa ko moze da propadne u Srbiji, izuzev nje same?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime