Južni tok, garant da Vojvodina neće biti republika

0
1548

vojvodinaSvedoci smo koliko se prašine diglo oko dolaska ruske delegacije u Srbiju i kako se veliki broj zakletih evrounijata iz domaćih redova oglasio o tom pitanju.

Mnogobrojni tekstovi i konferencije za štampu DS, LDP, LSV i mnogih nevladinih organizacija pokazuju koliko im je stalo da se projekat Južni tok osujeti, a koliko je našem narodu malo poznato koliko će koristi imati kada krene gradnja Južnog toka.

U ovom tekstu nećemo govoriti samo o ekonomskim efektima koje će Srbija osetiti kad krenu radovi ili o direktnom ili indirektnom angažovanju više desetina hiljada naših radnika na gradnji Južnog toka, već pre svega o bezbednosnim prednostima koje će Srbija, a pogotovo njen severni deo imati ako Južni tok prođe našim prostorima.

KORIST ZA LOKALNE SAMOUPRAVE

Gledajući njegovu trasu, vidimo da će gasovod prolaziti kroz sledeće opštine u Bačkoj i Banatu: Kovin, Pančevo, Kovačica, Opovo, Zrenjanin, Titel, Novi Sad, Žabalj, Temerin, Srbobran, Vrbas, Kula i Sombor. To je 13 opština koje će imati direktnu zaštitu ruskih bezbednosnih struktura jer će na projektu biti angažovano više od hiljadu ljudi koji će obezbeđivati nesmetan rad ovog gigantskog projekta. Kao što znamo, NIS i Gaspromnjeft izdvajaju ogromna sredstva kroz socijalne i kulturne projekte u lokalnm samoupravama na čijim se teritorijama vadi gas i nafta. To govori kakve će dodatne ekonomske koristi imati ove opštine kroz koje bude prolazio gasovod.Ne treba da nas iznenađuje toliki bunt autonomaških prvaka protiv svega što je rusko – osim kada oni dobijaju ruski novac – jer dobro znaju da, ako Južni tok prođe, padaju u vodu sve njihove zamisli o Vojvodini kao republici.

Vidimo da se Pajtić i dalje drži na severnim terenima iako je još od početka godine, kao, pokrenut proces rušenja pokrajinske Vlade i traženja prevremenih pokrajinskih izbora. Međutim, od toga se nije maklo ni za pedalj osim što Pajtić i dalje radi polako i sigurno na razbijanju suvereniteta Srbije.

Da Vas podsetimo:  IMA BOGA! Tvrde Srbi iz Štutgarta i okoline u diskusijama o strašnim poplavama u Nemačkoj

Deklaracija o zaštiti prava Vojvodine, uvođenje novog predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, koje promoviše homoseksualizam i čiji je sadržaj poguban i kosi se sa tradicionalnim shvatanjem porodice u svim verskim zajednicama, zatim vojvođanska konferencija u Briselu, Platforma o finansiranju Vojvodine… – sve to nam pokazuje da Pajtić nastavlja da ispunjava zahteve svojih prijatelja iz zemalja Dunavske inicijative (Nemačke, Austrije, Mađarske…, sve samih srpskih „vekovnih prijatelja”).

Dodajemo još i to da Pokret mađarske nade nesmetano promoviše u Srbiji svoj politički program o pripajanju severne Srbije Mađarskoj, da funkcioneri mađarskih partija koje su na vlasti u Vojvodini traže autonomiju za sedam opština u Bačkoj i da se odjednom ponovo poteže pitanje o povratku zemlje nemačkim građanima ćiji preci su nekad živeli u Vojvodini.

Šta nas tek čeka kad ova nesrećna vlast krene da prodaje oranice po Sremu, Banatu i Bačkoj i kada se to ozakononi u Skupštini Srbije? Da li ćemo uspeti da se odupremo moćnicima sa Zapada kojima su naše oranice garant prehrambene bezbednosti za njihovo stanovništvo?

MALO LEKCIJA IZ ISTORIJSKE LEKTIRE

Treba podsetiti naše građane da su mađarski ustanici 1848. godine na čelu sa Lajošem Košutom pokrenuli revoluciju protiv Bečkog dvora i direktno se sukobili sa Srbima, koji su ostali na strani Habzburgovaca. Jedina nada Austriji u to vreme je bila Rusija, koja je na poziv Beča ušla u rat protiv pobunjenika, porazila mađarsku vojsku u bici kod Vilagoša 1849. godine i tako spasila mladog Cara Franju Josifa i njegovu krunu. Austrija im je na to „bratski” uzvratila nakon četiri godine 1853, kada je, zajedno sa Englezima i Francuzima, napala Rusiju u Krimskom ratu. Na čelu Austrije bio je isti onaj Car koji je četiri godine ranije molio Ruse i Cara Nikolaja Prvog za pomoć.Vođa revolucije Lajoš Košut pobegao je iz zemlje pacovskim kanalima i živeo bezbrižno u Engleskoj, Americi i Italiji još punih 45 godina, držeći po svetu predavanja o svojim revolucionarnim aktivnostima. Kada je umro u Torinu 1894. godine, preneli su ga i sahranili u Budimpešti pred desetinama hiljada ljudi.

Da Vas podsetimo:  SRPSKI JEZIK BEZ GRANICA

Vezivanje za Rusiju u ovom sudbonosnom trenutku je naša jedina nada u sferi novonastalih geostrateških zbivanja na Balkanu i srednjoj Evropi. Uverenje da je Srbima u Austro-ugarskoj monarhiji jedini spas mogao doći preko Rusije imao je još početkom 19. veka i čuveni Mitropolit Karlovački Stefan Stratimirović, koji je u pismu od 15. novembra 1804. od ruskog Cara Aleksandra Prvog Romanova tražio pomoć za svoj narod i poslao mu Memorandum u kome traži od Cara „zaštitu i spasenje“.

Nama Srbima 21. veka koji živimo na prostorima severne Srbije Južni tok i privrženost Rusiji su garant da ćemo ostati svoji na svome, pogotovo uoči obeležavanja 100-godišnjice početka Prvog svetskog rata, kada mnogi imaju želju da nas opet okrive za sve nesreće savremene civilizacije i kada će mnogi pokušati da preispitaju odluke Trijanona iz 1920. godine. Povezivanje sa Rusijom u verskom, vojnom, ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom pogledu, vraćanje ruskog jezika kao obaveznog predmeta u sve škole u Bačkoj, Sremu i Banatu, obnavljanje svih ruskih spomenika iz Prvog i Drugog svetskog rata, slanje naših đaka u ruske škole i fakultete, pobratimstvo svakog grada iz Vojvodine sa ruskim gradovima… moraju postati prioritet svakoj lokalnoj samoupravi na severu Srbije.

Gromada slovenske misli Fjodor M. Dostojevski je govorio da kod slovenskih naroda postoji samo jedna podela: na prozapadne i slavjanofilske snage, a nikako veštačka podela na levičare i desničare.

Znajući to, uskoro će i u srpskim partijama koje su na vlasti – SNS i SPS – njihovi članovi morati da se opredele da li su zarad kratkotrajnih materijalnih privilegija za nestajuću Evrouniju, u čiju propast ih vode njihovi ucenjeni lideri, ili su spremni da se usprotive tome i okrenu za jedinom trajnom svetlošću, koja nam stiže sa Istoka.

Da Vas podsetimo:  Dosije Holmec: Kako i zašto je državni vrh Srbije zataškao ubistva vojnika u Sloveniji?

Ivan B. Kostić

Autor je član Starešinstva Pokreta Dveri. Izvor: Novi Standard

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime