Južni tok važan za stabilnost Balkana

0
986

juzni_tok_insajderBeograd – “Izgradnja gasovoda Južni tok imaće ključni značaj, kako za bezbednosnu, tako i za ekonomsku stabilnost Srbije i čitavog Balkana“, istakao je Nenad Popović, potpredsednik Narodne skupštine i DSS-a, tokom predavanja koje je održao studentima Univerziteta Kolumbija u NJujorku.

On je naveo da izgradnja Južnog toka predstavlja “jedinstven integracioni proces koji će doprineti bezbednosti čitavog Balkana”.

„Projekat Južni tok će povećati odgovornost i međuzavisnost svih aktera koji učestvuju u ovom projektu, jer će u budućnosti svi oni imati jedinstven interes – da se obezbedi nesmetan protok i snabdevanje gasom“, istakao je Popović, pa nastavio:

„To će istovremeno doprineti povećanju stepena bezbednosti u čitavom regionu, a verujem da je to u interesu kako SAD, tako i EU“, naglasio je on.

Popović je naveo da će izgradnja Južnog toka samo u Srbiji obezbediti dve milijarde evra direktnih investicija, kao i posao za nekoliko desetina hiljada ljudi “koji će raditi kako na izgradnji gasovoda tako i u brojnim pratećim i uslužnim delatnostima vezanim za njegovu izgradnju”.

S druge strane, postojanje gasovoda na duži rok omogućiće stabilan i održivi razvoj domaće privrede, a posebno proizvodne industrije koja koristi gas kao energent ili sirovinu u proizvodnji, zaključio je srpski političar.

Predavanje Nenada Popovića pod nazivom “Geopolitičke i ekonomske implikacije gasovoda Južni tok” organizovano je u saradnji s Hariman institutom za ruske, evroazijske i istočne studije iz NJujorka (SAD).

Vaseljenska

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime