Kad gazda Vulin gradi

0
913

gazda-vulin1-563x353Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalna pitanja Aleksandar Vulin mogao bi da razdrma subotičku koaliciju SNS i Saveza vojvođanski Mađara, a bogme i republički dogovor ove dve stranke. Naime, Vulinovo ministarstvo u Subotici odgovorno je što se dogradnja Doma za negu u okviru Gerontološkog centra izvodi bez građevinske dozvole, a kako piše VOICE, na zahtev gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, u sredu,

25. marta, Građevinska inspekcija je utvrdila da iako “radovi na izgradnji traju još od decembra prošle godine, objekat još uvek nema građevinsku dozvolu” pa se dogradnja smatra bespravnom i u roku od 7 dana inspekcija će naložiti prestanak radova i zatvaranje gradilišta. Takođe, Građevinska inspekcija će u uspravnom postupku utvrditi ko su bili nadzorni organi u ovoj bespravnoj gradnji.

Kamen temeljac za Dom za negu položio je lično ministar Vulin, a ova dogradnja je možda najbolja ilustracija kako funkcioniše ovo ministarstvo, odnosno kako to ministar Vulin očas posla rešava probleme. Najvažnije je kako ministar Vulin i delovi ministarstva poštuju zakone i propise, pa je na primer Gerontološki centar samo dan pre otpočinjanja gradnje tražio građevinsku dozvolu za te radove, a Vulin je lično naložio da se za tu nedozvoljenu gradnju iz budžeta izdvoji 50 miliona dinara. A sredstva su, takođe, brzinski stvorena preraspodelom sredstava za ustanove socijalne zaštite.

Poslao je ministar 14. novembra prošle godine vanredni inspekcijski nadzor koji je utvrdio za samo nekoliko sati da je neophodna dogradnja Doma za negu, a ministar je istog dana doneo odluku i o preraspodeli sredstava i dodeli subvencije Gerontološkom centru u Subotici. I ne samo to, kako je inspekcija naložila hitnost rešavanja problema, odmah je stigla i saglasnost Uprave za javne nabavke Srbije da se izvođač radova izabere kroz Gerontološki centar najpre poziva četiri, pa tri potencijalna izvođača, ali na pregovore stvarno poziva samo jednog, koji dobija posao, a kao nadzorne organe i podizvođače angažuje preostale dve firme. Nije važno ni Uputstvo za javne nabavke koje obavezuje naručioca da u pregovarački proces pozove više firmi kako bi se obezbedila konkurentnost.

Da Vas podsetimo:  EXPO 2027 = Skok u bunar

Uglavnom, posao dobija firma “Molimentum” iz Kule, čiji je direktor Zoran Videkanjić, rođeni brat odbornika Srpske napredne stranke i predsednika Opštinskog odbora SNS u Kuli, Perice Videkanjića.

I tako ministar Vulin daje novac građana za bespravnu gradnju, odobrava kršenje zakona i propisa. To je njegov recept kako se “može stvarati i graditi bez povećanja budžeta”. Daš 50 miliona za bespravnu izgradnju doma od oko 600 kvadrata i očekuješ da ćeš ispuniti evropske standarde i još da će Gerontološki centar u Subotici dobiti i licencu ustanova socijalne zaštite.

Opozicionar.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime