Kad „informacije“ generišu katastrofu

0
1475

U virtualnoj realnosti, uvijek već živi se u sjenci „majke događaja“ (trenutno je to uragan Irma), u odnosu na kojeg su ostali statistički podatak, info pratioci koji na površinu kritičnog spektakla izranjaju zahvaljujući glavnom događaju koji ih uspostavlja i apsorbuje.

Zveckanje atomskim bombama, prirodne katastrofe i nepredvidljivo (s)kretanjevladajuće ekonomije, jesu čestice „majke događaja“ koji kreira i poništava virtualnu realnost.

Virtualna realnost mrzne i u jednom prelomnom momentu generiše apsolutno kriznidogađaj, koji je nešto više od čistog protoka, jer događaj takvog sadržaja je upravo onaj koji oko sebe sabira i razbija sve ostale događaje: uragan Irma je događaj koji premrežava sve druge i postavlja ih na razinu lokalnog. Na taj način, Irma je – događaj koji označava smrt događaja!

Izuzev prirodnih katastrofa i ekonomskog sloma (usled fiktivnog mjesta sa kojeg diktira geopolitičko kretanje), ostali događaji su uvijek zaustavljeni u potencijalu, realni su koliko i atomsko, hladno odmjeravanje snaga.

Virtualna realnost je sama po sebi događaj u kojem se neprestano režira granični događaj, „majka događaja“, spektakularni događaj koji je još itačka na informativnu povezanost…

Terorizam – metastaza rata; ekonomski krah – rađanje divljih mini-tržišta; ekološka katastrofa – preraspodjela plijenai ponovna centralizacija u smisluslika-Zapad i statista-Istok.

*

Istorija se odvija kao događaj u njegovom kontradolasku… To je, ujedno, i događaj i ono što ga zamračuje i prekida.

Uragan Irma, kao par ekselans info događaj, vrši totalnu evakuaciju svih ostalih događaja: on je moguć jer se u odnosu na njega ništa ne događa do konstatacija da je paraliza zahvatila kičmu infosistema…

*

Informacija se napaja šokom: breaking news – cirkulacija odvraćanja, velikog pražnjenja, simuliranja čvrste povezanosti…

Prazan Majami u 6:23; post-ekološke scene koje sa lica mjesta izvještavaju onu vijesti koja hrani informativne centre (dovedena na ivicu održivosti usled deficita događaja koji bi svojim spektaklom (katastrofom) na sebe skrenuli pažnju), kuće poput CNN-a kojima, u stvari, Uragan Irma predstavlja kapitalnu reklamu! – Virtualna realnost postoji od kraja koji se emituje u epizodama!

Da Vas podsetimo:  Pogled odozgo

*

Podvrgnut detaljanoj informativnoj analizi, događaj uragan Irma, nuklearni test Sjeverne Koreje, berzanski krah Vol Strita, ocrtavaju i ispisuju, svojom scenom kojom dominiraju bez ostatka, nešto zavodljivo, čak i hipnotizirajuće.

Primati svijet preko ekrana već objašnjava relaciju koja iščekuje katastrofalni, neponovljivi, u svojoj jedinstvenoj razmjeri razarajućeg epiloga – događaj nad događajima!

(Terorizam je aktuelan jer je stvaran uprkos sebi. Šta to znači? Da se u samorušilačkom nagonu skriva čar informacije! U tom smislu, događaj Blizankinje (11. septembar), otvara tamnu eru u kojoj su svi događaji kasnije njegova kopija…)

*

Virtualna realnost – fleš kraja koji će, naposletku, biti događaj o kome se neće imati čim izvještavati.

Na taj način čitati stvari, znači apokalipsu tumačiti u svijetlu onog što nije antidogađaj.

(Sloboda za Čađa!)

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime