Kad On neće

0
816

Bilbord-FOTO: Dragan SpalevićOvaj tekst, u stvari, piše Aleksandar Vučić. Suštinski – diktira ga tastaturi. Tačnije, već ga je izdiktirao tokom konferencije za novinare u vladi Srbije. Ja sam tu samo da se povremeno zapitam – da li je svestan šta govori.

„MMF bi nam dozvolio da više povećamo plate i penzije nego što sam mislio, ali ja to neću. Eto, neću“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i primetio da bi to „malo ko tako otvoreno rekao“, ali da se on ponaša „odgovorno i da vodi računa o interesima zemlje“.

„Ovo niko normalan ko se bavi politikom u Srbiji ne bi rekao, ali evo ja sam rekao zato što me ne zanima ko će da glasa za mene, već da Srbija bude zdrava zemlja, zato što želim u budućnost i da se menjamo“, poručio je Veliki, Voljeni im Vođa. On je objasnio da će novac u budžetu „držati na niovu na kome će imati više rezervi za investicije i za programe za zapošljavanje mladih“.

Istina.

Ovako nešto nijedan normalan političar ne bi rekao. Pardon, pokušaj političara.

Aleksandar Vučić (za razliku od većine svojih ministara i poslanika) nije pokušaj političara. Naprotiv.

On je svestan da ga nastavnici, profesori, učitelji ne gotive. On je takođe svestan da ga ne vole ni mnogi državni službenici zbog smanjenja plata.

Zato je morao (pošto izbori ipak mogu biti raspisani svakog trenutka) da obezbedi neku kompenzaciju u glasovima s druge strane.

Budite sigurni da je Veliki Voljeni Vođa ovom izjavom za sebe obezbedio barem deset hiljada sigurnih glasova na sledećim izborima.

Zašto?

Zato što u Srbiji ima mnogo onih koji smatraju da plate zaposlenima u javnom sektoru treba još da se smanje, a da penzije ne treba ni isplaćivati. Oni su danas, tokom živog prenosa, poskočili od radosti.

Da Vas podsetimo:  ...Vi ste temelj i snaga našeg društva i naroda...

Istina, mislim da penzioneri nisu baš toliko egazltirani njegovom odlukom. S obzirom na visinu njihovih primanja i realno pogoršanje njihovog standarda koje je mnoge penzionere naprosto unakazilo. I s obzirom na to da smo jedina zemlja u Evropi u kojoj je Ustavni sud rekao da je smanjivanje penzija sasvim moguće po našem najvišem pravnom aktu. Što se tiče ostalih zemalja koje su snizile penzije (Italija, Španija, Austrija, Grčka, Mađarska…) – u njima su Ustavni sudovi bili nemilosrdni i rekli kako je takva odluka – nezakonita.

Ko im je kriv kada nemaju nezavisno sudstvo kao Srbija.

Premijer je rekao da je MMF dozvolio veće povećanje od očekivanog zbog dobrih rezultata.

A on će da zaposlenima i penzionisanima daje povećanja na kašičicu.

Valjda da se ne bi šlogirali od tog boljeg života koji počinje, evo, za 62 dana. Pošto nam je u 2016. obećao da će nam biti do jaja.

Jedan moj dobar poznanik i kolega napisao je danas na svom Fejsbuk profilu: „Bićemo prva zemlja na svetu gde će njen premijer ubeđivati MMF da se smanje plate i penzije. Grci bi zbog ovakvog nečega zapalili Akropolj“.

U pravu je.

Ali, kao što znamo: Grci su razmaženi. A mi smo više kao Spartanci. Volimo čizmu. Na glavi.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime