Kad srbin izgubi rat za ćirilicu – gubi pravo na državu i goli život

10
713
Foto: printscreen

Povodom početka obeležavanja 20 godina rada prve „Ćirilice“

 • Ćirilica je temelj srpstva
 • Rat protiv ćirilice vodi se od 11. veka do danas
 • Danas je najteže voditi rat za ćirilicu zato što je srpska lingvsitika bila primorana da u jezik Srba, osim srpske ćirilice, normativno legalizuje pre 66 godina upotrebu favorizoavnog parapisma u verziji hrvatske latinice
 • Najveći problem srpske azbuke je u tome što se rat za ćirilicu vodi danas uz obavezu da se ne ošteti nametnuto samo Srbima u njihov jezik parapismo protivno Članu 10. Ustava Srbije i praksi u celom svetu
 • Danas deluje tragikomično kad srpski politiačri i državnici „prigovore“ hrvatskim i drugim politiačrima što se u Hrvatskoj, na primer, i drugde izvan Srbije ćirilica Srbima čekića ili zabranjuje na razne druge (lukave komunističke) načine, a istovremeno u Srbiji Srbi su poniženi tuđim pismom u 90 odsto slučajeva u javnosti

U okviru kulture i civilizacje u Evropi Srbi su primili od najpismenijeg dela tadašnjih naroda sveštenstva pismo, srodno glagoljici, savršenije i primerenije prirodi srpskog jezika ćiriličko pismo koje su stvorili učenici prvih slovenskih veroučitelja i prosvetitelja Ćirila i Metodija kojima je posvećen sveti dan koji se obeležava među Srbima 24. maja. Nauka je ustanovila gledište da je tvorac ćiriličkog pisma Kliment, pa se ćirilica ponegde zove i „klimentica“, a Kliment joj je dao ime „ćirilica“ iz poštovanja prema svome učitelju Svetom Ćirilu. Iako postoje i gledišta da su Srbi mnogo pre Ćirila i Klimenta imali svoje pismo veoma slično današnjoj ćirilici, nauka je na stanovištu i dalje da je Ćirilo Slovenima stvorio prvo pismo glagoljicu.

ĆIRILICA JE TEMELj SRPSTVA I STUB NjEGOVE BUDUĆNOSTI

Naravno, teško je danas biti siguran u istinu otkada Srbi imaju svoje pismo zato što se u Evropi često uništavalo ono što je u kulturi bilo srpsko, pa i ono što se temelji na pismu. Nije teško poverovati da su u „mračnim vekovima“ evropske nasilne istorije uništavane kulture i pismo manjih naroda, a posebno Srba koji su u direktnom dodiru s kulturama u Evropi s čijeg tla se često atakovalo na Srbe i njihovo duhovno i materijalno bogatstvo najpre propagandom, pa onda i bombama. Mi i danas, u tzv. modernom dobu „demokratije“ i „visoke evropske kulture“ imamo dopuštanje iz velikih i snažnih država Evrope i sveta uništavanje srpske crkvenoduhovne zaostavštine i pismenosti, kao što su srpski manastiri i crkve ranije po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a danas na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Na KiM-u su se do juče uništavali manastiri i crkve ili fizičkom silom – rušenjem, a danas izvođenjem radova (pravljenjem puteva) u takvoj blizini manastira Visoki Dečani, čiji će mir i redovan život i trajanje biti otežavani ili onemogućivani.

Pre srpskih crkvenih duhovnih i materijalnih vrednosti počelo je uništavanje srpskog milenijumskog pisma koje je temelj Srpstva, srpske kulture, srpskog napretka koje nije moguće bez jezika i pisma. Nije nimalo slučajno katolički sinod u Solinu 1060. godine bacio anatemu na ćiriličko pismo proglasivši ga „đavoljim izumom“ a Metodija jeretikom. I nije slučajno što se to dogodilo ubrzo posle razbijanja hrišćanstva na Zapadnu katoličku i Istočnu pravoslavni crkvu. Latinica kao pismo katolika i protestanata određena je da zavlada i pravoslavnim hrišćanstvom i rat protiv ćirilice poveden u 11. veku nije na duže nikad prestajao sve do ovog 21. veka.

Da Vas podsetimo:  Plač ponižene srbske majke

Danas se u Evropi, posebno među Srbima, nastavlja rat protiv ćirilice, a za okončavanje apsolutne prevlasti latinice kroz dovršavanje zamenjivanja ćirilice u Srba. Srbi su odavno, pa i danas, najugroženiji od pravoslavnih naroda jer je među njima poslednjih 66 godina vođen rat protiv ćirilice i lukavstvom – poznatom favorizacijom hrvatske abecede među Srbima. Tako je, u stvari, objektivno za Srbe korisno preuzimanje Vukove jezičke reforme (k)od Hrvata, u srpskom slučaju pretvoreno u veliku štetu po Srbe preko favorizacije stvorene hrvatske nacionalne verzije latinice koja danas u Srbiji zauzima već devet desetina ispisa na srpskom jeziku. Prevlast hrvatske verzije latinice koja je u vreme Vuka Karadžića sačinjena za potrebe Hrvata katolika da bi primili za svoj službeni jezik Vukov(ski) srpski jezik. Da prime, taj štokavski, srpski u lingvističkoj osnovi, jezik u verziji narodnog srpskog jezika za svoj na posebnoj vrsti latiničkog, a ne srpskog (pravoslavnog, razume se) pisma ćirilice, pomogla je Austrougarska monarhija preko Vuka Karadžića koji se morao saglasiti da taj jezik, jedini u Evropi i svetu, dobije, pored svog osnovnog, matičnog, domaćeg pisma i latiničko pismo u ulozi parapisma koje je, kao latiničko, predviđeno da u budućnosti smeni srpsko (ćiriličko) pismo, kao temelj Srpstva i srpske kulture, civilizacije i opšteg identiteta Srba.

Zato je u naše vreme poznati srpski lingvista Miloš Kovačević valjano procenio značaj srpskog pisma za srspski jezik i Srbe na ovaj način: „Ćirilica je neotuđivi dio srpskog jezika, i zato je srpski jezik u svoj punoći srpski tek kad se ispisuje ćirilicom“ (Miloš Kovačević, Borba za ćirilicu i srpski jezik, Andrićev institut, Andrićgrad, 2018, str. 127). Svakako, to su oduvek znali oni koji su poveli rat protiv srpske ćirilice, jer su znali da tako vodee rat i protiv srpskog jezika i protiv Srba. A zašto je ćirilica toliko važna Srbima, spomenuti lingvista obrazlaže na ovaj način: „Srpski jezik i srpska ćirilica temeljni su identitetski nacionalni kriterijumi srpskog naroda“.

Nažalost, političko-ideološkom borbom komunista protiv ćirilice, jugoslovenska vlast je uspela da dobar deo Srba zaboravi koje je njihovo pismo, da zaboravi njegov značaj za svoj identitet i da, stoga, danas ima dosta Srba koji su stekli školski naopako znanje da je „i latinica naše pismo“. U tome su posebnu štetu u današnje vreme naneli oni srpski lingvisti i filolozi koji su preimenovali hrvatsko pismo u „srpsku latinicu“, što je kod dela Srba izazvalo zaključak: „Što da toliko brinemo za svoju ćirilicu kad je nama Vuk smislio i srpsku latinicu?“ To je bilo posledica jednog falsifikata da je baš Vuk sastavio Hrvatima latinicu, pa je ona zato „srpska latinica“. Kakav strašan antićirilički promašaj jednog broja srpskih lingvista i filologa! A deo naivnih (neukih) Srba poverova u taj praktično antisrpski falsifikat, jer lepo zvuči da je hrvatsko nacionalno pismo – „srpska latinica“.

Zašto je takvu banalnu neistinu širio jedan broj srpskih lingvista i filologa – normalnim Srbima i znalcima istine o pismima nikada neće biti dovoljno jasno.

Da Vas podsetimo:  Para-olimpijske igre u Srbiji
Foto: printscreen

NAJPRE JE ZAPOČET RAT PROZIV ĆIRILICE, PA TEK ONDA NEIZBEŽAN RAT ZA ĆIRILICU

Dakle, jasno je da srpskog rata az ćirilicu ne bi bilo da nije pre toga poveden rat protiv ćirilice. Taj se rat protiv ćirilice obično najžešće vodio u vreme započetih ratova za okupaciju Srba, a u tom ratu antićirilički rat je bio posledica rata i širene mržnje prema Srbima i posebno protiv njihovog pisma. Taj se rat protiv ćirilice vodio na različite načine, a najžešće tokom vođenja rata za okupaciju i uništavanje Srba pa se tada i uništavala ćirilica nasiljem, zabranama, paljevinom knjiga, raznih ćiriličkih spisa, paljevinama i rušenjem crkava i manastira s ćiriličkim pismom.

Rat Srba za ćirilicu izazvan je i on je vođen radi oslobođenja Srba i njihove ćirilice. I sve do stvaranja druge, komunističke Jugoslavije, prilikom oslobađanja Srba i Srbije oslobađana je i vraćana u puni život srpska ćirilica.

KOMUNISTIČKI RAT PROTIV ĆIRILICE BIO JE NAJUSPEŠNIJI JER JE LUKAVO VOĐEN

Svi prethodni ratovi u deset vekova, sve okupacije Srba i sve zabrane ćirilice nisu dali rezultata u trajnijem smislu do pojave na vlasti u drugoj Jugoslaviji jedne posebne ideološke opasne sekte koja je izmislila naročite metode koje su dovele do današnje zamenjene ćirilice u jeziku Srba čak do 90 odsto izvan Srbije, ali i u samoj užoj matičnoj državi srpskog naroda – Srbiji.

Komunistička vlast u Jugoslaviji posle 1945. godine, posle pokušaja da se ćirilica zameni latinicom vidnim nasiljem i zabranom u vreme planiranja Novosadskog dogovora o srpskohrvatskom, hrvatskosrpskom jeziku 1954. godine, a posle napomene srpskih učesnika rasprave povodom tog dogovora i objašnjenja da bi bilo u srpskom narodu loše primljena naređena zamena ćirilice jer bi ona podsetila na oštru zabranu ćirilice u vreme NDH, komunistička vlast je prihvatila predlog i zaključak s Novosadskog dogovora da „latinica i ćirilica budu ravnopravne“, ali je prevara bila u tome što ta vlast nije smatrala da u korišćenju pisma treba da budu ravnopravni narodi. Zato je ona odmah posle Novosadskog dogovora sprovela tu „ravnopravnost“ tako što se dala na brzu favorizaciju latinice. A ako bi se neko od Srba pobunio zbog zamenjivanja ćirilice u javnosti, bilo bi mu odgovoreno da je to u redu, jer su pisma „ravnopravna“. Dakle, ćirilica se smatrala od vlasti „ravnopravnom“, pa nije problem ako se zameni, jer ona i zamenjena ima epitet „ravnopravnosti“.

Svaka vrsta favorizacije latinice na štetu ćirilice je podsticana, pa i preko prekidanja proizvodnje mašina za kucanje s ćiriličkim tastaturama. Srpska ćirilica je tako ubijana proglašenom „ravnopravnošću pisama“. Dobar broj Srba se tome priklonio i služio je u procesu zamenjivanja ćirilice latinicom.

I danas su najveći protivnici ćirilice u Srbiji oni koji spominju „ravnopravnost pisama“ i koji su zaboravili kako se izvršila tako masovna zamena srpskog pisma u jaavnosti i u Srbiji. Naravno, ta zamena danas ne samo ad ne smeta nego je i podržavaju svi oni koji hvale komunistički sistem vladavine koji je bio u istoriji najuspešniji u zatiranju srpske azbuke.

RASKORAK IZMEĐU NARODNE OBAVEZE IZ USTAVA SRBIJE I STVARNOSTI U JAVNOSTI

Danas u Srbiji imamo nelegalnu veoma čudnu situaciju u vezi sa srpskim jezikom na ćiriličkom pismu. Imamo potpuni raskorak između onoga što je narod izglasao na referendumu za Ustav Srbije (2006) u kome postoji Član 10. koji predviđa jasno po svakom ko zna da čita kako piše. I jasno piše za srpski jezik i ćirilicu: „U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.“ Kada su u službenoj upotrebi drugi jezici i njihova pisma, određuje zakon i tu nema ničeg spornog. Spornog ima samo u vezi s jasnom obavezom za srpski jezik i pismo naroda koji je stvorio svoju državu za sebe i za sve one koji žive sa Srbima ravnopravno u toj državi. A matični narod (Srbi) jedini ne ostvaruje svoje osnovno i ustavno pravo na svoje pismo u 90 odsto slučajeva. Sve druge manjine imaju i formalnoustavno i stavrno u javnosti pravo na svoj jezik sa svojim pismom, a samo matičnom narodu se primenjuje pravilo nametnute prakse iz vremena komunističke vlasti da jedini Srbi imaju i dalje „ravnopravnost“ svog i tuđeg pisma u svom jeziku tako što tuđe pismo drži 90-procentnu nasleđenu od komunista prevlast. A o tome danas ne brinu ni valast ni Ustavni sud Srbije. Istina vlast (Vučić ponekad) spomenu da će sačiniti s Republikom Srpskom zakon o zaštiti ćirilice, ali u tom obećanju nikako da se spomene kada će se sprovesti Član 10. Ustava Srbije u prvom stavu, jer se drugi stav o drugim jezicima i pismima, dosledno, hvala Bogu, sprovodi. Nekada i više od onoga što predviđaju Ustav i Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama. Samo za Srbe Ustav u vezi s njihovom ćirilicom još je veoma daleko. A, uz to, već 14 godina odlaže se usaglašavanje rečenog zakona sa stavom prvim iz Člana 10. u vezi sa srpskim jezikom i ćirilicom.

Da Vas podsetimo:  Dojče-Vareš ,,lek” za koronu

Zato danas deluje tragikomično kad srpski političari i državnici „prigovore“ hrvatskim i drugim političarima što se u Hrvatskoj, na primer, i drugde izvan Srbije ćirilica Srbima bukvalno čekića ili zabranjuje na razne druge (lukave komunističke) načine, a istovremeno u samoj Srbiji Srbi su predugo poniženi tuđim pismom u 90 odsto slučajeva u javnosti.

ZAKLjUČNO PITANjE: HOĆE LI SRBI BEZ ĆIRILICE SAČUVATI MAKAR SRBIJICU?

Mnogi Srbi u Srbiji, pa i oni u vlasti, kao da su zaboravili stalno ponavljanu istorijsku činjenicu: kad Srbin izgubi rat za ćirilicu – neizostavno odmah posle toga gubi pravo na državu i na goli život. Zar Srbi nisu najpre izgubili svoje pravo na ćirilicu u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji, pa su za kraće ili duže vreme izgubili pravo na dražavu. Srbi u Hrvatskoj su imali status državotvornog naroda Hrvatske, a sada su delić od proteranog naroda bez prava na svoje pismo, Srbima u Crnoj Gori je oduzeta puna konstitutivnost, pa se sada računaju u progonjenu manjinu s progonjenom Crkvom, bez ćirilice u javnosti, a na KiM-u su izgubili ćirilicu najpre, a onda im je oteta država),

Srbi u Srbiji su ostali bez 90 odsto srpskog jezika na ćirilici (danas trpe neustavnu anarhiju u pisanju svoga jezika, a daj Bože da će oni jedini uspeti da bez 90 odsto ćirilice sačuvaju državu koja je u praksi danas (s otetim Kosovom i Metohijom) u stvari Srbijica.

Dragoljub Zbiljić
Izvor: Vidovdan

10 KOMENTARA

 1. https://youtu.be/eCX731uYUVU 31min.prof.dr. Smilja Avramov – Srbija i Trilateralna komisija – okrugli sto – 30.10.2014
  СРБИЈА И ТРИЛАТЕРАЛНА КОМИСИЈА
  Излагање проф.др. Смиље Аврамов

  Округли сто је организовао покрет за Србију, поводом заседања европске групе Трилатералне комисије у Београду од 31. октобра до 2. новембра 2014.
  Када је Трилатерална комисија у питању, нема недоумица, нема тајне и нема мистерије.
  Ово стога, што је од свог оснивања 1973. до данас, Трилатерална комисија једна од оних неколико утицајнијих организација које идеолошки, политички и пропагандно сервисирају америчку корпоративну олигархију, њен транснационални савез моћи и њен агресивни програм светске доминације. Реч је о традицији дугој читав један век.
  Ограничена демократија, тотални друштвени надзор и тотална контрола, системско и систематско искључење човека из одлучивања о властитом животу, перманетни класни рат корпоративне олигархије против човечанства и, нарочито, неприкосновеност корпоративних и геополитичких интереса САД у светским пословима, јесу догме којих се током протеклих четрдесет година Трилатерална комисија доследно држи. То је доктрина либералног фашизма са својим бројним дериватима.
  Београдски састанак европске групе Трилатералне комисије има да још једном потврди такво стање чињеница…

  Учествовали су:
  – проф. др Смиља Аврамов
  – Милан Видојевић
  – Љубомир Кљакић
  – Горан Петронијевић, адвокат
  Модератор: Оливер Вуловић

 2. http://www.novinar.de/2009/07/26/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine.html
  Sporazum ustaša i komunista iz 1935 godine
  Svesni teškoće u borbi, bez obzira na podvojenost u pоgledu na društveni poredak, vođstvo hrvatskog narodnog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovsnske komunističke stranke u Kraljevini Jugoslaviji,

  +++

  ovlašćeno i sporazumno sa svima prvacima legalnih i ilegalnih formacija sklapa sledeći

  SPORAZUM

  1) Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s drugs strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

  a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

  b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

  2) Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

  Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

  3) Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komuniegičke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušеnju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

  Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

  4) U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunistrpke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestnti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

  CILJ

  Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

  Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

  Za komunistnčku stranku
  Moša Pijade, s.r.

  Za ustaški oslobod. hrv. pokret
  Dr. Mile Budak, s.r. advokat

  Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638

 3. Николин је проблем што ништа не зна о исторријату голготе српске ћирилице. Он каже ад није било завере против ћирилице. Никоал појума нема о томе ад ниеј било реч о празној завери, него о забранама ћирилице у свим окупацијама Срба и Србиај и да је најоштрија Законска одреедба о забрани ћирилице у НДХ. Никоал чак појма нема да је српска ћирилица чекићана пре неколико годиан у Вукоавру, ад је у хрватској 90-их годиан 20. века уништено око трри милионба књиаг на ћирилици, Никоал појма нема о ттоме ко је увео фаворизацију хрватске алтинице и како је од стопосторног писма ћирилице кдо Сраб, као што је данас кдо БВугара, на пример, ћирилица претворена планси у замењено 90 одсто ћириличко писмо у језику Срба. Тачно еј ад је било Срба покондиреених тикбви, али еј било и непријатељских прогоан ћирилице, њеног занмењеивања у окуапцијама и њеног замењивања у време комунситичке власти. Никоал говори о ћирилици као да може занти о њеној судбиби и прогониам, а без изучавања тог питања. Да би Никола ишта знао о томје мора да прочита макар две студиеј о тоем: „Латиничење Сраб“ (Ћирилица, Нови Сад, 2011, на 1060 страна и макар још једну књигу „Ћирилицоцид“ (Ћирилица, Нови Сад, 2014).
  Ето тако, Никола о судбини и историјату ћирилице не зна нишат, а хтео би да расправља о тоем. Прво мора да се учи, па тек онда да се разговара о проблему српске ћирилице.

  • Никола веома добро зна историју ћирилице и Никола пише ћирилицом у свакодневном животу без штампарских грешака за разлику од Драга Мирсина Сибичанина.
   Зашто се у Србији на телевизијама са националном фреквенцијом више користи латиница од ћирилице, чак и на РТС-у који је државна телевизија? По градовима у Србије, кад погледате натписе по радњама више се користи латиница него ћирилица. Зашто? У Србији, у пословном дописивању на српском, се више користи латиница него ћирилица. Зашто? Јел то због неког закона из НДХ? Јесу ли нам то Американци наредили? У ЈНА је у службеној употреби била латиница иако су већина официра у саставу ЈНА били Срби. Зашто су то Срби дозволили? У уставу Србије који је донесен пре 14 година (члан 10) пише да је ћирилица у службеној употреби. Ја се не сећам да се „страни фактор“ бунио против тога. Зашто онда Срби у Србији и даље не користе ћирилицу у свакодневној употреби? Данас сваки електронски уређај у општој употреби (телефон, рачунар) има опцију за ћирилицу. Зашто Срби то не користе?
   На моје питање зашто користе латиницу а не ћирилицу, од више људи, који су послератна генерација, сам добио одговор типа „кад смо били млади говорило се да само сељаци пишу ћирилицом“. Зато кажем да уништавање српској језика, писма и културе уопште, није плод неке завере, већ је плод наше малограђанштине (покондирене тикве), глупости и необразованости.
   Јевреје је „страни фактор“ уништавао много више него нас у последња два миленијума, па су сачували и веру и језик и писмо и културу. Зашто ми прихватамо све што „страни фактор“ покуша да нам наметне? То је наш проблем

 4. ЋИРИЛИЦА. Повлачење ћирилице није плод неке завере. Доминација латинице је резултат незадрживе технологије запада (google, apple, facebook, amazon) у целом свету. Енглески и латиница све брже освајају свет. На свим аеродромима, граничним прелазима, сви путокази, сва објашњења, упутства, поруке … писане су на енглеском. Укидање латинице у Србији било би катастрофално. Будуће генерације Срба не би могле да опште са светом. Зато сматрам да је и ЛАТИНИЦА НАШЕ ПИСМО.

  • По твојој логици онда боље да одмах избацимо српски и уведемо енглески, да би будуће генерације могле да опште са светом. Ионако речи из енглеског прелазе у општу употребу (хејтовање, лајковање, кул, по дифолту, субскрајбовање, таргетирање).
   Уништавање српској језика, писма и културе уопште, није плод неке завере (Титових комуниста, Јевреја, Хазара, илумината, Немаца, Енглеза, Американаца, Лилипутанаца…допунити низ по жељи), већ је плод наше глупости и необразованости где би неколицина покондирених тикви почела да прихвата туђе, на најгори могући начин, мислећи да ће се тако на брзину издвојити из масе. А онда маса крене за таквима и ту смо где смо.
   Грци, Израелци, Бугари користе своје писмо па им не смета да опште са светом (осим Туте Бугарина из претходног коментара који је, као и већина Срба, прешао на ћелаву латиницу), па зашто онда ми треба да се се одричемо свог писма које смо користили вековима само зарад глупих и умишљених.

 5. Lepo,samo jos zaboraviste da se trebala nazvati bugarica,jer je nastala na insistiranje bugarskog cara i u Bugarskoj u velikoj Preslavskoj skoli.E moji srbi,nemate vi nista.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime