Kad zamenik “pegla” kaldrmu

4
1707
Foto: montaža

Ovi sve moraju da rade dva puta. To sam prvo pomislo kada je zamenik gradonačelnika Beograda u petak ranom zorom priznao da kaldrma na tek onbnovljenom Trgu republike ne valja. Doduše zamenik “G” je to rekao na drugačiji način, glumeći veliku moć i velikog znalca.

Naribao je izvođače radova, naredio im je da kaldrmu preslože, nivelišu… Direktor “Štrabaga”, firme izvođača radova koju mediji prozivaju da zapošljava radnike na crno, ponizno je prihvatio promašaj i naređenje.

Svakoj budali je ovo bilo jasno i pre otvaranja Trga za upotrebu: kaldrma je takva da odbija bubrege vozačima, putnicima, biciklistima… Preko nje ni bukvalno ne mogu da pređu invalidi ili majke sa bebama u kolicima. O damama na štiklama da i ne govorimo, a ovaj deo grada povremeno se pretvara u pešačku zonu.

To samo nisu videli gradski čelnici i izvođači radova. Ili su se pravili ludi, pa ako prođe, prođe. Pomenuti direktor priznao je, pred novinarima i zamenikom „G“, da je „tokom radova na rekonstrukciji napravljena greška jer funkcionalnost kolovoza nije u potpunosti postignuta“. I tu dolazimo do suštine.

Ako je napravljena greška, zašto ste falš kolovoz pustili u upotrebu? Ko je to odlučio? Da li su radovi prošli tehnički prijem, ko je prihvatiio loš projekat, ima li Trg upotrebnu dozvolu? Ili nikakve kontrole nije ni bilo, pa kada su građani provrištali onda zamenik „G“ izdaje naredbu – za 40 dana sve da popravite i da radite noću, i da ne bude prekida saobraćaja.

Nešto mi se čini da zamenik „G“ nema ovlašćenje da naređuje ponovne radove. To ovlašćenje nema ni gradonačelnik, nema ga ni premijerka, ni predsednik države. Jednostavno takvo ovlašćenje ne može niko da ima.

Da Vas podsetimo:  BOŽIJI ZNAK U SELU KOD ČAČKA: Dragoljub posekao drvo pa zanemeo od prizora!

Bilo je logično da se oglasi kakav inspektorat ili nadzorni organ da oni nalože otklanjanje nepravilnosti. I da precizno navedu šta se od izvođača zahteva, da se uradi “to i to”, “tako i tako“.

Jer, zamislimo da se zamenik posvađao sa izvođačima pa im tera inat. Ili da je tuda prolazio pijan i uduvan pa mu se pričinilo da je kolovoz kriv. Ne može tek tako da se naredi – menjaj kaldrmu. Šta ako se opet namrgodi i kaže “menjaj”. Ne vode se tako ozbiljni poslovi.

Rekonstrukcija trga je od početka ćorav posao. Imao je Beograd i prečih radova, na primer da gradi kanalizaciju u Krnjači kako đaci u kišnim danima ne bi preko fekalija išli u školu. Drugo, rekonstrukcija je trajala predugo – 420 dana – i treće, koštala je sačuvaj bože, više od osam miliona evra.

Neverovatno je da toliku investiciju nisu nadgledali ljudi iz gradske uprave, da nisu signalizirali, da nisu zaštitili nerve i novčanike Beograđana. Šta rade gradski urbanisti, inspektori?

Sada nas još uveravaju da će to investitor sve popraviti o svom trošku. Jeste baš, prvo neka nam podnesu račun za osam miliona evra. Uzgred, pre neki dan im je uplaćeno još 34 miliona dinara za nekakve dodatne radove. Uostalom, što bi oni snosili taj trošak ako je sve rađeno po projektu?

Milenko Vasović
Izvor: BIZLife

4 KOMENTARA

  1. „Замениче, ви треба да живите“ – тако гласи култна реченица из филма „Мајстори, мајстори“ Горана Марковића. А не да вам праве споменике од стиропора.

  2. Ako je do pre 7 godina i bilo nekakvog pravnog i tehničkog sistema u državi Srbiji, vlast SNS-a ga je slomila, zgužvala i bacila u kantu. Zakoni su postali besmisleni, pravila samo smetaju a sistem je oštecen toliko da mu nema popravke.

    • Zakoni se usvajaju na brzinu od petog oktobra. Vazan je samo broj usvojenih novih zakona i po potrebi da budu usvojeni na brzinu, sa losim prevodom direktiva iz EU. Zakoni bi trebalo da budu u koliziji da se sto pre demontira drzava……………Sada se osvaruje rezultat demokratskih promena, Zakonom je legalizovana pljacka gradjana Srbije. Dozvoljeno je ,,sisanje,, i ,,jahanje,, gradjana. Svejedno je da li jase Kurta ili Murta . TO JE SISTEM.

      • Pero, u ovom slučaju zakoni nisu problem, problem je sprovodjenje zakona. Ova vlast radi kršeci zakone, svuda, pa tako i na Trgu. Nema to nikave veze sa petim oktobrom, nema potrebe da razvodnjavamo diskusiju i skrećemo sa teme. Da se sprovodio zakon ovog divljanja na Trgu ne bi bilo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime