Kada bi se sav svetski novac raspodelio, dobili biste…

0
848

Majk Hjuit, urednik ekonomskog bloga DollarDaze.com odradio je vrlo složen posao i izračunao da svetom kola 5,2 biliona gotovine u dolarskoj protuvrijednosti, a onaj neopipljiv dio svetskog novca iznosi čak 75 biliona.

1_298030

Uzmemo li u obzir procenu da je na svetu oko 7,25 milijardi ljudi, može se pokušati izračunati koliko novca u gotovini kola svetom.

Sav taj novac označava se izrazom M0 zaliha novca, a podrazumeva sve novčanice i kovanice na svetu, bio taj novac skriven po džepovima, čarapama ili je u trezorima banaka. Prema podacima Federalnih rezervi SAD-a, u julu 2013. godine vrednost M0 zaliha (američkih dolara) bila je 1,2 biliona dolara. U brojkama bi to izgledalo ovako: 1.200.000.000.000 dolara.

No, važno je imati na umu da je u opticaju više novca od onog koji kola u gotovini. Novac cirkuliše ekonomskim sistemom i tako umnožava svoju vrednost.

Stoga, osim ukupne količine gotovine, potrebno je izračunati i dodatne količine novca u opticaju (novac na tekućim i štednim računima građana, novac u fondovima).
Majk Hjuit, urednik ekonomskog bloga DollarDaze.com odradio je vrlo složen posao i izračunao da svetom kola 5,2 biliona gotovine u dolarskoj protuvrednosti, a onaj neopipljiv dio svetskog novca iznosi čak 75 biliona.

Dakle, kada bismo sav svetski novac ravnomerno podijelili svim ljudima, došli bismo do ove računice:

1) kada bi se sva svetska gotovina ravnomerno podelila svim ljudima na svetu, svako bi dobio 717 američkih dolara.

2) kada bi se sveukupan svetski novac (neopipljiv) jednako raspodelio, svaki bi čovjek dobio približno 10 344 američka dolara.

T. Pšenko

dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime