Kada je sve Rusija pomogla Srbiji

9
9972

87836_vest_romanovi-kanonizacija

 1.  Sveti Sava je postao monah zahvaljujući monahu Rusu koji ga je odveo na Svetu Goru i zamonašio ga u ruskom manastiru svetog Pantelejmona.
 2. Čitav period turske vladavine predstavnici srpske Crkve i srbskog naroda upućuju poslanike ka ruskome caru tražeći materijalnu ili finansijsku pomoć i zastupanje kod turskog sultana radi zaštite naroda i svetinja, što su Srbi i dobijali.
 3. Tokom celog 18. veka, sve do sredine 19. veka Srbima koji žive u austrijskoj monarhiji (Srbska Vojvodina i Krajina) stiže pomoć u vidu crkvene literature, knjiga, udžbenika kao i nastavnog kadra za srpske škole koje Srbi nisu imali, budući da je Austrijska carevina branila štampanje srbskih knjiga, ali i vršila pritisak da bude što manje srbskih obrazovnih institucija na svojoj teritoriji.
 4. Od sredine 18. veka veliki broj Srba iz Austrije i Turske dobija pravo da se naseli na teritoriju Ruske carevine i tamo nastavi život dobijajući zemlju i posao, bez bojazni da će neko vršiti pritisak na njih da promeni veru. Hiljade Srba je otišlo u Rusiju i zasnovalo dve autonomne jedinice (teritorija današnje istočne Ukrajine) – Slavjanoserbija i Novoserbija.
 5. U Prvom srbskom ustanku, Rusija je, kao pomoć Rumunima i Srbima, objavila rat Turskoj i poslala svoju vojsku u rat protiv Turaka na strani srbskih ustanika. Postignuti su veliki zajednički uspesi. Ruski car Aleksandar Prvi Romanov obećava Karađorđu da će, kada prođe opasnost od Napoleonovog napada na Rusiju, svim sredstvima pomoći Srbiju i obnoviti je.
 6. U drugom srbskom ustanku Rusija nije učestvovala sa svojom vojskom kao pomoć srbskim ustanicima, ali nije ni bilo potrebno, jer je posle ovog ustanka pitanje Srbije rešavano više diplomatskim putevima zastupanjem Rusije i usled turskog straha od ruske vojne intervencije, Srbi su dobili autonomiju od koje se posle krenulo ka stvaranju savremene srpske države. Pobedom ruske vojske nad Turskom i pregovorima između te dve države, Srbija dobija dva hatišerifa kojima je faktički uništena realna turska vlast u Srbiji.
 7. U periodu od 1833. godine do Balkanskih ratova, Rusija je vodila diplomatsku borbu za Srbiju, što u smislu njenog priznanja kao posebne države, a što u smislu borbe za proširenje njenih teritorija.
 8. U Balkanskim ratovima (Drugom) Rusija je posredovala između Srbije i Bugarske čijim je interesima želela da unese neophodnu ravnotežu.
 9. PRVI SVETSKI RAT – Prvi svetski rat je najočitiji primer ruske ljubavi za Srbe i Srbiju. Naime, u periodu kada je za Rusiju bilo najnepovoljnije, usled ekonomske i, pre svega, vojne slabosti, ali i unutrašnjih nerešenih problema, ona objavljuje rat dvema tadašnjim supersilama – Nemačkoj i Austrougarskoj, IZ JEDNOG JEDINOG RAZLOGA – ŽELJI DA SPREČI AUSTROUGARSKO I NEMAČKO UNIŠTENJE SLABAŠNE SRBIJE, koja je, višestruko vojno i ekonomski oslabljena, budući da je tek izašla iz dva velika rata protiv Turske i Bugarske od kojih se nije uspela ni malo oporaviti.RUSIJA JE, PRITEKAVŠI U POMOĆ SRBIMA, IZGUBILA, OSIM DVA – TRI MILIONA VOJNIKA POGINULIH U RATNIM SUKOBIMA, JOŠ I SVOJU SOPSTVENU CAREVINU I CARSKU PORODICU, jer su boljševici, iskoristivši situaciju i slabost države, napravili državni prevrat, ukinuli Carevinu i masakrirali carsku porodicu. Ostaće zabeležene reči ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, izrečene tokom zdravice pred predstavnicima evropskih država nekoliko nedelja pred početak Prvog svetskog rata: “PODIŽEM OVU ČAŠU U ČAST SRBIJE, JEDINOM SAVEZNIKU I PRIJATELJU RUSIJE U EVROPI!” Predstavnici zapada ovim su bili zaprepašćeni.
 10. Drugi svetski rat – Pobeda oslobodilačke vojske Srbije i Jugoslavije definitivno je završena ulaskom Crvene armije u istočne i severne delove Jugoslavije krajem 1944. godine. Ruska vojska izgubila je nekoliko hiljada svojih vojnika na teritoriji Jugoslavije.
 11. U današnje vreme jedino se Rusija zalaže za Srbiju i njen ekonomsko – vojni prosperitet i celovitost njene teritorije. Jedina je svetska sila koja se zdušno zalaže za povratak teritorije Kosova i Metohije Srbiji. Rusija je država koja sa Srbijom realizuje ekonomske projekte od kojih će Srbija postati značajan strateški i ekonomski faktor na Balkanu i regionu.
 12. Šta se dogodilo tokom kampanje NATO bombardovanja Srbije? Zašto Rusija nije pomogla? Mnogi evrofili ovaj slabi angažman Rusije povodom bombardovanja Srbije tumače kao nedostatak želje i nezainteresovanost Rusije da nam pomogne. No, da li je to zaista to tako?
  Nakon raspada SSSR, Rusija ulazi u duboku političku, ali pre svega ekonomsku krizu. “Perestrojka”, prelazak socijalističke privrede na kapitalistički model privređivanja, načinio je ogromne probleme ruskoj ekonomiji. Može se reći da se ruska ekonomija nalazila u kolapsu i na granici potpunog kraha. Ogromna nezaposlenost, zatvaranje velikog broja preduzeća, pljačka naroda, ogromna stopa kriminala, milioni nezaposlenih, mase ljudi ogrezle u alkoholizam i narkomaniju bile su normalna slika Rusije tokom devedesetih. U Rusiji je vladala glad u najbukvalnijem smislu te reči. Poznati ekonomisti sveta ovu su zemlju nazivali “Nigerija u snegu”.
  Da bi koliko toliko popravila svoju privrednu situaciju i sprečila propast i raspad zemlje, koji je već bio na pomolu, Rusija je bila prinuđena da traži pomoć i finansijsku podršku. Iz tog razloga, predsednik Rusije, Boris Jeljcin, okreće se Evropi i, pre svega, Americi, tražeći finasijsku pomoć kako bi sprečio totalni sunovrat zemlje. 1993. godine grupa generala pokušava da izvede vojni puč i svrgne ga sa vlasti, ali vojska guši taj puč. Kao uslov pomoći u sferi finansija, Amerika i zapadnoevropske zemlje traže mnoge ustupke od ruskog predsednika: umanjenje vojnog potencijala Rusije, brže reforme privrede, uvođenje parlamentarne demokratije i drugih demokratskih procesa. U najavi je bila i podela zemlje i njeno rasparčavanje.
  Nalazeći se u takvoj nepovoljnoj situaciji i na strani pobeđenog tokom Hladnog rata, Rusija je postala svedok strašne agresije na njenog saveznika – Srbiju. Agonija je bila još veća budući da je ruski narod bio na strani Srbije i zahtevao da država pomogne, ali zbog potpune pustoši koja je vladala zemljom, gotovo potpunog kraha ekonomije, gladi i haosa koji je sve više proždirao rusko društvo, i zbog zavisnosti od pomoći zapadnih zemalja, Rusija je bila potpuno nemoćna da pomogne, osim u moralnom smislu.
  Situacija je bila otežana činjenicom da je srbski predsednik, Slobodan Milošević, 1993. godine, prilikom puča izvršenog od strane grupe ruskih generala koji su pokušali da svrgnu Jeljcina, javno podržao zaverenike. Sada, 1999. godine, taj isti koji je podržavao svrgavanje ruskog predsednika, trebao je da traži pomoć od istog, što je dodatno zakomplikovalo celu situaciju…

  mojenovosti.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

9 KOMENTARA

 1. Rusija je velika sila, koja ima svoje interese.
  Prošlost je jedno a budućnost drugo.
  Srpska elita mora da razmišlja racionalno a ne emotivno i da narodu kaže surovu istinu.

  Rusija danas Srbiju gleda samo kroz ekonomiju. Treba joj prioritetno sigurna tranzitna zona za gasovod „Turski tok“ prema Mađarskoj.
  Da su Rusi za ovih 18 godina nakon 5. Oktobra 2000. godine imali neke druge političke i ekonomske ciljeve u Srbiji, verovatno bi ih i ostvarili.
  Rusija je sebe pozicionirala kao glavnog energetskog snabdevača EU sa gasom i naftom u narednih 20 godina. SAD na sve načine pokušavaju da osujete ovu dugoročnu rusku strategiju. „Neutralna“ Srbija luta od“nemila do nedraga“ i trenuto služi kao moneta za pokusurivanje Rusije i SAD.
  Kosovo je idealan teren za „pokazivanje mišića“ SAD i Rusije.
  Ko će platiti cenu?
  Pa naravno Srbi kao narod ma gde se nazili (KiM, Crna Gora, Republika Srpska i naravno u onome što se danas zove Srbija).

  Mala i siromašna zemlja, okružena zemljama članicama NATO nikada ne može biti „nosač aviona“ za Ruske interese u ovom delu Evrope, jer je to ekonomski neisplativo. Za Rusiju je strateški i emotivno mnogo značajnija uvek bila Bugarska. To su pokazali 1876., 1912. i na kraju 1944. godine.

  Onog trenutka kada je Bugarska ušla u NATO, umrla je i nategnuta bratska „srpsko-ruska“ priča u glavi ruske elite…

  Ko je sprečavao ruske firme da učestvuju u privatizaciji srpskih firmi u poslednjih 18 godina?
  Koja je svrha da nam se za 250 miliona eura isporuče 6 polovnih aviona Mig 29?
  Zašto Rusija nije avione tipa Mig 29 koristila prilikom vazdušnih udara u Siriji?
  Šta može Srbija sa 6 aviona, kada je okružena zemljama NATO u nekom novom hipotetičkom sukobu ako teoretski Vojska Kosova krene u akciju uspostavljanja mira prema npr Preševu?
  Ko je i kada povukao ruske vojnike sa KiM nakon 5 Oktobra 2000. godine?
  Zašto Kinezi obnavljaju TE „Kostolac“ a ne Rusi?
  Zašto Rusi nisu kupili PKB?
  Zašto Rusi nisu kupili Železaru Smederevo?
  Zašto Rusi iz Srbije kupuju samo voće u vrednosti od 300 miliona dolara?
  Zašto Rusi prodaju gas i naftu Srbiji u dolarima a ne u rubljama ili dinarima?
  Zašto je trgovinski i platni deficit Srbije prema Rusiji toliko veliki?
  Zašto Srbija plaća skuplje ruski gas od Nemačke?

  Zašto su Bugari pametniji od Srba?

  Srbija je nakon 5. Oktobra 2000. godine imala više ponuda da uđe u NATO.
  Nakon svake srpske odbijenice sledila je kazna (martovski pogrom na KiM 2004, godine, proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine, stvaranje voske Kosova 2018. godine). Rusi su nas uvek verbalno „podržavali“a Srbi su verovali u „braću“, po sistemu za godinu dve će da ojačaju, a onda će da i nas „krene“…

  Alber Anštajn je jednom rekao: „Samo su dvije stvari na svetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir još nismo sigurni.“

  Da li srpska elita to svaki dan dokazuje?

 2. tačka 10 nema veze sa mozgom.sovjetski komunistički tenkovi su doveli komunističke paravojne formacije na vlast u srbiji.kako reče slaviša,rusija je postojala do 1917,dok ovi nisu ubacili lenjina da bi rusija izgubila rat i da bi komunisti napravili haos.šta je danas,to se ne zna,a neće se znati sve dok stoji onaj spomenik gde na konju nalagodavac ubistva cele carske porodice,sa ispruženom rukom i prstom pokazuje na dom ipatijevih,gde je poslao komunističke zločince da pobiju celu carsku porodicu.

 3. Ova budala sto je lupetala ovaj tekst zna uposte kad su rusi primili hriscanstvo i dan danas njihova verzija hristove vere nema veze sa mozgom a ponajmanje sa nasim pravoslavljem kakav rus vodio svetog Savu? Odakle vi izdajnici vadite te gluposti i zakopavati nam Srbiju sa ruskim blatom? Svi vi koji vise volite rusiju od srbije a ima vas mars napolje izdajnici srpskog roda!!!

  • Od koje si ti sorte izdajnika, šta ti mlataraš i lupetaš – ovo je istorujska činjenica.. zato svi vi koji volite amere i evropljane više nego srbiju mi čemo vas isterati.. mi pravi srbi

 4. О руској помоћи Србији и Србима је у овом тексту доста тога речено, али није све. Наиме, у току Србско-турских ратова 1876-78. србском војском је командовао руски генерал Черњајев, било је више хиљада руских „добровољаца“ у редовима србске војске, у којој је много њих изгинуло а међу којима је био и пуковник Рајевски ( лик грофа Вронског у делу АНА КАРЕЊИНА од Лава Толстоја ). Поред људства Руси су помогли у новчаном и материјалном смислу овај рат, који је започео Битком на Шуматовцу код Алексинца а завршио се проширењем Србије до Врања и Димитровграда.
  Но, никако наши људи да се одрекну оне комунистичке пропаганде “ РУСИ НАМ НИСУ НИКАД А ПОМОГЛИ“. Многи заборављају да је ционизам наметнуо Русима комунизам и 1917. изазвао велику Октобарску револуцију. Након ове, по руски народ убитачне ционистичке револуције, формира се СССР у коме махом владају јевреји Хазари. Од тада па св едо распада СССР-а Русија као држава не постоји а након тога она је била у јако тешкој ситуацији све до доласка Путина на њено чело.
  После 2000. званична србска политика је окретала главу од Русије, али кад год је било тешко Србији она се обраћала Русији.
  – Споразум о слободној трговини Србије и Русије потписан 28.08.2000. никада није искориштен како треба.
  – Русија је спречила 2015. улазак Косова у УНЕСКО.
  – Русија је 2015. спречила Резолуцију Велике Британије о Сребреници, која је једна велика историјска лаж а којом је требало да се Срби и Србија прикажу геноцидним.
  – Од 2017. почиње интензивна војно-техничка сарадња Русије и Србије.
  – Крајем 2016. Русија одлучује да нам поклони 6 борбених авиона МИГ-29, 30 тенкова и 30 оклопних транспортера.
  – Задњих двадесетак година Русија нам испоручује гас иако јој нередовно плаћамо, тако да је 2014. тај дуг нарастао на око милијарду и три стотине милиона евра а никада нам га нису заврнули….

 5. Kad sve saberem, ovo je za nekih 10 vekova, zaista impresivan, Bratski spisak.

  Nadam se da cemo progledati, jednog dana. Jer ovo je smesno. Individualnu ljubav i napore Rusa, necu da pominjem, srce koje su nam dali vredi vishe od institucionalne pomoci, koja je SMESNA.

 6. Vladika Petar I je početkom 1804. godine pisao dečanskom igumanu da će Crnogorci zajedno sa Srbijancima dići organizovan ustanak protiv Turaka. Takođe, on je 1803. godine u Rusiju uputio arhimandrita Arsenija Gagovića da traži Rusku pomoć. Međutim, Rusija je u to vreme bila u savezu sa Turskom, pa zato nije htela ni na koji način da učestvuje u ustancima Balkanskih naroda koji bi oslabili Tursku državu.

  • Upravo. Mnogo ima materijala za kontra spisak, ali posto su spiskovi dobri samo ako su afirmativni, drzacemo se tog principa.

   Na zalost, citao sam istrazivanje ruske agencije za statistiku i analitiku iz 2014.

   Po tome, oni Srbe prepoznaju i poznaju jednako kao Skotlandjane, na primer.

   Na listi omiljenih nacija smo na zavidnom 15 mestu.
   Na listi neomiljenih nacija smo opet na zavidnom 15 mestu, otprilike.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime