Kada od cele „Merime“ ostane samo jedno „M“…mrtvo slovo na papiru!

2
5838

merimaNekad je (naj)bolje ne čitati sitna slova… Jer ono što ne znaš, ne može ni da te boli. Možda počinjem da shvatam zašto se neki ne odvajaju od teveja i kao hipnotisani, omađijani žive tuđe živote osim da počnu da žive svoj…

Uz „Dečji sapun“ Merime iz Kruševca smo odrastali mi, ali su odrastali i naši roditelji. Šta više, moja pokojna prabaka, Bog da ju dušu prosti, verna žena, izrazitno čista i telesno i u duši, za ličnu higijenu je upotrebljavala isključivo „Dečji sapun“ i „Kolynos“ pastu za zube. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da je to jedan od najprepoznatljivijih, ako ne i najprepoznatljiviji proizvod srpske hemijske industrije, a istorija kaže i najstrijih. Ovaj sapun prvi put je proizveden u preduzeću „Gliša Janković i sin“ u Kruševcu 1919. godine i narednih skoro devet decenija se proizvodio po istoj recepturi. Već 1927. godine ovo preduzeće dobija ime „Merima“, a onda je pre petnaest godina u divljoj privatizaciji Srbije, kojoj smo bili uglavnom nemi svedoci, došao „Henkel“ i kupio većinski deo „Merime“.

sapunM-2Šta se tačno dešavalo sa sudbinom „Dečijeg sapuna“ u smislu promene recepture ne znamo, osim sporadičnih žalopojki vernih kupaca na Internetu. Moglo je da se čuje da je sapun, inače namenjen deci postao previše parfemisan. Ono što smo sigurno mogli da vidimo, da je u skladu sa celim konceptom neoliberalnog kapitalizma i sveprožimajućeg principa materijalizma – ponuditi sluđenom konzumentu što veći izbor, vrlo često nepotrebnih stvari – sapun je na rafove prodavnica stigao 2006. u još tri varijante osim osnovne: „Badem i mleko“, „Med i mleko“ i „Aloe vera“ i da je od nekadašnjeg giganta iz Kruševca ostalo samo slovo „M“ na ilustraciji.

Da Vas podsetimo:  Poziv na linč urednice „Podrinskih"

To je bilo ono što je napisano krupnim slovima, na prednjoj strani… A na zadnjoj i bočnoj strani ambalaže su sitna slova. A u njima piše, da se prepoznatljivi simbol srpske hemijske industrije, omiljeni brend generacijama Srba…sada…proizvodi…u Nemačkoj!

Da rezimiram. Imamo milione nezaposlenih, sve više tonemo kroz dugove u ropstvo, a dobili smo – hipermarkete i akcije, gori sapun, proizveden u inostranstvu, u više ponuđenih pakovanja i…„Rolan Garos“.

Slađana Radivojević

2 KOMENTARA

  1. Po tome ispadose Srbi nista nerade i sve su stekli sto imaju jer im je neko dao? A na Zapadu se je bolji i ljudi su pametniji i vredniji. Zapad pljackao ceo svet i napunio muzeje i svoje trezore.

  2. A KO VAM JE KRIV ? NIJE NEMAC KRIV STO SRB NEZNA DA POSLUJE PA RASPRODA SVE SVOJE ZA JEFTINE PARE t.j. …. TAMO NEKI POJEDINAC SE DOBRO „NAFATiRO“…. NISTA NOVO… ZAR NE !!!!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime