„KADA SU ŽIVI ZAVIDELI MRTVIMA“: Malo poznati izveštaji Eparhije Raško-prizrenske o zločinačkom pohodu na Srbe marta 2004.

0
68
Eparhija Raško-prizrenska

ZA pet godina međunarodnog mira, uništeno je više crkava nego za pet stotina godina turskog ropstva, da bi taj proces dostigao svoju kulminaciju u tri dana 17-19. marta, zapisano je u vanrednom broju lista „Sveti knez Lazar“ koji je izdavala Eparhija Raško-prizrenska.

Monaštvo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve iz ove eparhije je od 1999. i dolaska KFOR često bilo i prvi i jedini izvor validnih informacija sa Kosova i Metohije. Njihova potresna svedočanstva iz marta 2004. zastrašujuće podsećaju na zapise srednjovekovnih srpskih monaha u vremenu osmanske najezde „kada su živi zavideli mrtvima“.

Na početku 21. veka zlo je došlo sa druge strane sa, bar nominalno, hrišćanskog Zapada i podsetilo prvoslavni svet na najsramniji događaj u istoriji Evrope koji ju je tragično podelio.

– Razmere ovog uništavanja mogu se porediti samo sa razaranjima koje su pretrpeli Pravoslavni u periodima Krstaških ratova, i to pre svega u Četvrtom krstaškom ratu, kada je 1204. godine i Carigrad bio zauzet od strane Latina. Zato i nije daleko od istine upoređenje tromesečnog bombardovanja Srbije od strane snaga Zapadne Alijanse sa novim krstaškim pohodom Zapada na Istok. Organizatori i inspiratori tih zločina i tada i danas dolaze sa istih prostora – iz Zapadne Evrope, razlika je samo u izvršiocima, ovoga puta za to su odlično poslužili Šiptari. Metod se dakle promenio, a cilj je ostao isti – danas se uz svo međusobno uvažavanje, poštovanje, ljubav, borbu za ljudska i verska prava i demokratiju, paralelno odvija najstrašniji genocid i etnocid, žrtvi se upućuju reči utehe i sažaljenja, a dželat se obasipa nagradama i pohvalama. Nažalost, to je Evropa 20. i 21. veka. Što pre toga budemo postali svesni, utoliko bolje po nas – objavila je Eparhija Raško-prizrenska posle paklenih dana marta 2004. godine.

Da Vas podsetimo:  Patrijarh Porfirije u Vukovaru

Ona je činjenicama dokazala da se talas etničkog čišćenja započet 17. marta nikako se ne može okarakterisati kao “međuetnički konflikt između Srba i Albanaca”, kako je ga većina zapadnih medija prikazivala.

– Tu nije reč ni o nedelima male grupe ekstremista koji su i do sada uništavali naše hramove (115 na broju pre 17. marta) i ubijali naš narod. Ovde su u pitanju desetine hiljada (oko 60.000) Albanaca koji su predvođeni bivšim veteranima OVK pustošili Kosovom i Metohijom sve što nosi znak krsta, srpstva i civilizacije. To nisu bili demonstranti, jer su mnogi, po svedočanstvu KFOR-a, bili naoružani automatskim oružjem, granatama, tromblonima i Molotovljevim koktelima. Treba reći da mete napada nisu bili samo Srbi, naše svetinje i kuće, već i vojnici KFOR-a i policajci UNMIK-a, koji su tu i tamo pokušavali da zaštite srpske enklave. Prema podacima UNMIK- a povređeno je 117 UNMIK policajaca, 63 vojnika KFOR-a, spaljeno je ili oštećeno preko 150 vozila UN i policije. Prema još javno nepotvrđenim izveštajima, pored povređenih, ima i poginulih pripadnika međunarodnih snaga, među kojima su i dvojica policajaca ubijenih neposredno nakon martovskih događaja u albanski čistom delu Kosova – izvestila je Eparhije Raško- prizrenska.

O tome su svedočili i vojnici iz češke jedinice KFOR, koji su se pred albanskom naoružanom ruljom zabrikadirali u Crkvi svetog Andreja u Podujevu koja je uništena 18. marta. Njen istočni deo , zvonik i zid oko crkve su razoreni eksplozivom. Češki oficir je duboko šokiran za „Praške novosti” potvrdio da su njegovi vojnici „morali da napuste hram, koji je uništen zajedno sa grobljem“ i da su Albanci „iskopavali posmrtne ostatke Srba sa groblja i razbacivali kosti svuda unaokolo“.

Monasi Eparhije su sa terena i izvora međunarodnih snaga sakupljali informacije i slali ih u Beograd: „U izveštajima KFOR-a i UNMIK-a o događajima 17. marta u Uroševcu piše „tri ručne granate bačene na crkvu, podmetnut požar prvi put, najmanje 19 vojnika KFOR-a i UNMIK policajaca ranjeni u odbrani crkve, razoreno gradsko groblje“.

Da Vas podsetimo:  Ultimatum povodom KiM otvorio je i pitanje – imamo li uopšte državu?

Izveštaj vojnika međunarodnih snaga od 18. marta, sa istog prostora, glasi:“ 1.500 Albanaca uništava sve oko sebe – pali pravoslavnu crkvu u gradu i pet srpskih kuća. Zapaljena crkva u selu Talinovce u 17.49 časova. Crkva svetog Ilije, selo Varoš, crkva uništena sa lokalnim grobljem nakon što su je napustili vojnici KFOR-a. Crkva sv. Petra i Pavla u Talinovcima, zapaljena i uništeno pravoslavno groblje. Crkva Presvete Bogorodice u selu Sovtović, uništena zajedno sa pravoslavnim grobljem“.

Atinski mediji od 20. marta su pisali da su grčki vojnici koji su čuvali tri crkve pored Uroševca ostavljeni bez podrške zaštite pred ogromnom masom naoružanih Albanaca koji su pucali na njih i nekolicinu ih ranili.

U izveštaju Eparhije za Sinod SPC navodi se izjava zvaničnog portparola UN policije Dereka Čepela koji je među prvima izjavio da nasilje ukazuje na to da su napadi „unapred planirani“.

– To nam je lično potvrdio i g.Holkeri pre neki dan, koji je u početku, kao i mnogi drugi verovao, da je reč o spontanom izlivu nasilja. Jedan nesrećni slučaj davljenja u reci troje albanskih dečaka, za koje je već narednog dana UNMIK policija potvrdila da nema nikakvih indikacija da je reč o etničkom zločinu od strane Srba, albanski mediji su jednoglasno iskoristili ujutro 17. marta kao ratni poklič za početak opšteg pogroma nad Srbima. Ubrzo je komandant NATO snaga za južnu Evropu, admiral Gregori Džonson izjavio medijima da „talas nasilja širom Kosova u prethodna dva dana izgleda da je organizovan i orkestriran“. Štaviše, admiral Džonson je za AFP novinsku agenciju izjavio 19. marta da „je govoriti o međuetničkom konfliktu na Kosovu velika i licemerna laž. Ono što se dešava na Kosovu je pogrom nad jednim narodom i njegovom istorijom“. Za medije na albanskom jeziku admiral je jasno i glasno rekao 20. marta: „Ovo predstavlja etničko čišćenje i ne sme da se nastavi. Borba protiv etničkog čišćenja bila je razlog zbog kojeg smo ovde i došli“. Ove reči uglednog zvaničnika NATO snaga koje su zasnovane na detaljnim izveštajima sa terena u potpunosti demantuju brojne izveštaje koji su se, nažalost, na osnovu neistinitih tvrdnji albanskih medija, bez ikakve objektivne provere, pojavili u brojnim uglednim novinama širom zapadnog demokratskog sveta.

Da Vas podsetimo:  O agresiji NATO na Jugoslaviju 1999.

Hašim Tači je 17. marta bio u Vašingtonu i govorio „o multietničnosti i napretku demokratizacije“ na Kosovu i Metohiji, dok su zločinci u južnoj srpskoj pokrajini pirovali i nad živim i nad mrtvim Srbima.

– Takvo varvarstvo, ne u ratu, već pet godina od završetka rata, pod protektoratom OUN, u prisustvu 18.000 najbolje obučenih i naoružanih vojnika NATO saveza i Amerike, nije zabeleženo u novijoj istoriji sveta. Dok je g. Tači govorio o demokratiji hiljade Albanaca pripadnika njegove partije pustošilo je srpska sela i crkve ostavljajući grafite sa akronimima njegove partije PDK, terorističke ANA, Kosovskog zaštitnog korpusa i drugih organizacija koje deluju pod firmom OVK. Autobusi sa do zuba naoružanim tzv. ratnim veteranima krenuli su iz Tačijeve rodne Drenice u pravcu Prištine i Mitrovice i sukobili se sa međunarodnim snagama – svedočili su iz Eparhije Raško-prizrenske.

Boris Subašić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime