Kada treba degustirati vino u odnosu na položaj meseca?

0
659

Bez obzira da li verujete ili ne verujete u horoskop, bar ste ga jednom u životu pročitali, makar iz čiste dosade. Mnogi se oslanjaju na raspored planeta i meseca kada su prekretnice života u pitanju – započinjanje novog projekta, kraj toksične veze, promena posla…

Ali da li ste ikad razmatrali lunarne sile kada je u pitanju konzumiranje vina?
Većina vinara veruje da mesec može biti odličan pokazatelj kada je najbolje brati grožđe i kada je pravo vreme za ispijanje vina.

Ovakav proces kod vinara zove se „biodinamično pravljenje vina“ i baziran je na ideologiji austrijskog filozofa Rudolfa Štajnera i njegove učenice Marije Tun, još iz dvadesetih godina – i svaki segment – branje, muljanje, pakovanje u boce – organizuje se prema lunarnom položaju.

„Organska“ vina su postala vrlo popularna u poslednje vreme. Najbolji deo biodinamike jesu ekološki principi, kao i posvećenost zemlji, plodu i ljudima koji konzumiraju vino.
Zašto posegnuti za vinom koje je puno aditiva i hemikalija? Kada već jedete organsku hranu, možete piti i organsko vino.

Naime, nije ovo ništa novo. Naše bake i deke su se godinama vodili prirodom i promenama u prirodi i u odnosu na njih sadili, sekli, brali, plevili, i sve drugo što su polje i biljke zahtevali.

Kako piše Forbes, sudeći po ovom Marijinom lunarnom kalendaru, idealni dani za degustaciju vina ove godine su 16. i 18. septembar.

Izvor: BIZLife/Forbes

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime