„Kafanica, sudnica, ludnica“ ponovo među nama

0
924
Foto: pixabay.com

„Kafanica, sudnica, ludnica“ – Za one mlađe i one koji se više ne sećaju, kultna pozorišna komedija beogradskog Ateljea 212, pisca Brane Crnčevića, režisera Ljubomira Draškića i Zorana Ratkovića, u izvođenju plejade vrsnih glumaca – od kojih retko ko da je još u životu, iz 1965. godine, koja bi, siguran sam, i danas bila izvođena, da 1972. godine, odlukom gradskog partijskog komiteta, nije skinuta sa repertoara. Ovaj „rimejk“u pokušaju nema nikakvih drugih pretenzija sem da „ove današnje“ podseti na gore pomenute velikane. 

* * *

Radnja se dešava u zemlji koju je još nekada davno jedan čovek, po imenu Radoje Domanović, nazvao Stradija, pa neka tako i ostane. 

Vreme radnje je na prelasku iz nedavno ukinutog vanrednog stanja – uvedenog, prema predlogu Kriznog štaba, zbog korona virusa, u (ne)normalno stanje, prema predlogu Kriznog štaba – takođe zbog korona virusa. Oni će i dalje ostati na funkciji, za slučaj da se pojavi kriza u nekoj drugoj oblasti – mogu oni i to.

U glavnim ulogama:

  • ON – pošto je porazio sve svoje protivnike na liniji Karlobag – Ogulin – Karlobag – Virovitica – zatim one u bližem i daljem okruženju, a potom i svoje građane, izašao je pred hiljade televizora da proglasi pobedu – Sam protiv svih, te da će sada – u nedostatku daljih protivnika, nastaviti sa uređenjem SVOJE zemlje, Stradije.
  • U tome će mu i dalje pomagati On(a), zvana Ana od Balkana (dalje: Ana Ba), koja je u tome nenadmašna – Šefe, ovi me diraju, kažu da sam muško. Ma šta ie boli kurac, kaže joj ON i on(a) srećna i zadovoljna nastavlja sa odlučivanjem – u NJEGOVO ime, a za račun građana Stradije.
  • Od značajnijih uloga tu je i Ona – Maja od Se(j)Šelja, koja se posle besciljnog lutanja po svetu, po njegovom povratku iz Haškog tribunala, vratila u svoje jato na funkciju ditrektora pozorišta.
  • U glavnoj ulozi su i građani iz klase 48% +, jer da nije njih, ni ovog komada ne bi bilo.
Da Vas podsetimo:  Prošle godine najveće plate imali Beograđani, najmanje u Bojniku

U sporednim ulogama je mnogo likova, kako onih koji su na sasluženju onih gore, popularno nazvanih Ništa Bez Njih (NBNj) tako i onih koji se tome protive, popularno nazvanih Ko Njih Jebe (KNjJ).

* * *

Dame i gospodo, poštovani i ostali građani, u toku smo izvršenja narednog srednjoročnog plana, zvanog „Izbori 48%+ – Aleksandar  Vučić za vas, moju veliku i malu decu“. Uloge znate, one su uglavnom iste kao i na prethodnim izborima, s tim što ćemo ovog puta, zbog značaja trenutka i neophodnosti da ništa ne ostavimo slučaju, uvesti i neke novine o kojima ću vas preko Ane Ba redovno izveštavati. Za danas, samo jedna od njih – registrovaćemo ovu kafanu, kao sedište i stecište svih naših daljih ideja i aktivnosti. Na čelu kafanee biće, kao i do sada Ana Ba u ulozi Ober Konobarice (dalje: Ober K). 

Njena zamenica će biti Maja „Pliseckaja“, popularna baleerina, zbog velikog iskustva stečenog nastupima na raznim pozorišnim scenama – 6 ili 7, ako se dobro sećam, ali to nije ni važno, dakle Maja Balerina ili skraćeno Maja Ba. Ona će u slučaju velike nužde obučiti Anu Ba u baletskim veštinama, tako da će se njih dve dopunjavati i zamenjivati jedna drugu, zavisno od karaktera uloge, jer kao što je poznato obe su karakterne. U slučaju da za vreme moje odsutnosti ili sprečenosti između njih dođe do bilo kakvog nesporazuma, zamenjivaće me Goran Vesić, koji po tim pitanjima raspolaže velikim iskustvom iz svoje saradnje sa onim – kako li se zvaše, da Zoranom Radoičićem, gradonačelnikom Beograda. 

Pošto fudbalsko prvenstvo još nije počelo – a struka nikako da me obavesti ni kada će, navijače treba držati spremnim, u okviru onog Udruženja mladih, o čemu će se i dalje brinuti komandant iz Udruženja rezervnih paravojnih starešina – Đuka, četničko, parton, htedoh reći, partizansko, ime Moler, koji će u slučaju potrebe, a u cilju pune borbene gotovosti, sa njima organizovati razne pokazne vežbe, kao što je bila ona nedavna – baacanje upaljenih baklji sa krovova zgrada. U tom cilju blagovremeno pripremiti upravnike (domaćine) zgrada kako sa njima ne bi dolazilo do nepotrebnih nesporazuma.

Da Vas podsetimo:  Pola okruženja – Nemci i ostali su legalizovali marihuanu

Suzana Vasiljević će i dalje biti zadužena za saradnju sa medijima, s tim što će u slučaju potrebe biti ovlašćena da za glasnogovornika angažuje onog Novosađanina, člana Kriznog štaba za borbu protiv korobna virusa – mnogo mi se dopao onaj njegov stil „Achtung! Achtung“.

Pojačaćemo i ekipu zaduženu za pisanje saopštenja koja će biti čitana na izbornim skupovima. Pored Željka Mitrovića i Pinka, Dragana J. Vučićevića i Informera, mnogo su mi se dopali i oni sa Studija B – saopštenje o osudi protivnika Željka Mitrovića, kao autora, naučno zdravstvenih otkrića  ozoniranja u borbi protiv korona virusa, kao i Dragan Bujoševič, nekad zvani Žuti a danas Plavi Bujke, posle jučerašnjeg saopštenja te televizije povodom nerazumnog zahteva onog štrajkača glađu, Boška Obradovića, da mu se dozvoli ceo sat nastupa na RTS-u, kako bi javno objasnio zašto je narodnom poslaniku Marijanu Ristićeviću – fini čovek, pocepao kaput. Toliko za sada, da – neka se Kafana sada angažuje na pripremi sendvića i jela za poneti, približava se juni i početak spontanih okupljanja građana – treba te ljude nagraditi za vernost. 

* * *

Šefe, niste pomenuli sudnicu, sa ludnicom ću se već nekako i sama snaći, javlja se Ana Ba. Hvala Ana na tom pitanju – pošaljite telegram podrške Ustavnom sudu, povodom njihove presude o osnovanosti uvođenja vanrednog stanja, sa posebnim naglaskom na dato obraloženje.

Draagiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime