Kako budžetski doakati Nišu

0
850

NiiššDragi sugrađani, srećni Vam novi porezi, nove kazne i novi krediti. Grad planira da uveća prihode od poreza na imovinu za skoro 30%! Ili možda očekuje da će po „ozakonjenju“ nelegalnih objekata povećati se broj objekata za 30%? Grad planira da malo više kazni napiše. „Novčane kazne i oduzeta imovinska korist“ biće veće za oko 40%! Budućnost grada i treba zasnivati na kažnjavanju građana. Ko ih je izabrao? Građani, normalno je i da snose posledice svojih odluka.

 

Ove godine „Primanja od domaćeg zaduživanja“ planiraju da budu 1.030.000.000 dinara!. Jošte malko da Vas zadužimo. Lično mislim da će biti dobro ako samo ovoliko bude dodatno zaduženje.
Kako još popuniti uništenu kasu grada? Uvećaš poreze, kazne, uzmeš kredite ali nije dovoljno, šta još? Prodaja imovine! Tu je rešenje, tu je spas. „Primanja od prodaje nepokretnosti“ su planirana u iznosu od 1.508.295.000 dinara! Ostali smo bez posla, ostali smo bez para, ostali smo sa neplaćenim računima, ostali smo sa kreditima a sada i bez imovine ostajemo. Da li je to uskoro fajront?

skupština
Niška skupština koja je izglasala budžet

Izgleda da sam u pogrešne škole išao. Učili me da „racionalizacija administracije“ se vrši da bi se rasteretili građani. Skroz pogrešno, nemaju pojma oni moji profesori. Otpuštamo radnike da bi onima što ostanu bilo još bolje. To je racionalizacija, nego šta. Grad predviđa uvećanje stavke „Rashodi za zaposlene“! Kada otpustiš radnike izgleda da rastu prihodi za one koji ostanu. Dosta su se zlopatili sa „ponižavajuću“ platu, nezakoniti funkcionerski i ostali dodaci. Red je da malo živnu. Prvo sam pomislio da je u pitanju „skrivena kamera“ i onda sam u emisiji „Između redova“ saznao ko je pisao budžet. „Stručnjak za sve“. Time sve postaje jasnije.

Ko je taj višak? Na čiju platu su se nameračili? Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da zaposleni u ustanovama kulture ne rade dobro! Propade Gorica, propade Inkubator centar, ode Jugoistok, ode Niška televizija, odlazi Privredna komora, sve veći krediti, sve veće cene komunalnih usluga, sve više neplaćenih računa grada… Skroz nekulturno. Cenim da su oni iz Narodno Pozorište najopasniji.

Posle dugotrajne analize, višemesečnog mozgovanja našli smo i razloge što je uvećan budžet. Kriva je Državna revizorska institucija! Našli da smo nešto krili pa sada mora da prikažemo. Nemaju pojma. Ne znaju za narodnu „pre upotrebe promućkati“. Kako da upotrebljavaju državni stan bez mućkanje?

Ostade pitanje, kako to iz budžeta Srbije veće transfere imaju Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Jagodina, Leskovac….? Ima li neko da nema? Pravili smo zaobilaznicu oko Beograd a zaobiđosmo Niš. Zamenik gradonačelnika je izrazio ozbiljnu sumnju u Poresku upravu. Mućkaju oni nešto. Toliko je porasla zaposlenost u Nišu, privreda je eksplodirala (sve krateri po ulice) a manja primanja od poreza na primanja! Mora da nas Poreska potkrada, garant. Možda nemaju digitron a ovaj što nas sabira i oduzima završio menadžment. Više ima ko više da.

U emisiji „Između redova“ saznajemo da su „otkriveni stanovi“ u vlasništvu grada koji nisu uvedeni u knjige i koje neko koristi! Da grad ima 50-tak stanova koje neko koristi, neke smo iselili a neke ne. Posle četiri godine upravljanja gradom, saznaše. Neko će za to odgovarati? Neko će nadoknaditi štetu? Pre upotrebe promućkati.

S druge strane, što bi republika davala pare Nišu? Dali su pare za Filmske susrete, deo potrošen nenamenski. Ove godine nismo vratili nenamenski potrošeni deo pa nismo ni dobili nove. Sada, u izveštaju DRI, koja je kontrolisala ministarstvo kulture i informisanja piše: „Ministarstvo kulture i informisanja je dopisom broj: 630-02-23/2014-02 od 08.05.2015. godine zatražilo od grada Niša povraćaj dela sredstava u iznosu od 185 hiljada dinara, a za koja ovaj grad nije izvršio transfer biblioteci „Stevan Sremac“ iz Niša (Paragraf 7.1.4.)“. Eto, i to smo nenamenski potrošili! Pa koliko je to grad u minusu kada je morao i ovaj iznos da potroši?

Milosav-Jukić-160x160

dipl. ing Milosav Jukić

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime