Kako će „novi“ DSS da ruši vlast?!

0
1021

Na poziv “novog DSS” milioni građana Srbije krenuće u akciju građanske neposlušnosti.

Vučić je gotov, samo mu to još nisu javili.

Sticaj neočekivanih i nepredvidivih okolnosti sprečio je građane Srbije da saznaju kako će biti akteri velike akcije građanske neposlušnosti protiv režima Aleksandra Vučića.

Toga dana Kinezi su otvorili most dug 55 kilometara, Putin je potpisao sankcije Ukrajini, Arabija je priznala ubistvo novinara, Erdogan je proglašen za lidera islamskog sveta, ministar Ljajić je optužio poslanika Zukorlića da pravi Avganistan u Srbiji, a ministar slavne montenegrinske vojne sile preneo je svu dukljansku ljubav i podršku državi Kosovo.

Baš taj dan – kakvog li malera i kosmičke nepravde – izabrao je lider “novog DSS” Miloš Jovanović da objavi:

Vlast SNS neće izaći u susret zahtevima opozicije u vezi sa slobodnim izborima. Novi DSS je spreman da pozove narod na građansku neposlušnost.”

Ovu izjavu nije preneo niti jedan relevantan elektronski ili štampani mediji. I na društvenim mrežama, gde je plasirana, prošla je potupno nezapaženo.

Uprkos tome i šalu na stranu – mada je to jedina moguća spontana reakcija na ovu objavu – valja ozbiljno proanalizirati sa čim to “novi DSS” preti Vučiću. Ima li uslova i mogućnosti da “novi DSS” stane na čelo mirnih građanskih protesta, što bi Miloša Jovanovića proizvelo u srpskog Gandija?

Indikativan je  tajming u kome je Miloš Jovanović otkrio da SNS ne preferira slobodne izbore. Gandijevska misija javila mu se pošto je postalo jasno da se za naredne parlamentarne izbore ne može udenuti ni u opozicionu (Savez za Srbiju) ni na režimsku (SNS) listu.

Od dolaska Miloša Jovanovića na čelo DSS, a tome su pune dve godine, te njegovog otklona od “prethodnog DSS” i samoproglašavanja “novog DSS”, ni jedno istraživanje javnog mnenja nije “novi DSS” izmerilo u procentima, već isključivo u promilima, na nivou statističke greške.

Da Vas podsetimo:  Rio Tinto suštinski već počeo sa radom u Srbiji, prvi zaposleni Vučić i Mihajlović

Na prolećnim izborima u Beogradu, uz svu medijsku, logistiku i finansijsku podršku vlasti -najveći broj bilborda posle SNS (!) i flajere štampane i finansirane od strane režima – Jovanović kao “novo lice Beograda” osvojio je jedan procenat glasova.

Svi koji ozbiljno analiziraju četvrtvekovno učešće DSS na izborima znaju da je to, preračunato na nivo cele Srbije – čak uz ponovljenu “beogradsku” režimsku podršku – maksimalno jedna polovina glasova osvojenih u Beogradu. Dakle, pola procenta.

Po informacijama iz najužeg okruženja Miloša Jovanovića “novi DSS” nema nikakvu infrastrukturu u dve trećine opština i gradova u Srbiji. Isti izvor otkriva “ako bi danas bili lokalni  izbori, “novi DSS” može samostalno izaći u najviše 10 opština, sa jednom trećinom izborne liste”.

Činjenice potkrepljuju ovo saznanje.

Za dve godine, od kada Miloš Jovanović vodi “novi DSS”, ta stranka je učestovala samo na jednim lokalnim izborima, u Kosjeriću. Nakon toga je, na lični nalog Miloša Jovanovića, u toj varoši “novi DSS” sklopio je koaliciju sa SNS, koja i danas funkcioniše, iako je bio teg na vagi koji je SNS mogao da pošalje u opoziciju.

U Sevojnu je “novi DSS” samo formalno bio u nazivu koalicione liste, dok više ni u jednoj opštini nije bio akter izbora.

Zato je u nizu gradova i opština činio, a i danas čini, koalicionu vlast sa SNS, tim istim koji neće dati slobodne izbore.

Miloš Jovanović je potpuno ogoljen kada je u pregovorima za pristupanje Savezu za Srbiju bio uslovljen da raskine sve lokalne koalicije sa SNS. Formalno, da stvore privid, ovu odluku doneli su organi “novog DSS”.

Na terenu, većina odbora “novog DSS” (Čačak, Požega, Bajina Bašta, Užice…) suprostavila se ovoj odluci centrale i pristupila SNS. Među njima i jedan od tri potpredsednika “novog DSS”.

Da Vas podsetimo:  Još jedna „blistava pobeda“ na pomolu

U ostalim, pogotovu beogradskim opštinama, na Vračaru, Voždovcu i Grockoj, “novi DSS” odglumio je raskid koalicije sa SNS.

Ostavke su podneli po jedan ili dva funkcionera, dok su svi ostali, odbornici, sekretari, do pomoćnika predsednika opštine, još uvek na funkcijama, naravno, i platama.

Ove beogradske koalicije dogovorio je, realizovao i održava čovek optužen za organizacioni kriminal, koga je Miloš Jovanović imenovao za svog prvog saradnika, na funkciji predsednika Izvršnog odbora “novog DSS”.

Takav “novi DSS” odjavljen je iz Saveza za Srbiju, dok svi pokušaji “preporuke” SNS, uključujući sedenje ispred Vesićeve kancelarije, nisu dali rezultate.

A i kako bi, kada je Miloš Jovanović i od opozicije i od režima tražio po pet garantovanih mandata, ili, u proseku, po jednog poslanika na svaki promil rejtinga!

Eto, ta je sila sada rešila da otkaže poslušnost režimu i pokrene narodne mase.

Ne bio u Vučićevoj koži, kada mu jave.

Vukosav Tomašević
Izvor: nspm.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime