Kako da naučite decu da se hrane zdravo?

0
779

39412-deca-580x0Unos zdrave hrane u detinjstvu je važan za adekvatan rast i razvoj. Međutim, opsesivno nametanje zdravih i zabrana drugih, nezdravih namirnica može dovesti do kontraefekta, budući da je deci ‚‚zabranjeno voće najslađe“.

Preveliko kontrolisanje namirnica koje deca konzumiraju, nametanje zdrave hrane i zabrana nezdrave dovodi do toga da deca brzo zamrze zdravu hranu koju im roditelji nameću.

Upravo to je kontraefekat do kog ne bi trebalo dolaziti. Od ranog detinjstva deci je potrebno usađivati svest o zdravoj ishrani i raditi na takav način da ona kasnije sama biraju voće i povrće umesto slatkiša i brze hrane.

Za roditelje je najvažnije da usvoje politiku nepričanja o hrani. Ukoliko dete ne želi da doručkuje ili ne želi da jede zeleno povrće, ne bi ga trebalo primoravati na to.

O svim prednostima i nedostacima određenog načina ishrane sa decom je potrebno razgovarati kao sa svesnim i odraslim bićima

Osim toga, potrebno je regulisati vreme obroka, servirati zdravu i nezdravu hranu i pustiti dete da samo odlučuje.

Važno je i imati dobar odnos prema svim vrstama hrane, ne nazivati je lošom ili nezdravom. Ponašajte se prema hrani na takav način da dete samo usvoji vaše navike.

N.D. Foto: pixabay.com

www.dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime