Kako da održavate idealnu pH vrednost organizma

0
1023

11936-hrana-580x326Jedan od najvećih izazova u ishrani modernog čoveka jeste kako da održi idealnu pH vrednost organizma jer na taj način pomaže telu da se izbori sa brojnim tegobama koje kasnije mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene probleme.

Najčešća nedoumica kod mnogih koji boluju od malignih oboljenja jeste kako da se hrane kako bi pomogli svom telu da se na najbollji mogući način izbori i sa bolešću i sa terapijom.

Nutricionistkinja, Maja Astaloš pre svega ističe da je karcinom na neki način, odbrambeni mehanizam koji naše ćelije koriste da bi preživele u kiseloj sredini, bez prisustva kiseonika. Zbog toga savetuje da se pre svega povede računa o tome da ishrana bude što više alkalna jer mnoge namirnice za koje to i ne pomišljamo zapravo kreiraju kiselu pH vrednost.

Da biste se pravilno hranili, osigurajte sebi 60 odsto alkalnu ishranu i izbegavajte proizvode koji su većinom kiseli: gazirana pića, slatkiši, brza hrana i sl.

Iz ishrane treba izbaciti:

– rafinisano ulje,
– šećer,
– sve vrste slatkiša,
– gazirane mineralne vode,
– kuhinjsku so,
– konzervisanu hranu,
– beli hleb i brašno,
– industrijski proizvedene začine,
– suhomesnate proizvode,
– margarine,
– majonez,
– kečap,
– svu industrijsku hranu u čijem sastavu ima sojinog ulja i ulja sa visokim sadržajem esencijalne masne kiseline omega 6.

Uvesti hranu koja alkalizuje:

– suvo sirovo povrće bez obzira na ukus,
– voće (posebno limun koji iako ima izrazito kiseo ukus snažno alkalizuje telo),
– bademe,
– integralne žitarice (posebno proso, med, zelene biljke jer sadrže hlorofil koji je veoma alkalan),
– voda (jer je važna za proizvodnju kiseonika).

Da Vas podsetimo:  Aforizmi 120-15 protivotrov

Ne treba zaboraviti ni na vežbanje, jer vežbe pomažu celom organizmu da održi alkalnost organizma tako što pospešuju opskrbljenost tela kiseonikom.

Veoma je vhttp://www.koreni.rs/ažan unos hrane bogate vlaknima, a preventivni efekat ima i unošenje vitamina i minerala. Posebno zaštitno dejstvo imaju kupus kelj, karfiol i brokoli. Zaštitni efekat ima i unošenje kalcijuma, selena, vitamina C, E i B.

Nakon poslednjih nekoliko decenija postaje sve jasnije da je makrobiotika u velikoj meri uticala na promenu stavova o ishrani zdravlju, i što je još važnije, pomogla mnogima da poboljšaju svoje zdravlje i izađu kao pobednici u bici sa teškim bolestima i unaprede zdravlje svojih porodica i na taj način ostave trajan trag za buduće generacije.

Takođe je važno napomenuti da je u svim situacijama najbolji individalan pristup jer jedino na taj način, kada se potpuno poštuju potrebe nečijeg tela, mogu da se postignu rezultati.

dnevno.rs / sensa.rs / Foto: Freedigitalphotos.net/stockimages

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime