Kako da se najbolje zaštitite od sunca

0
698
Foto: pixabay

Vreme je letnjih odmora i dobar deo nas uputiće se ka poznatim evropskim plažama. Nezaobilazni deo mora je i sunčanje. Ipak, da ne biste “pocrveneli kao rak” i da vam letovanje ne bi preselo, potrebno je da znate kako da se pravilo zaštitite od Sunca.

U cilju što bolje zaštite od Sunca, koja nikako ne treba da bude samo leti, razgovarali smo sa Aleksandrom Adamovićem, direktorom Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Koje sastojke svaki preparat za zaštitu od Sunca mora da ima, na šta obratiti pažnju kada čitamo etiketu sa sadržajem?

Svaki preparat treba da sadrži zaštitni faktor od sunca i to minimum SPF50. Savetuje se upotreba proizvoda sa SPF tokom čitave godine. Pored toga, preparat treba da sadrži vitamine i antioksidanse koji imaju antiage protektivno dejstvo i pomažu da se održi jak imunitet i jačaju organizam i štite ga izunutra.

Postoje preparati koji pružaju topikalnu i oralnu zaštitu od sunca, a prilagođeni su svim tipovima kože. Te preparate nazivamo Heliocare. Pored spreja za telo, krema, gelova, i foto protektivne sminke, savetuje se koriscenje Heliocare Oral i Ultra D kapsula, koje se kao dodatak ishrani redovno uzimaju radi očuvanja lepog zdravog i prepalnulog tena.

Ovakav vid zaštite predstavlja najpotpuniju solarnu zaštitu. Ovakvi preparati, u sebi sadrže i jedinstveni sastojak – Fernblock.

Koje su najčešće zablude sa kojima se srećete, a vezano za sunčanje i zaštitnu kozmetiku?

Prva i osnovna zabluda je to da je preparate za zaštitu potrebno koristiti samo u letnjem periodu. Tu je i mit da je dovoljno naneti zaštitinu kremu sa SPF 1-2 puta dnevno i da je, kada je oblačno, ni ne treba koristiti. Ovo je sve pogrešno.

Da Vas podsetimo:  Tradicionalni recept za pinđur – najukusniji spoj pečene paprike i paradajza!

Svi preparati koji se leti nanose na kožu, trebalo bi da imaju u sebi SPF kako bi kožu zaštitili od sunca. Može doći do crvenila kože pa i do opekotina, ukoliko se na kožu nanose ulja za potamnjivanje ili slični proizvodi koji u sebi ne sadrže SPF.

Minimalan SPF za gradske uslove je SPF15 dok deca i odrasli tokom leta treba da korsite minimum SPF30. Proizvode za zaštitu od sunca treba nanositi u tankom sloju, nakon svakog kupanja, i to više puta na dan, kao i u danima kada je vreme oblačno.

Da li je za negu kože tokom leta dovoljno samo staviti kozmetiku sa zaštitnim faktorom ili je treba dodatno negovati i čime?

Tokom leta kožu lica i tela je potrebno hidrirati, jer se usled izloženosti suncu, vetru i slanoj vodi, koža isušuje. Pored krema sa SPF-om, koje se redovno nanose tokom dana, uveče je kožu dobro namazati hidrantnim mlekom/kremom za telo ili na vlažnu kožu naneti malo kokosovog ili drugog prirodnog ulja, koje će kožu dodatno hidrirati tokom noći.

Takođe, za one koji imaju jako suvu ili osetljivu kozu, ili su alergični na sunce, savetuje se koriscenje kapsula Heliocare Oral koje dodatno štite organizam od suncevog zračenja, i imaju antioksidativno dejstvo. Pored toga, redovno korišćenje kapsula u znatnoj meri ublažava postojeće pigmentacije na koži, i sprečava nastanak novih solarnih elastoza i drugih promena (pigmentacija) na koži.

Šta je sa preparatima koji se reklamiraju kao oni koji pomažu postizanje bronzane boje? Da li su štetni ili ne? Moraju li oni da imaju zaštitni faktor?

Postizanje bronzane boje moguđe je ubrzati i pojačati korišćenjem preparata koji u sebi sadrže beta karoten. Međutim, ovde treba biti oprezan jer je zbog prisustva beta karotena moguće dobiti narandžastu (šargarepa) boju tena.

Da Vas podsetimo:  A F O R I Z M I-MALO TOPLO MALO HLADNO

Preparat Heliocare Oral – kapsule/dodatak ishrani, sadrži u sebi malu dozu beta karotena, pored Fernblock-a i zelenog čaja, koji pomaže da se dobije i očuva preplanula, bronzana boja.

Za one kojima je bitan unos vitamina D, tu su Heliocare UltraD kapsule, koje u sebi dodatno sadrže VitaminD, kao i duplu dozu aktivne supstance za foto-imuno protekciju – Fernblock-a.

Kapsule za oralnu zastitu uzimaju se kao dodatak ishrani, 1-2 kapsule na dan, pre izlaganja suncu, i nemaju nikakva nezeljena dejstva. Dermatolozi širom sveta, preporučuju kapsule, kao odličnu zaštitu kože i čitavog organizma od UVA/UVB zračenja, kod prevencije melanoma, kao i za ujednačenu boju tena i kožu bez sunčanih pega i fleka. Naročito je važno da kapsule koriste osobe koje su preosetljive na sunce ili imaju alergije na sunce, kao i trudnice i osobe sa slabim imunim sistemom.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime