Kako do dečijeg neurologa?

0
657

Jedna Nišlijka nam se obratila zbog, kako tvrdi, višemesečnog problema sa zakazivanjem termina kod dečijeg neurologa Kliničkog centra Niš. Kaže da joj dete boluje od epilepsije i da jednom mesečno mora na kontrolni pregled kako bi dobilo odgovarajuću terapiju. Ipak, dodaje da kod svog pedijatra u Domu zdravlja uvek dobije uput bez termina, uz obrazloženje da su svi termini u Kliničkom centru zauzeti.

Istraživali smo kakva je procedura zakazivanja preko IZIS sistema i da li po zakonu mora da postoje slobodni termini kod svih lekara u primarnom i tercijalnom zdravstvu?

“Da bih zakazala kontrolu kod neurologa moram da imam uput sa terminom. Nažalost poslednjih nekoliko meseci nemaju slobodne termine u Domu zdravlja. Kako zakazati kontrolni pregled, kako zakazati pregled EG, to je pitanje, pakao, kroz koji prolaze mnogi roditelji, jer su lekari na Dečijoj klinici zaduženi za lečenje dece od Jagodine do kraja juga”, kaže Marija Ilić, majka osmogodišnje devojčice.

U niškom Domu zdravlja potvrđuju da se, ukoliko nema slobodnih termina za lekara specijalistu za koga se opredelio pacijent, piše uput bez termina, čiji je rok 30 dana i očekuje se da pacijent sam zakaže pregled.

“Kako zakazati detetu pregled bez termina? Vrlo teško, gotovo nemoguće. Poslednji put sam imala neprijatnu situaciju, kada sam detetu htela da zakažem kontrolni eEG, sestra mi je tražila termin, ali rekla sam da ga nemam, kao i većina ljudi koji tu čekaju. Umalo nisam bila odbijena, ali dobila sam na kraju termin, uz neprijatnu situaciju. Ja ne želim da prolazim kroz takve situacije savkog meseca, dodaje Ilić.

U Kliničkom centru Niš ističu da svakog meseca postoje slobodni termini za dva neurologa na Dečijoj internoj klinici i da lekari primarnog i tercijalnog zdravstva poštuju zakonom propisane procedure preko IZIS sistema.

Da Vas podsetimo:  Stari zakon se nije ni ohladio, a majke traže novi

Izvor: tvzonaplus.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime