Ljudi su skloni brzom ostvarivanju želja, čak i onda kada znamo da ne može baš sve sada i odmah. Kada je u pitanju gubitak kilograma, tu već postoje razni trikovi koji će vas dovesti do željenih rezultata. Naravno, uz određen rad koji je neophodno uložiti.
Ono što je bitno kod brzog gubitka kilograma je, kako to učiniti, a ne narušiti zdravlje? Složićemo se, nije rešenje da samo smršamo, već da to činimo pametno. Takvim delanjem će rezultati biti postojaniji, a samim tim i mi zadovoljniji.
Pozabavićemo se sigurnim gubitkom kilograma, koji je moguće postići u što kraćem vremenskom periodu. Kako to da postignete? Jedan od primera jeste da konsultujete nutricioniste kako biste dobili jelovnik zamršavljenje, a koji uključuje smanjivanje ugljenih hidrata i koncentrisanje na visokoproteinsku ishranu.
Zašto ugljeni hidrati predstavljaju prepreku vitkoj liniji? Zapravo, ugljeni hidrati su neophodni u čovečijoj ishrani, jer su izvor energije koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Oni postaju prepreka tj. problem onda kada telo prima više nego što mu je potrebno i što može da obradi.
Još jedna bitna stavka je da se u procesu brzog mršavljenja ne gladuje! Ne želimo da mislimo samo o hrani, već da se posvetimo drugim svakodnevnim aktivnostima.
Smanjite unos namirnica koje su bogate ugljenim hidratima
Ova faza zdravog mršavljenja podrazumeva izbacivanje svih namirnica koje su bogate ugljenim hidratima (mlečni proizvodi, hleb, peciva, torte, slatkiši, krompir…), ali je potrebno konzumirati ishranu koja sadrži manje ugljenih hidrata. Ovaj postupak će omogućiti da se vaše telo oslobodi viškova vode, tako što dolazi do redukovanja depoa glikogena u vašim mišićima, koji sadrže velike količine vode.
U toku ove dve nedelje bi trebalo da izgubite određenu količinu kilograma, od kojih će deo biti voda, ali drugi deo su svakako masne naslage. Pored toga što ste izgubili kilograme, ovom metodom ste podstakli svoje telo da postane mašinerija koja će topiti masti.
Unesite u svoju ishranu proteine, povrće i masti
Nakon dve nedelje koja podrazumeva izbacivanje hrane bogate ugljenim hidratima, sledi faza u kojoj počinjete da unosite hranu koja je bogata proteinima. Jutro treba da počnete dobrim obrokom u ovom periodu, koji isključuje kornfleks, musli. Doručak treba da bude bogat namirnicama životinjskog porekla (one su pune proteina), zatim uključite u svoju ishranu najrazličitije povrće, kao i dobre masti.
Bitna činjenica u ovoj fazi je da treba da imate više manjih obroka, jer ovim metodom su hormoni poput insulina i kortizola u ravnoteži i ne dolazi do želje za slatkišima. I u ovoj fazi nećete biti gladni, jer hrana koju konzumirate vas čini sitima dug vremenski period.
Unosite samo hranu bogatu proteinima
Ova faza predstavlja momenat kada krenete sa konzumacijom sve hrane koja je bogata proteinima. Tu je meso, riba, jaja, dakle sve ono što poseduje najbolji nutricionistički udeo. Dodatno će vam pomoći i to da pažljivo planirate obroke, kako biste jeli zdravo i raznovrsno.
Uvedite u ishranu povrće koje ima malu količinu ugljenih hidrata
Sada sledi uključivanje povrća sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. U ove namirnice spada ono povrće koje nazivamo “zeleniš”. Time ćete svom telu obezbediti dovoljno ugljenih hidrata koji mu obezbeđuju energiju, a da ne dođe do viškova koji bi se taložili.
Vežbajte!
Svaka od prethodnih faza će iz koraka u korak doprineti smanjenju vaše telesne težine. Ono što će pomoći da se čitav proces ubrza je vežbanje. Koliko ste u mogućnosti, toliko dnevno i izdvojite za neku fizičku aktivnost. Najpoželjnije je makar pola sata dnevno. Neka to bude vožnja bicikla, trčanje ili jednostavno neke vežbe u stanu, ali krenite!
Napomena: Svaka od faza osim prve i pete traje po nedelju dana.
dnevno.rs
Јесте, са таквом исхраном ћете убрзо бити витак костур два метра испод земље – куд ћеш боље? Аутор вероватно нема појма колико гликогена стварно има у људском телу. Просек је нешто више од пола киле, а везује 2-3 пута више воде. Дакле, говоримо о смањењу од 1,5-2кг у телесној тежини ако се сав гликоген елиминише, или мање ако се делом одржи. То је максимум. Додатни губитак тежине долази такође на рачун губитка воде, али воде која је потребна телу, а губи се јер повишен унос протеина стимулише избацивање течности кроз бубреге, доводећи тело у стање дехидрације (пошто је људско тело око 2/3 вода, особа тешка 70кг ће, са 10% повишеним губитком течности, овим путем изгубити до 7кг телесне тежине). И у томе нема апсолутно ништа здраво. Додатни проблеми су оптерећење бубрега и јетре, губитак калцијума (и других минерала) због убрзаног протока кроз бубреге и смањене реапсорпције, губитак калцијума из костију (остеопороза) због повећања коселости тела, које користи калцијум да одржи киселост – пре свега крви – на безбедном нивоу итд. Научна литература је пуна документованих штетних последица претераног уношења протеина.
На страну то што су хране животињског порекла, због процеса биоакумулације (производња 1кг животињског протеина захтева у просеку 20кг биљних протеина) најзагађеније свим врстама хемијских отрова, и што немају неке врло битне састојке неопходне за дугорочно одржавање здравља, као што су биљна влакна, минерали, биљни антиоксиданти, низ других важних хранљивих састојака који постоје само у биљкама (phytonutrients) и, наравно, здраве, комплексне угљене хидрате. Они су основни извор енергије за тело, које посеже за мастима само ако нема довољно угљених хидрата, а за протеинима само ако нема ни угљених хидрата ни масти. Колико је здраво користити метаболички пут чија је првенствена улога да одржи живот у условима кад храна није доступна, тј, да га одржи канибализујући амино киселине самог тела, нека свако просуди сам…