Kako dokazati ko je naredio ubistvo

0
1048

curuvijaBEOGRAD – Beogradski advokat Božo Prelević kaže da se i 2000. znalo ko je naredio ubistvo Slavka Ćuruvije, ali da do danas nema dokaza za to i dodaje da će slučaj biti rasvijetljen tek kada se dokaže ko su izvršioci, ali prije svega ko su nalogodavci, što, dodaje, nije moguće ukoliko se bivšem šefu DS Radetu Markoviću ne dodijeli status svjedoka saradnika.

Komentarišući danasnje hapšenje dva pripadnika Državne bezbjednosti zbog umiješanosti u ubistvo, Prelević napominje da ni to neće biti od veće pomoći u rješavanju „slučaja Ćuruvija“ ukoliko Marković ne dobije status svjedoka saradnika.

Prelević u izjavi za Tanjug pojašnjava da se 2000, u vrijeme kad je bio koministar unutrašnjih poslova, zalagao da se Markoviću da status svjedoka saradnika u zamjenu za otkrivanje 30-40 ubistava, ali da za to nije bilo političke volje zbog, kako je naveo, uticaja bezbjednosnih struktura na DOS.

„I jedino ukoliko bi neko od njih (danas su za učešće u ubistvu uhapšeni nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i načelnik Šestog odeljenja tog centra Ratko Romić, dok Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora) prihvatio status svedoka saradnika, a to bi bilo najlogičnije dati Radetu Markoviću, onda biste vi u stvari utvrdili mnogo toga“, rekao je Prelević.

On ne vjeruje da će uhapšeni osumnjičeni sami sebe optuživati.

„Tu se ne radi o neozbiljnim ljudima i pravnim neznalicama. Svako od njih zna da će se bez statusa svedoka saradnika naći na ledini. Taj status je izmišljen upravo za takve ljude, ali nažalost niko im to zvanično nije ponudio“, rekao je Prelević.

On smatra da u Ćuruviju nije pucao bio pripadnik DB-a, jer je u to vrijeme, kako kaže, bilo dovoljno „pistoljerosa“ koji bi to uradili za nekakvu uslugu.

Da Vas podsetimo:  Rešavanje političkog „Vašara u Topoli“- SPS najveći dobitnik!

Osim toga, Prelević vjeruje da i Radonjić i Romić znaju ko je pucao ali da to neće reći.

„To je sad ona enigma, gde vam treba nesumnjiv dokaz o nečemu, a pitanje je da li su ga policija i tužilaštvo pribavili ili nisu. Dakle, pitanje ovog slučaja je pitanje dokaza“, istakao je Prelević.

Prema njegovom mišljenju, ovaj slučaj neće doprinijeti automatski rješavanju bilo kog drugog slučaja, jer su svi oni „posebni i zasebni“, i ubistvo novinara Milana Pantića i Dade Vujasinović…

Prelević je podsjetio da je kao koministar unutrašnjih poslova još 2000. formirao prvu grupu za otkrivanje počinilaca ubistva Ćuruvije koja je, kako je naveo, tada „došla na vrata državne bezbjednosti“, te konstatuje da su i sadašnji istražni organi došli do veoma sličnih saznanja.

„I tada su se postavljala dva pitanja – ko je ubica i da li on ima neke veze sa državnom bezbednošću i po čijem nalogu je to urađeno. I tada je bilo jako mnogo informacija, ali ne i dokaza, da je to urađeno po nalogu Mire Marković“, istakao je Prelević.

Navodeći da ne zna detalje koje je radna grupa za ispitivanje ubistava novinara utvrdila u tom slučaju, Prelević je istakao da „drži pesnice iz sve snage ovim vlastima i toj grupi da otkriju ono što mi nismo mogli“.

Prelević je ponovio da mu je nezamislivo da su Rade Marković ili Radonjić imali bilo kakav interes da ubiju Ćuruviju, te da je takav interes imala samo tadašnja vlast.

„Tačnije, vrh te vlasti, a tu se zna ko je bio posebno nasilan. Da li je to tako, to treba da se tokom dokaznog postupka utvrdi. I to je najveći problem u otkrivanju ko je ubio Slavka Ćuruviju – nema sumnje da se zna ko je naredio, ali to treba i dokazati“, naveo je Prelević.

Da Vas podsetimo:  Dr Martinović iznad zakona, Pravni fakultet u rukama vlasti, plate profesora do 6.000 evra

On je naglasio da priželjkuje da istražni organi imaju jake dokaze za ovaj slučaj, jer „ako ih nemaju postoji ta sumnja da se sve to radi za unutrašnjopolitičke i marketiške svrhe“.

„Istina, očekivao sam da bude uhapšen još neko, a moguće je da je ovo početak“, rekao je Prelević.

Hadži Antić: Mira Marković neće da govori za sprske medije

Prijatelj i izdavač knjiga bivše predsjednice JUL-a Mire Marković, Hadži Dragan Antić, preneo je danas da ona ne želi da daje bilo kakve izjave za srpske medije, posebno ne da komentariše navode da je naručila ubistvo novinara i vlasnika lista „Telegraf“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999.

„Ona odbija da razgovara sa srpskim medijima već dve godine. Ja sam i danas pričao sa njom, ali ne želi da bilo šta govori o tom slučaju“, rekao je Hadži Antić.

Mediji, ali i mnogobrojni pojedinci upućeni u taj slučaj pominju Markovićevu u kontekstu da je nalogodavac ubistva.

Udovica nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića napustila je Srbiju 2005. sa sinom Markom. Oni su u Ruskoj federaciji dobili azil i ne mogu da budu izručeni Srbiji, koja je za njima ranije raspisala potjernice zbog istrage oko šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih.

sorabia@yahoogroups.com / www.nezavisne.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime