Kako je Kolubara plaćala angažovanje privatne mašine 25 sati dnevno

0
979

Gotovo neprimetno je u javnosti prošla vest da je početkom ove godine počelo suđenje po optužnici za zloupotrebe u Rudarskom basenu Kolubara, posle nekoliko godina odlaganja i dopuna optužnice. Uprkos činjenici da je ovo jedno od najvažnijih preduzeća, iz čijeg uglja se proizvodi polovina struje u Srbiji, uprkos očiglednim dokazima o zloupotrebama, optužnica je stupila na snagu posle pet godina, a njome je obuhvaćeno samo godinu i po dana poslovanja ovog rudarskog basena.

kolubaraTužilaštvo nije saopštilo detalje dugo iščekivane optužnice, a prema pisanju medija, njome je obuhvaćeno 11 rukovodilaca ovog rudarskog basena i 16 vlasnika i direktora privatnih preduzeća. Optužnica je odnosi samo na godinu i po dana poslovanja Kolubare.

Prema svemu što je objavljeno, u optužnici se rukovodstvo Kolubare tereti da je od privatnih firmi iznajmljivalo mehanizaciju od juna 2006. godine do decembra 2007. Godine i onda kada ta mehanizacija Kolubari nije bila potrebna.

Insajder je još 2011. Godine u serijalu „Prevara veka“ izneo brojne dokaze o tome kako je Kolubara mašine privatnih firmi plaćala i  kada stoje u mestu. Otkriveno je između ostalog i to da su troškovi za zakup mehanizacije rasli dok je proizvodnja uglja opadala ili stagnirala.

Prema dokazima do kojih smo došli, mašine Kolubari iznajmljivala i firma u kojoj je suvlasnik bio Dragan Tomić, koji je istovremeno bio direktor Kolubare. Otkriveno je da je Kolubara plaćala i kada u izveštajima o angažovanju jedne mašine stoji da je jedan čovek upravljao 24 sata dnevno, četiri dana za redom, bez prestanka.

Kolubara je plaćala i mašine privatnih firmi, koje su prema izveštajima, radile 24 sata ceo mesec bez prestanka.

Da je broj sati drastično uvećevan u izveštajima o angažovanju privatnih mašina, pokazalo je i to da je Kolubara plaćala čak i kada se navodi da je mašina privatne firme radia 25 sati u jednom danu.

Da Vas podsetimo:  Ništa od rušenja, divlji objekat na Pančićevom vrhu spreman čeka novu sezonu

Prema istraživanju Insajdera, drastičan rast za troškove mehanizacije počinje 2006, da bi troškovi počeli da se smanjuju 2010.

Činjenica je da optužnicom nije obuhvaćen period kada su mašine u Kolubari imale firme Dragana Markovića Palme. Njegov prijatelj Radosav Savatijević Kene tada je čak kratko bio i član Upravnog odbora EPS-a, u čijem je sastavu i Kolubara. Za razliku od Dragana Markovića, Savatijevićevi poslovi sa Kolubarom obuhvaćeni su optužnicom pošto je tom preduzeću iznajmljivao mašine i u periodu kada je bio samo privatnik, a na koji se optužnica odnosi.

U poslu su, kako je tada kroz dokumentaciju prikazano u Insajderu, bile angažovane i mašine brojnih privatnih firmi koje su bile povezane s rukovodstvom preduzeća, od kojih je najveći broj imao i stranačke funkcije.

Zakup mehanizacije od privatnih firmi samo je jedan od mehanizama moguće zloupotrebe koje je Insajder otkrio još 2011.

https://insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime