Kako je moguće da obaveznu vakcinu plaćaju roditelji?

1
387

Prema važećem Pravilniku koji je objavljen u maju prošle godine, deca pre polaska u prvi razred, a sa napunjenih šest punih godina, treba da prime vakcine protiv: difterije, tetanusa, velikog kašlja i poliomijelitisa. Pre upisa u prvi razred obavezna je i MMR vakcina. Uprkos tome, vakcina protiv velikog kašlja nije dostupna u domovima zdravlja već vakcinu koja sadrži komponentu zaštite protiv pertusisa roditelji kupuju u apotekama u iznosu od blizu 3.000 dinara.

Ovo u praksi znači da se vakcina protiv pertusisa dobija na zahtev roditelja što dalje otvara pitanje šta je sa decom koja neće primiti ovu vakcinu iako je ona propisana kao obavezna. Sve vakcine koje su obavezne do sada su bile dostupne i besplatne što je i razumno jer bi naše osiguranje trebalo da pokriva kompletan kalendar vakcinacije. 

U okviru redovne vakcinacije, odnosno revakcine dete dobija besplatno vakcinu protiv difterije i tetanusa i vakcinu protiv poliomijelitisa. Odluka o tome da li će dete primiti zaštitu i od valikog kašlja prepuštena je roditeljima, a na savet pedijatra pa vas pitamo kako je to moguće? Kako je moguće da jedna vakcina bude istovremeno i obavezna i izborna i da se od roditelja zahteva izdvajanje ne malog iznosa za vakcinu koja je propisana Pravilnikom kao obavezna. Šta će se desiti u slučaju da se neko dete razboli od ove bolesti samo zato što roditelji nisu kupili vakcinu ili čak nisu bili ni upoznati sa tim da je ova vakcina obavezna ali da treba da je kupe? Takođe vas pitamo da li će se deca koja ne prime ovu vakcinu voditi kao nekompletno vakcinsana?

Smatramo da je nedopustiv ovako neodgovoran odnos države prema zdravlju naše dece, posebno uzevši u obzir poljuljano poverenje roditelja u zdravstveni sistem i pad obuhvata vakcinacije usled epidemije koronavirusa.

Da Vas podsetimo:  Bez posla ostalo 2.700 nastavnika

Tražimo da omogućite svim predškolcima besplatnu vakcinu i zaštitu od pertusisa i da nam odgovorite na sledeća pitanja:

  • Kako je došlo do taga da roditelji plaćaju vakcinu koja je obavezna?
  • Kada će vakcina biti dostupna i beslatna u domovima zdravlja?
  • Na koji način roditelji mogu da refundiraju novac koji su izdvojili za vakcinu koja je obavezna?

Zdravlje dece mora da bude na prvom mestu. 

Izvor: Bebac

1 KOMENTAR

  1. Postovana Gospodo
    promasili ste temu. Ne postavlja se pitanje zasto roditelji moraju da plate za obaveznu vakcinu.
    Pitanje treba da glasi zasto je vakcina uopste obavezna!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime