Kako je novi, rasprodat broj ‘Šarlija’ razbesneo muslimane

1
903

1_170683

Prvo izdanje francuskog satiričnog nedeljnika „Šarli Ebdo“ posle kobnog prošlonedeljnog napada na njegovu redakciju rasprodato je danas u tri miliona primeraka i njegova naslovna stranica je obišla svet, ali je i razgnevila mnoge muslimane.

Čitaoci u Francuskoj su formirali duge redove ispred kioska kako bi kupili primerak novog broja satiričnog časopisa, koji se inače štampa u 60.000 primeraka, a evropski listovi su, u znak solidarnosti, objavili karikature iz „Šarli Ebdoa“, prenosi AP.

Širom Evrope je zabeležena velika potražnja za retkim primercima najnovijeg izdanja ovog lista, a nekoliko listova je izdalo specijalne dodatke sa karikaturama „Šarli Ebdoa“, kao što su španski „El Pais“ ili italijanski „Il Fato Kvotidijano“.

Međutim, odluka da se na naslovnoj stranici objavi karikatura proroka Muhameda koji drži tablu sa natpisom „Ja sam Šarli“ izazvala je gnev među mnogim muslimanima, koji to vide kao novu uvredu za njihovu veru.

Mnogi u muslimanskom svetu smatraju da njihova vera zabranjuje prikazivanje proroka i među njima je najnovija naslovna stranica pariskog lista naišla na loš prijem, navodi američka agencija i podseća da su neki muslimani izrazili solidarnost sa „Šarli Ebdoom“ nakon prošlonedeljnog napada koji su izveli naoružani islamisti i ubili 12 ljudi.

Abas Šuman, zamenik Velikog šeika uticajne džamije Al-Azhar u Kairu, kaže da novoobjavljena karikatura predstavlja „otvorenu provokaciju za osećanja muslimana koji su pokazali naklonost prema tom listu“.

On smatra da bi muslimani trebalo da ignorišu naslovnicu nedeljnika i odgovore tako što će „pokazati toleranciju, spremnost za oproštaj i osvetljavanje priče o proroku“.

– Gnevna reakcija neće rešiti problem, već će, umesto toga, pogorsasati tenzije i uvrede na račun islama – ukazao je on.

Istovremeno, Gasan Nuli, trgovac u libanskom lučkom gradu Sidonu, smatra da i magazin i ubice greše.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI 210-15 SLOBODA

– Nije dozvoljeno ubijati, ali nije dozvoljeno ni ponižavati milijardu muslimana. Ja ne vređam veru drugih ljudi i ne želim da drugi vređaju moju – ističe on.

Iranska vlada je snažno osudila ubilački napad prošle nedelje u Parizu, ali je ministar spoljnih poslova Džavad Zarif danas rekao da u svetu različitih kutlura „svetinje moraju da se poštuju“.

Egipatski karikaturista Makluf pozvao je na mir sopstvenom verzijom naslovnice „Šarli Ebdoa“, gde umesto Muhameda predstavlja običnog muškarca sa Bliskog istoka koji drži pano sa natpisom na francuskom „Ja sam umetnik“.

– Ja sam za umetnost, a protiv ubijanja. Neka Bog oprosti svima – dodao je on na arapskom, a njegovu karikaturu su mnogi objavili na društvenim mrežama.

Turska je retka među zemljama sa muslimanskom većinom u kojoj su publikacije objavile karikature „Šarli Ebdoa“, ali je ta odluka podigla tenzije u ovoj zvanično svetovnoj zemlji, pa je turski sud u međuvremenu zabranio pristup sajtovima koji su objavili naslovnu stranicu francuskog nedeljnika.

Takođe, policija je zaustavljala kamione koji su izlazili iz štamparije lista „Kumrijet“ nakon što je taj list juče saopštio da će danas objaviti neke od karikatura „Šarli Ebdoa“, a dozvoljeno im je da distribuiraju štampane primerke tek nakon što su zvaničnici utvrdili da ne sadrže slike proroka Muhameda.

Istovremeno, egipatski predsednik Abdel-Fatah El-Sisi izdao je dekret kojim se premijeru Ibrahimu Mahlabu daje ovlašćenje da zabrani svaku stranu publikaciju „koja vređa islam“.

Dnevno

1 KOMENTAR

  1. Ma jeste,jeste, za ta muslimanska go..na krive su obe strane… i novinari i ubice….kako da ne. Svi hodaju kako po jajima kad govore na ulicama evropskih gradova o tome da se ne uvrede jadni muslimani. Ej, alo, usred Hriscanske Evrope ! Neka mi oprosti Bog ali ja ne razumem takve stavove i mislim da hriscani imaju puno pravo da brane svoju veru jer su svoj na svome i nismo mi otisli njima na prag da promovisemo nasu veru nego su oni uvalili Evropi ta svoja sr..a i sad smo krivi jednako !??? Sio mu ga Djura ! Ma neka im se tresu gace, nas Srbe zajebavaju godinama zbog bosanskih musa i onih na Kosovu , eto vam ga sad. Eto vam ih pa ih volite, ali oni nece nikad voleti vas, a oni kao ne znaju to ??? Ma daaaaaj……mirise na veliko sranje u Evropi, nesto se kuva. Videcemo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime