KAKO JE PARADAJZ IZ ALBANIJE I GRČKE, IPAK JEFTINIJI?

5
426
Paradajz (foto: Đorđe Đoković)

Nesporno je važno da li je vlast, aktuelna i potencijalna, „za Evropu“. Ali je važno i da li je za nju većina građana! A bojazan od Evropske unije dobrog dela naših ljudi, posebno sa sela, prilično je poznata. Zna se i da je mahom u pitanju nepoznavanje, kao i pogrešno poznavanje.

Navodna zabrana da peku rakiju, gaje i kolju za svoju potrošnju! Racionalne bojazni, koje je najmanje, bilo bi od superiornosti evropskih „seljaka“. Objašnjavane samo subvencijama od tamošnjih država i same Unije, kao da ih neće biti i za naše! U svakom slučaju ta superiornost se ne objašnjava i drukčijim odnosom prema radu, uključujući „protestantski moral“.

Pogledajmo neradne dane, kod naših pravoslavaca-seljaka! Tokom juna najmanje je petnaest „crvenih slova“, nedelja kao sedmičnih dana i „petak pred praznike“. Za „varovanje“ kao odmaranje nego za molitvanje, i nikako rad „u polju!“. A jasno je da u tom mesecu, tamo treba da rade više nego u drugima. Uz stalno „gledanje u nebo“, a ne u crkveni kalendar, i svest o starom: vinogradu treba motika. Ne molitva, ne ni subvencija, prelevman…

Dosta neobičnog, ne samo za „današnje vreme“. Hranjenje domaćih životinja i živine, od čega mnogi imaju više koristi od rada u polju, pritom ne podleže „varovanju“. Nemaju ništa protiv ili ne vide ništa bezbožno ni u činjenici da se izvan „polja“ svuda radi, da to čine i oni koji žive na selu, a zaposleni su u gradu. Neverovatno ali istinito: to za njih nije rad, i dotične smatraju ispravnim pravoslavcima! Na pitanje zašto misle kako misle i toliko „varuju“ odnosno ne rade ono što im je osnovno, odgovor nemaju. Ili se svodi na: „Tako je oduvek, tako su radili i naši stari“. Ignorišući očigledno: da neprekidno „rade“ drukčije od „starih“, u polju i kad sede ispred televizora, razgovaraju mobilnim…

Da Vas podsetimo:  Saopštenje

Uprkos „prozoru u svet“ i „pravu da znaju sve“, svet je njihov svet. A rad je ono što radi „seljak-čovek“, zbog čega država treba da ga štiti i podržava. Bez obzira na sve, pa i što u poljoprivrednoj i izvedenim delatnostima, njega sve više nadmašuju ne samo krupni zemljovlasnici nego i „seljaci-vikendaši“, kod kojih „varovanja“ nema. Ali u tome mu pomaže mnogo šta, takođe anahrono. Pre svega insistiranje na tradicionalnom kao osnovi i skoro jedinoj sadržini nacionalnog, priličnoj narcisoidnosti. Može se za nju imati razumevanja zbog vekovnog ugrožavanja nacionalnog, ali ipak je narcisoidnost! Mi smo merilo svih stvari, mi idemo svojim putem, a svet neka ide kuda i kako hoće!

Ako je Bog jedan i svih ljudi, da li samo od naših seljaka traži da ga poštuju tako što često neće raditi? O tome bi naglas morali razmišljati i odgovarajuća uputstva nuditi, i oni koji se u hrišćanstvo razumeju mnogo više od seljaka. I svi koji lamentiraju nad „propašću sela“, ne shvatajući da tradicionalnog, odavno i nema! Udeo ovakvih seljaka sa ovakvim mentalitetom u ukupnom stanovništvu, plus oni koji su u gradu, a sa istim mentalitetom, ovakav odnos prema radu čini vrlo ozbiljnim. I jednim od brojnih problema oko ulaska u Zajednicu, a i posle ulaska.

izvor:http://kolubarske.rs

5 KOMENTARA

  1. Dabro, da je grčki paraqdajz u Srbiji jeftiniji zbog dosta velikih subvencija EU agraru, to se nekako i razume. Ali iz kilave Albanije? Verovatno je Vučić dogovorio da Srbija, pošto Albanija nije član EU i nema pristup agrarnim fondovima koji po hektaru u proseku u Nemačkoj npr. plaćaju poljoprivrednicima i do 24.000 evra subvencija godišnje, Rami plaća udeo, kako bi izvozom paradajza, dodatno oba bliska partnera u muvačini i u ko zna još čemu, uništili srpsko povrtarstvo. Vučić je izvežban u tome -ogromnim dotacijama sufinansira otvaranje stranih fabrika kako bi uništio srpske, a sve te ludorije plaćaće generacijama Srbi jer subvencije stižu od stranih kredita! Bre Srbi, probudite se najzad -bar do izbora u aprilu 2022.g. pa najurite ove mafijaše ne samo sa vlasti nego pravo u ćorku!

    • Vucic je ubrzao prolaz kamiona kroz carinu Srbije, potpisivanjem sporazuma ,,mini Shengen,,. Ostali potpisnici (mislim na Albaniju ,Severnu Makedoniju ….) su brze bolje potpisali sporazum??? Odakle tako brzi dogovor ….pa kad veliki brat diriguje orkestrom ,tada su i ,,rogovi u vreci,, slozni. Recimo i Crnagora…da ,,pljune,, po Srbiji. Svako ima svoj tal, a vazno je da Srbiji bude sto gore. Pa makar mi davali sakom i kapom, ali i tada to nije dovoljno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime