Kako je pokrenuta peticija u Italiji za povlačenje priznanja “nezavisnosti“ KiM

0
1361

Ovih dana je aktuelna italijanskoj peticija kojom se zahteva povlačenje priznanja lažne nezavisnosti šiptarskih separatista sa Kosova i Metohije. O pokretačima se vrlo malo zna pa zato donosimo više o ovom događaju.

U subotu 26 januara, u Vićenci je održano predavanje na temu gorućeg problema srpske vlade i srpskog naroda – otcepljenje srpske južne pokrajine, samoproglašenje nezavisnosti od strane albanskih separatista i njihovo nastojanje da stvore novu državu na Balkanu, uz podršku i pomoć SAD i nekih zemalja EU.

Predavanje je održao istoričar Stefano Piloto, profesor i odličan poznavalac srpske istorije. Povod za ovo predavanje bila je peticija koju će Komitet, sastavljen od grupe italijanskih intelektualaca, uz podršku počasnih konzula Republike Srbije i Saveza Srba u Italiji, uputiti italijanskoj Vladi i Parlamentu, sa zahtevom da se povuče priznanje nezavisnosti Kosova i traže pravednija rešenja za probleme na Balkanu. Jedan od pokretača ove peticije, novinar Stefano Vernole, boraveći na Kosovu devedesetih godina, sagledao je pravo stanje i teške uslove života obespravljenih Srba i nealbanskog stanovništva, koji nisu emigrirali pod pritiskom Albanaca, živeći u enklavama, pretežno od humanitarne pomoći dobrotvornih organizacija. Rekao je na ovom skupu da se takvo stanje nije promenilo, nego se i pogoršalo nakon samoproglašenja albanske nezavisnosti na KiM, a poslednji događaji na Kosovu i Metohiji pokazuju rešenost privremenih kosovskih institucija da potpuno onemoguće normalan život Srba, kako bi naterali vladu Republike Srbije da se odrekne dela svoje zemlje, priznavanjem takozvane „republike Kosovo“.

„Ako bi Italija povukla priznanje Kosova kao samostalne države“ – istakao je predsednik Saveza Srba Dušan Aleksić – „to bi bio podsticaj i drugim državama u EU da učine to isto, a srpska dijaspora bi trebalo da se pokrene u tom pravcu. To bi bio trenutno najveći doprinos u borbi za teritorijalni integritet naše zemlje“.

Da Vas podsetimo:  Kako je pao Knin - rasulo i raspad srpske vojske u Krajini

Počasni konzul za regiju Veneto, gospođa Loreta Bađo je objasnila prisutnima važnost Kosova i Metohije za identitet srpskog naroda. Gubitak identiteta je uzrok nestanka jednog naroda, tako da se ne može očekivati od srpskog naroda da se pomiri sa nepravdom i odrekne Kosova.

Profesor Piloto, takođe član Komiteta za pokretanje peticije, je kratkim pregledom istorije srpskog naroda, od antičkog doba do danas, objasnio zašto su Kosovo i Metohija toliko važni srpskom narodu. Nije to samo zbog prirodnog bogatstva teritorije i kulturne vrednosti mnogobrojnih srednjevekovnih manastira, već zbog njihove duhovnosti i činjenice da je upravo ta teritorija kolevka nacije, Stara Srbija, kako je zovu, iz koje su svi Srbi potekli.

O identitetu i tradiciji srpskog naroda govorio je i profesor Frančesko Lamendola, filozof. „Kada smo stigli na ovaj skup“ – rekao je – „na vratima su nas dočekali mladi Srbi u narodnoj nošnji, poslužili su nas pogačom, solju i domaćom rakijom. Ja sam u takvom dočeku prepoznao koliku važnost oni daju svojoj tradiciji i običajima, koliko se njima ponose.“ Naše vreme je vreme globalizacije, a jedan od njenih ciljeva je da uništi identitet naroda, tradiciju i hrišćanske vrednosti. Ta opasnost preti svim narodima.

Predavanju je prisustvovao i Leonardo Di Marko, uputivši podršku i pozdrave od gradonačelnika Vićence Frančeska Ruka srpskoj zajednici, rekavši da je u Vićenci ona najbrojnija, najaktivnija u društvenom životu grada i najbolje integrisana, od svih stranaca. Pred svima je potpisao peticiju, poželevši uspeh u borbi za pravdu.

Predavanju je prisustvovao i Dejan Kusalo, referent za humanitarne akcije u Savezu Srba. Pored prikupljanja potpisa za peticiju, Dejan je neumoran u prikupljanju pomoći za Narodne kuhinje Kosova i Metohije, koju organizuje Savez Srba od svog postanka. Zahvalio se Italijanima koji svesrdno pomažu Narodne kuhinje Kosova, nadajući se da će pomoći i u prikupljanju potpisa.

Da Vas podsetimo:  Šta Srbija može da učini za srpsku dijasporu?

Na kraju je Loreta Bađo rekla da voli srpski narod, da veruje da će pravda pobediti i da se iskreno nada da će italijanska vlada povući priznanje nezavisnosti Kosova, a druge države u Evropi slediti njen primer, jer se dešavaju velike promene u celoj Evropi i u svetu.

Izvor: savezsrba.it

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime