Kako je Vučić plaćao svoje račune

0
2714

vucicI pored ohrabrenja nadležnih u Srbiji da se živi bolje, većina naroda zna da jedva krpi kraj sa krajem.

I to sve teže i teže. Mnogi su i ostali bez posla, a oni što ga imaju rade i ispod minimalca. S druge strane, pored krize, premijer Aleksandar Vučić je tražio da se računi za komunalije redovno izmiruju i da sve što se radi je u interesu naroda i budućnosti njegove dece.

A da li je ALeksandar Vučić izmirivao svoje obaveze dok je bio običan građanin? Sudeći po napisima štampe iz 2004 godine, Vučić nije plaćao neke od komunalija, čak mu je i telefonska linija oduzeta. Pritom Aleksandar Vučić nije bio običan građanin već poslanik u Skupštini Srbije. Naime prema pisanju dnevnih novina Blic, te 2004- te godine Vučić nije plaćao telefon 15 meseci. Pogledajte tekst koji je izašao 16.07.2004g.

‘Telekom Srbije’ oduzeo kućni telefonski broj generalnog sekretara Srpske radikalne stranke
Vučić dužan 150.000 dinara za telefon – Petnaest meseci nije plaćao

Vučić dužan 150.000 dinara za telefon – Petnaest meseci nije plaćao račune

‘Broj koji ste pozvali nije dodeljen pretplatniku’, poruka je koja se čuje sa automata kada se pozove kućni broj generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića.

Objašnjenje za ovu poruku glasi: zameniku šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u republičkom parlamentu ‘Telekom Srbije’ oduzeo je kućni telefonski broj zbog neizmirenog telefonskog računa u iznosu od 150.758 dinara, koji nije platio od januara 2003. godine.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, nije platio telefonski račun od početka 2003. godine. Takvu ‘tradiciju’ je nastavio i u 2004. sve dok ‘Telekom’ nije bio prinuđen da mu krajem marta ove godine demontira telefonsku liniju.

U ‘Telekomu’ ističu da su ovako ekstremni slučajevi veoma retki, jer treba da prođe više od tri meseca da bi oni nekome oduzeli telefonski broj. Natalija Jegdić, direktor Sektora za razvoj klijenata, kaže da se javljaju mnogi korisnici koji trenutno nemaju novac da plate račun i da se s njima uvek postigne dogovor da taj račun isplate u nekoliko rata, bez isključenja linije.

– Ponekad se dogodi da neka firma ili osoba naprave ogroman račun, ali sa većinom njih postignemo dogovor. Aleksandar Vučić nas na neki način ignoriše, tako da smo morali da primenimo redovan postupak – rekla je Jegdićeva za ‘Blic’.

Da Vas podsetimo:  Ovo su glavni krivci za SNEŽNU KATASTROFU U SRBIJI

Visoki funkcioner radikala je kao razlog neplaćanja telefonskih računa naveo ‘veoma niska primanja’ u Skupštini Srbije.

Po svemu sudeći, Vučića je najskuplje stajala Pirova pobeda radikala na parlamentarnim izborima, jer on navodi da je u dug ušao zbog kampanje za parlamentarne izbore.

– Reč je o dijaspori. U nekoliko navrata sam zvao Čikago, pa sam napravio ogromne račune, ali i Republiku Srpsku, mnogo mobilnih – kaže Vučić i dodaje da stranka nije namirila te račune jer je to njegov privatni problem.

Tokom prošle godine, svakog meseca su stizale opomene na njegovu kućnu adresu, ali on to očigledno nije ozbiljno shvatao, iako je iznos mesečnih računa bio između 6.000 i 15.000 dinara.

Na pitanje zašto nije manje koristio fiksni telefon, Vučić kaže da nije mogao jer ima porodicu.

– Kada imate suprugu i decu ne želite da isključujete telefon. Pokušao sam da smanjim dug i manje koristim fiksni telefon, ali nije uspelo. Sad ne znam šta ću da radim, ali nekako ću da nadoknadim dug. Problem je i kako posle da povratim broj – kaže Vučić.

On naglašava da, u najboljem slučaju, poslanička plata mesečno izađe na 38.000 dinara.

– Plata je 25.000 i uz dva paušala dođe do 38.000 dinara, a to nije dovoljno jer poslanici imaju mnogo veće izdatke nego ostali građani, a plate nisu dovoljne da ih pokriju. I drugi poslanici imaju slične probleme, ali, eto, baš sam ja ‘isplivao’ – kaže Vučić.

Vučić za naš list dodaje da je celoj situaciji dodatno pomoglo i to što je učestvovao u eksperimentu koji je podrazumevao da mesec dana živi od prosečne plate u Srbiji – tada 12.000 dinara.

– Tek tada nisam imao od čega da platim, ali se bar nisam folirao kao neki da je moguće živeti sa 12.000 – kaže Vučić.

Finansijska situacija Aleksandra Vučića od juče je dodatno otežana jer mu je na sednici Administrativnog odbora potvrđena i opomena zbog koje će morati da plati još 3.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Ko protestuje u Novom Sadu i zašto?

Vučić još od januara 2003. godine nije plaćao račune. Od marta mu je telefon isključen tako da je mogao da prima pozive ali ne i da zove sa fiksnog telefona, da bi mu proteklih nekoliko dana linija bila demontirana.

Postoji mogućnost da je Vučić znao da ‘Telekom’ nije nikome isključivao telefone u toku 2003. godine, bez obzira na neplaćanje računa. Međutim, krajem marta ove godine, visoki funkcioner SRS ignorisao je i opomenu o predemontiranju telefonskog broja, te je bez njega i zvanično ostao 9. juna.

N. M. Jovanović – M. Jeveričić( arhiva Blica iz 2004g)

Pored pisanja Blica i tv B 92 dolazi do saznanja da Vučić nije plaćao Infostan preko 5 godina. Tekst je objavljen u septembru 2004.

B92 je došao u posed dokumenta po kom je Aleksandru Vučiću sudski pozivar pokušao da uruči određenu pošiljku.

Na osnovu povratnice Četvrtog opštinskog suda u Beogradu vidi se da je kandidatu Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandru Vučiću u junu ove godine sudski pozivar bezuspešno pokušao da uruči pošiljku. Na tom dokumentu je i identifikacioni broj, koji imaju svi građani, a putem kojeg je na sajtu “Infostana” moguće proveriti listing plaćenih, odnosno neplaćenih, računa.

Prema podacima sa tog sajta, Vučić nije plaćao račune “Infostana” od maja 1999. do 17. avgusta 2004, kada je uplatio preko 178.000 dinara. Interesantno je da je Vučić odlučio da izmiri višegodišnji dug prema infostanu samo dan pre nego što je predao potpise za kandidaturu za gradonačelnika Beograda. Gostujući u emisiji “Kažiprst” Radija B92 u četvrtak ujutro, Vučić je negirao te podatke.

Vučić: Sve što ste tu zamislili nije tačno. Izvolite dalje.

B92: Hoćete da kažete da ta adresa nije autentična?

Vučić: Ne, hoću da kažem da sve što ste zamislili nije tačno. Izvolite, imate li još neko pitanje. Da je stiglo tako mejlom ili od pozivara…

B92: Nije stiglo mejlom, to je sa Internet-stranice “Infostana”.

Da Vas podsetimo:  Vučić manipuliše robovima, otima od siromašnih i daje bogatima

Vučić: Imate li još nešto mejlom ili od pozivara.

B92: Evo, ovo je od pozivara, pogledajte, autentičan dokument, kopija, naravno. Vi tvrdite da to apsolutno nije tačno.

Vučić: Izvolite.

B92: Ja insistiram na tim pitanjima zato što ste Vi kandidat za gradonačelnika. LJudi treba da glasaju za Vas, da imaju poverenja u Vas da ćete gradskom kasom upravljati na domaćinski način.

Vučić: Da, ja ću gradskom kasom upravljati na domaćinski način jer nikada ništa nisam ukrao…

B92: Nisam rekla da ste ukrali, ali niste plaćali na vreme…

Vučić: Plaćao sam i nikada se nisam bavio korupcijom.

B92: Gospodine Vučiću, mi samo postavljamo pitanje. Došli smo do ovog dokumenta, ne kažem da ste išta ukrali, ali po ovome ispada da niste plaćali na vreme.

Vučić: Izvolite…

Miodrag Milošević, direktor Infostana, pokazao nam je blanko dokument koji predstavlja sudsko rešenje o naplati računa za Infostana. Dokument izgleda isto kao i onaj na kojem piše ime Aleksandra Vučića. Naime, ako ne platite Infostanu nakon nekoliko meseci, ali ne više od godinu dana, Infostan o tome obaveštava nadležni opštinski sud. S obzirom na to da prema evidenciji Infostana Aleksandar Vučić nije od 1999. godine plaćao račune, postavlja se pitanje zašto protiv njega nije sprovedena neka sankcija. Kako nam je objasnio direktor Infostana, godinama nisu vršene plenidbe stvari neplatišama, a vodu ili grejanje koje plaćate preko tog računa tehnički je nemoguće isključiti. Ipak, postoji zakonska sankcija prema onima koji ne izmiruju obaveze tako što država u svakom trenutku može da odluči da neplatišama zapleni pokretnu imovinu.

Vučić je, ujedno, napao svog protiv kandidata da je njegova stranka, odnosno DS, naručio letke, koje je štampao “Glas javnosti”, a na kojima su foto-montažom lica dece Vojislava Šešelja zamenjena likovima Vučića i zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića.

Nenad Bogdanović, međutim, tvrdi da ne zna ko je to štampao. “Videćemo ko je to štampao. Videli smo dosta uvredljivih gestova SRS, a oni se uvrede kada neko uvredljivo reaguje na njih”, kaže Bogdanović.(B 92-2004 godina)

Почетна

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime