Kako ne biti „mrzitelj protiv mrzitelja“

0
875

„On leži ovde negde“,

Epitaf na grobu fizičara Vernera Hajzenberga, tvorca „Hajzenbergovog principa neodređenosti“

aleksandar-vucic-angela-merkel(3)Siguran sam da se teške i složene okolnosti u kojima se danas nalazi država Srbij, prelamaju i kroz mene, kao i kroz mnoge druge slobodnomisleće i nezavisne pojedince ove zemlje. Priznajem da isto preživljavaju i pojedini članovi političkih stranaka, koji neretko zbog tako uznemirene savesti javno i demonstrativno napuštaju svoje stranke!

Teške sumorne stvarnosti Srbije jedino nema kod onih „kreatura“ koji svoj „političko-stranački“ posao obavljaju potpuno mehanički, bez ikakve neželjene upotrebe mozga, kao kakvi roboti, koji su u javnosti mnogo poznatiji kao botovi! Znam da ovim stavom direktno oponiram samom premijeru ove zemlje, koji je pre nekoliko dana javno izjavio da više ceni svoje glupe stranačke „botove“ i njihov doprinos državi Srbiji (hteo je reći SNS-u), nego neke „kao pametne, misleće i nezavisne intelektualce“, koji mu svojom kritikom samo „smetaju“ da izdiže Srbiju!

Danas nije lako biti otvoreni kritičar društvenih dešavanja u Srbiji, a ne preći granicu dobrog ukusa, zadatu i od samog premijera lično. Primarni razlog toga je što je vladajuća politička elita, na čelu sa premijerom, sama i svojom voljom u potpunosti srozala sve važeće norme dobrog ukusa u komunikaciji i ophođenju sa ljudima i javnošću.

O draga moja Srbijo, kako da objasnim mom voljenom premijeru, kako da ga ubedim da mi poveruje, da ga uopšte ne mrzim, ni najmanje!?

Kako se izraziti kritički o bilo kom potezu vlasti kada premijer kaže, da su „njegovi kritičari niko i ništa“, da su „samoprozvani i vajni intelektualci i politička elita, koja ne zna ništa da radi, sem da sedi i mrzi, i da tu mržnju ispoljavaju prema svemu što on radi za dobrobit Srbije i naroda“! Potpuno isti stav o inteligenciji je imao i drug Tito! Zato je uvek govorio da o svemu u državi treba da odlučuju „radnici, seljaci i poštena inteligencija“! Kao što vidite, Tito je samo inteligenciju delio na „poštenu i nepoštenu“, to jest onu koja ga podržava (poštenu), i onu koja ga ne podržava (nepoštenu)! Znao je stari tiranin da mu od radnika i seljaka ne preti nikakva velika opasnost! Zna i naš premijer!

O draga moja Srbijo, kako da objasnim mom voljenom premijeru, kako da ga ubedim da mi poveruje, da ga uopšte ne mrzim, ni najmanje!?

Kako mogu da mrzim nekoga ko me svakim svojim javnim nastupom tako slatko i od srca nasmeje?

Kako mogu da mrzim nekoga ko mi svojim rečima, čak i kada sam tužan, odmah vrati osmeh na lice?

Pa on me zabavlja, na potpuno isti način kao što to čine Čarli Čaplin, Stanlio i Onlio, Lane Gutović, Čkalja ili Srećko Šojić! I zamislite sada, da li ja mogu da mrzim nekoga od njih? E tako isto, ne mogu ni njega!

Kako da ga još ubedim da nemam ništa lično protiv njega, kao što nemam ni protiv njegovih današnjih „elitnih“ kadrova, koji nam danas svima kroje sudbinu, kao što su onomad krojili onu robijašku odeću za ministra finansija Dinkića, kojom je današnji premijer Srbije tada mahao u skupštini Srbije, preteći tako da će pomenutog dolaskom na vlast odmah zatvoriti?

Jednostavno, hoću da poručim premijeru da ja nikada neću pristati da budem „mrzitelj protiv mrzitelja“!

Zato što ja mrzitelj nikada nisam bio, niti jesam, niti ću to biti! Dragi premijeru, ja nisam bio mrzitelj čak ni onda kada ste vi jedino za mržnju znali i kada vam je mržnja bila jedini rečnik kojim ste znali da se izražavate u javnim nastupima! Vi sada kažete kako su vaša tadašnja politička činodejstvovanja bila obična „klinačka maštanja i misli“!

Da Vas podsetimo:  Vladica je narodni lekar koji leči ceo grad, njegov broj svi znaju i svi ga pitaju za pomoć

Mislite da se možete tako prosto opravdati, stvarajući privid prisustva u vama, neke iznenada, i duboko vam, „uterane“ evropske kulture? Mislite kako je dovoljno da izrazite kajanje za sve ono što je nekada bio smisao života „Montija Pajtona“ (alijas Aleksandra Vučića), i da sve nestane ko kum Šešelj iz vašeg života! I sada vi sa takvim „moralnim“ poštenjem, masi zaista poštenih, nezavisnih, pametnih i obrazovanih ljudi, koji stranački ne pripadaju nikome, već samo svojoj zemlji, pokušavate da pripišete nekakvu mržnju prema vama i vašoj „novoj“ politici?

Da vas samo podsetim, da je većina tih intelektualaca, tu vašu „novu“ politiku, javno zastupala deceniju i po pre vas! I još nešto: vašu „staru“ politiku, ti isti intelektualci su nazivali i pre 15 godina „lupetanjem i mlaćenjem prazne slame“, i to su vam i tada mnogi javno govorili i spočitavali! A vi ste ih tada nazivali „izdajnicima, stranim plaćenicima, špijunima, manijacima, lažovima, neznalicama, glupacima, vatikanskim zaverenicima“, i to samo zbog toga što su onda govorili ono što vi danas govorite!

Zamislite, vi ste pre deceniju i po iste te ljude koje danas nazivate „mrziteljima i nesposobnim intelektualcima“, javno napadali i vređali, samo zato što su tada javno kritikovali vašu nacionalnu, ekonomsku, antievropsku i anticivilizacijsku politiku!

Vama je lično trebalo skoro deceniju i po, da zaključite da je za Srbiju danas najbolja proevropska politika! Pazite, ovi koje danas nazivate mrziteljima, je trebalo 15 godina manje od vas! Samo da vas pitam, šta to po vama znači, sa aspekta vaše i njihove inteligencije?

Vi sada opet napadate te iste ljude, jer kritikuju nesposobnost i nedoraslost, kako vašu, tako i vaših saradnika, s tom razlikom, što vam se danas jako suzio „fond“ pogrdnih reči koje možete da javno koristite! A tako bi ste im rado rekli da su izdajnici, da su plaćenici, da su bitange, špijuni, ali sada to ne ide, nije „evropski“! A rado bi ste im rekli i da su protiv Evrope, i da su fašisti, i da su nacionalisti, ali vam se pri izgovoru tih reči razvuče osmeh preko lica, koji ne možete da kontrolišete!

I onda, vam pade na pamet reč mržnja i mrzitelji! Tako vam dobro stoji! Nekako vam je bliska, poznata, topla, domaća! Podseća vas na vremena „mržnje“ kada ste mogli da nekima pretite odsecanjem ruku do lakata zbog „pogrešnih“ zastava, ili ubijanjem 100 za jednoga, kao što su nekada radili fašisti u Srbiji!

Vama je lično trebalo skoro deceniju i po da zaključite da je za Srbiju danas najbolja proevropska politika! Pazite, ovima koje danas nazivate mrziteljima je trebalo 15 godina manje od vas! Samo da vas pitam šta to po vama znači, sa aspekta vaše i njihove inteligencije?

A šta, ako vam ne daj bože, bude ponovo trebalo skoro 15 godina da zaključite kako je za Srbiju danas bolje da ne vodi proevropsku politiku? Šta ako su oni, koje vi danas „nazivate“ snagama prošlosti, opet u pravu, a vi ponovo vučete Srbiju na pogrešnu stranu!? Ne bi vam bilo prvi put očigledno!

Zbog takvog neverovatnog ličnog nasleđa vi se u svemu nenormalno ponašate. Hoćete da dokažete da ste smanjivanjem plata i penzija vi njih u stvari povećali, hoćete da dokažete da ste otpuštanjem velikog broja ljudi, vi u stvari smanjili nezaposlenost i povećali zaposlenost, hoćete da dokažete, da kada dozvolite NATO paktu, ono što ne dozvoljavate Ruskom vojnom savezu, da je to vojna neuralnost, hoćete da dokažete, da su svi vaši politički protivnici, samo plaćenici tajkuna Miškovića, a kada vi stavljate ženu i rođenog brata, drugog tajkuna (Karića), koji je u bekstvu od našeg zakonodavstva već godinama, onda tu nema ništa sumnjivo, hoćete da dokažete, da kada neko pokloni nešto državno privatnom stranom državljaninu (tzv. investitoru), direktno i bez pogodbe, onda je to korupcija, a kada vi lično poklonite najskuplje građevinsko zemljište u Srbiji strancima, i bez javnog konkursa, onda je to dobar menadžerski potez zbog interesa Srbije, hoćete da dokažete da ako neko kupi spajalice bez tendera ili javne nabavke, to je korupcija, a ako vi u ime države Srbije kupite direktno hotel na Kopaoniku, od druge državne kompanije (bez licitacije ili javnog konkursa i nadmetanja), i sledeće nedelje ga odmah poklonite nekom strancu (Arapinu), onda je to zbog važnog ličnog prijateljstva!

Da Vas podsetimo:  SEME ZLA: Kako su Rokfelerovi finansirali razne projekte za uništenje čovečanstva

Naravno, naravno da vas uopšte ne moram podsećati, jer vi ste sigurno najbolji fizičar u ovoj Vladi Srbije, a s obzirom da je Vlada najmoćnije telo u zemlji, onda ste vi tom logikom, i najbolji fizičar u Srbiji!

E, dragi moj premijeru, to što vi pokušavate da dokažete da je moguće u stvarnosti i politici Srbije, nažalost, ima samo u kvantnoj fizici, odnosno kvantnoj mehanici! Ta se pojava naziva Hajzenbergov princip nedoređenosti! Dozvolite mi da moja malenkost zbog javnosti Srbije koja ovo čita malo podseti o čemu se radi! Naravno, naravno da vas uopšte ne moram podsećati, jer vi ste sigurno najbolji fizičar u ovoj Vladi Srbije, a s obzirom na to da je Vlada najmoćnije telo u zemlji, onda ste vi tom logikom, i najbolji fizičar u Srbiji!

Hajzenbergov princip nedoređenosti tvrdi da se dva elektrona, mogu u istom vremenskom trenutku nalaziti, i na dva potpuno različita mesta! Vama bi, koliko vidim, taj princip, primenjen na vas lično, mogao umnogome olakšati trenutnu političku poziciju, ali moraću da vas mnogo razočaram!

Dragi moj premijeru, ono što važi za mikrokosmos, i male i „bedne“ elektrone, nažalost, ne važi i za vas, Aleksandra Vučića, gromadu od čoveka! Ako meni ne verujete, verujte onda jednom Nobelovcu, i Nemcu, Verneru Hajzenbergu, koji je ovaj princip otkrio i definisao! Na žalost, poznavanje nekoliko uvoda knjiga Maks Vebera, vam ovde ne može mnogo pomoći! U sociologiji, moralu, životu, i ako hoćete, zdravoj i moralnoj politici, mesta za princip „neodređenosti“, na vašu veliku žalost, gotovo da nema!

Vama koji ste mržnjom živeli, mržnjom se hvalili, mržu podgrevali, i od nje imali i te kakve koristi, ne znam šta bih mogao novo da kažem, a da vi ne shvatite, a kako bi drugačije, nego kao mržnju! Vaš problem sa mržnjom koju vidite u svima najbolje opisuje jedna stara izreka koja kaže: Ako je čekić jedino što imate od alata u radionci, onda vam svi problemi i kvarovi, počinju da liče na eksere! Samo lupaj!

Vaš problem u „stalnom uočavanju mržnje u svakome“ ko se ne slaže sa vama, isto je što i stara mudrost koja kaže: Lepota je uvek skrivena u oku posmatrača! Kod vas nije u pitanju lepota, već mržnja! Ali to i nije bitno, jer vama to dođe na isto! Vama je mržnja, vaša lepota!

Kako objasniti onome koji i dan-danas tako olako koristi reči kao štosu „mržnja, lažov, bitanga, lopov, banda“ da je sve samo ne tolerantan i kulturan čovek! Kako mu objasniti da izjava upućena javnosti Srbije, „da ako ne bude na predstojećim izborima dobio, bar jedan glas preko 50%, da će to smatrati teškim neuspehom“, predstavlja manjak dobrih manira!

Da Vas podsetimo:  Zašto nemamo i zašto imamo neke ambasadore?

U drevnoj jevrejskoj svetoj knjizi Talmudu, koja oslikava mudrost tog naroda, prikupljenu kroz milenijume, pročitao sam pričicu koja mi se trajno urezala u pamćenje.

„Ako vam neko tvrdi, u vezi nekog pitanja, da je možda u pravi, a možda i nije, onda takvom čoveku možete verovati 100%. Ako vam neko kaže da je skoro sigurno u pravu, onda budite veoma obazrivi u odnosima sa tim čovekom, i ne prepuštajte ništa slučaju. Ali, ako vam neko kaže da je 100% u pravu, onda bežite od takvog čovek glavom bez obzira, jer je on težak prevarant!“

Izvinjavam se dragom premijeru što naspram njegove, uvek prisutne „protestantske etike“, postavljam ovu mudru drevnu jevrejsku priču!

Nadam se da naš premijer, opčinjen Nemačkom, neće doći u iskušenje tog militantnog „nemačkog protestantskog duha“, koji je u toku Drugog svetskog ratamoćnom i brutalnom vojnom silom pokušao da celom svetu, a naročito Jevrejima, pokaže da su samo oni u pravu!

Totalitarizam je bolest društva koja se počinje manifestovati od onog trenutka kada njen „oboleli“ lider, počne javno da poziva na jedinstvo nacije zbog ugroženoste države (nešto kao „svakodnevna opasnost od brojnih državnih udara, koji nikako da se dese, ali samo što se nisu desili, ili se već dešavaju, nego mi to još ne vidimo“, ili „opasnost koja ugrožava i zaustavlja naše evrointegracije“, što je po naprednjačkoj ideologiji, isto toliko strašno, kao da ti neko pokuša da oduzme činove i titulu četničkog Vojvode), što stvara potrebu za apsolutnom i većinskom vlašću u svim državnim institucijama te nesrećne zemlje!

Ali ima jedan krupan problem: od momenta ovakvog apela u javnosti, u svim demokratskim društvima, a u koje svakako spada i naše, mogućnost dobijanja tako zahtevane apsolutne većine, postaje nemoguća, i farsična i komična! Čak ni mag političke manipulacije širokih osiromašenih masa, Adolf Hitler na izborima u Nemačkoj nije nikada prebacio više od 36,8%! Govorim samo o vremenima dok učestvovao na izborima i dok mu se proces „brzih evrointegracija“ nije olupao o glavu!

Zakukati u kampanji skoro kao „Stojanka majka Knežopoljka“ usled svog izgubljenog poroda!) zbog mogućeg gubitka vlasti („Nikada nismo bili bliže gubitku vlasti, i eto, sada samo što nismo izgubili“), a pri tome kao najveći licemer na svetu u tajnosti svoja četiri zida, slatko se smejati svojim neduhovitim i potpuno providnim javnim foliranjem dok uvaljen u fotelju čitaš realne procene agencija svojih „stranih prijatelja“, koji ti predviđaju više nego nadmoćnu pobedu, može samo jedan čovek na svetu! I po tome je naš premijer, bar zasad, zaista poseban!

I na kraju, pitanje za sve u Srbiji: Od kada su nam vesnici proleća (pa nek je i evropsko) i svega najlepšeg u našem životu umesto laste, ljubičica, visibaba, postali Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Velja Ilić, Aleksandar Vulin, Milan Krkobabić, Vuk Drašković, Rasim Ljajić, Nenad Popović, Milanka Karić, Miroslav Lazanski, itd.? Šta se to desilo sa nama da nam danas ovi ljudi mogu otvoreno i javno pretiti da ako oni ne pobede na izborima, neće biti više penzija, a Srbija će se vratiti i „devedesete“, u kojima će nas, opet sačekati oni, ali ljuti i besni kao nikada!? Pa vi vidite šta ćete!

Milanko Šekler

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime