Kako odlaze milioni za koncerte i proslave Grada Kragujevca?

0
983
Foto: printscreen

Godinama unazad milionski poslovi produkcije odnosno iznajmljivanje rasvete, ozvučenja, bine za koncerte i proslave u Kragujevcu-koji se plaćaju iz budžeta Skupštine Grada- dodeljuju se uglavnom jednoj te istoj firmi a odlučuje krug ljudi oko Dejana Dačovića, direktora „Doma omladine“ i Nebojše Jakovljevića iz Muzičke radionice

Ovo za naš list tvrdi vlasnik jedne od najrefentnijih produkcijskih kuća u Srbiji.

Prema njegovim rečima, nabavke i tenderi odvijaju se gotovo polutajno a kao eklekantan primer navodi  iznajmljivanje opreme za Proslavu dana grada 2016. godine.

-Na sajtu Doma omladine pojavila se odluka o dodeli u postupku javne nabavke male vrednosti 820 hiljada dinara firmi „Euroton“. Ona je jedino blagovremeno dostavila ponudu kako stoji u obrazloženju. Problem je što ostala preduzeća niko nije ni pozvao, nije bilo transparentnog javnog poziva, sve je završeno u uskom krugu ljudi-priča nam vlasnik kragujevačke produkcijske kuće koja godinama unazad nije dobila ni jedan jedini posao u Kragujevcu- iako sa svojom opremom radi svuda u Srbiji i regionu.  Jednostavno, kaže ne može da uđe u trag kada se raspisuju  javne nabavke, tenderi i ko učestvuje na njima. Niti bilo ko iod organizatora proslava i koncerata za Grad poziva preduzeća koja porez plaćaju- upravo u Kragujevcu.

U Odluci o dodeli ugovora u  postupku javne nabavke male vrednost na sajtu Doma omladinei- sa druge strane tvrdi se je ponuda objavljena na sajtu Skupštine grada i Doma omladine.

-Neka pokažu taj dokument gde je objavljen. Na kraju krajeva  posao od 200 hiljada plaćen je 820 hiljada dinara, tvrdi naš sagovornik !

GDE JE 600 „SOMA“!?

– Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornoću tvrdim da bih posao proslave Dana Grada 2016 za koji je plaćeno 820 hiljada dinara, uradio za 200 hiljada i pritom zaradio. Odgovorno tvrdim da tekst male nabavke nije  objavljen na sajtu Skupštine grada niti Doma omladine kako tvrde, već je samo objavljena odluka o tome da se firmi „Euroton“ dodeljuje posao! Gde je pisani trag, ako je bilo šta objavljeno pre nego što je dodeljen posao. Šta je sa ostalim ugovorima u poslednje tri godine kada je potrošeno desetine miliona dinara?- pita naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Kako EPS džepari građane Srbije: 56 odsto računa razne takse

-Ništa nije transparentno. Evo mesecima tragam da li je raspisan tender ili javna nabavka za „Veliki školski čas“. Bio sam i kod direktora Muzeja „21 oktobar“, koji je formalni organizator manifestacije. Čovek nije znao. Prošle godine su mu rekli „radi taj i taj i plati“- kaže naš sagovornik.

Inače, sistem za nabavke opreme i organizaciju manifestacija u Kragujevcu- verovatno je najjedinstveniji  među 198 opština i gradova u Srbiji.

Još 2016. godine, taj posao poveren je Domu omladine od strane Gradskog veća za kulturu na čijem čelu se i tada nalazio sadašnji gradski ministar Miljan Bjeletić. Tamošnji direktor Dejan Dačović, koji je bio „glavni igrač“ za ovaj posao u vreme vladavine gradonačenika Veroljuba Stevanovića kada su na proslave i koncerte koje je grad organizovao trošeni miilioni evra. Dačović je navodno  „prepustio“ nabavku opreme za koncerte  „Muzičkoj radionici“ koju vodi Nebojša  Jakovljević- Šone,  muzičar iz grupe „Osvajači“. Zvanično se nigde ne može proveriti pravni status ove radionice, ali je ona tvrdi naš sagovornik „vedri i oblači“ poslom u Kragujevcu za koji su poreski obveznici za tri godine izdvojili  desetine miliona dinara!

PITANJA BEZ ODGOVORA

U pitanjima koja smo postavili gradskom ministru za kulturu Miljanu Bjeletiću koji je na vrhu hijerarhije u ovom problemu, ali i direktoru Doma omladine Dejanu Dačoviću- dobili smo šturi i neodređen odgovor od informativne službe Skupštine grada, Pitanja i odgovor prenosimo  u celosti.

Poštovani gospodine Bjeletiću,
Molimo Vas da nam odgovorite na sledeća pitanja:
1)     Našoj redakciji javila se referentna kompanija koja se bavi produkcijom (ozvučenje, led zidovi, scenska rasveta)  i tvrde da ne mogu da pronađu tekst tendera za manifestaciju „21. oktobar“ 2020, pa su samim tim nezakonito onemogućeni da na istom učestvuju? Dakle, gde se u gradu Kragujevcu može učestvovati na tenderu?
2)    Godinama unazad poslove dobija jedna te ista firma iz Kragujevca, čije su reference daleko ispod sličnih kompanija u gradu. Posedujemo dokaz da za jedan posao iz 2016.godine od 880 hiljada dinara, a koji je platila Skupština grada nije objavljen tender, niti je uručen poziv preduzećima koja se bavi produkcijom. Zašto se na relaciji Dom omladine, Muzička radionica, iznajmljivanje opreme odvija gotovo polutajno?
3)    Takođe, angažovanjem stručnjaka i analizom utvrdilo smo da je posao od 880 hiljada dinara parama Skupštine grada mogao da se uradi angažovanjem druge producentske kuće za 200 hiljada dinara, što upućuje na moguće „pranje“ para. Pritom oprema koja je mogla da se iznajmi za 200 hiljada dinara daleko je sofisticiranija i savremenija od opreme sa kojom su manifestacije proslave dana grada realizovano ?
4)    Koliko je novca Skupština grada od 2016 godine, izdvojila za manifestacije koje su realizovane preko Doma omladine i Muzičke radionice?

Da Vas podsetimo:  Prvi čin je završen, u aprilu sledi promena

Najbolje želje
Redakcija portala ucentar.rs


Odgovor na pitanja redakciji ucentar.rs  iz Skupštine grada Kragujevca: „TE NABAVKE ORGANIZUJU INDIREKTNI KORISNICI“

Poštovani,

Grad Kragujevac u skladu sa Zakonom i Podzakonskim aktima sprovodi  postupke javnih nabavki i objavljuje konkursnu dokumentaciju i druga akta u postupku javne nabavke na Portalu javnih nabavki i na internet stranici .

Manifestacije koje ste naveli organizuju se u režiji indirektnih korisnika grada Kragujevca, koji su takođe dužni da u skladu sa zakonom sprovedu postupak javnih nabavki.

Sve odgovore koje se odnose na organizaciju manifestacija Doma omladine ili drugih gradskih ustanova, budite slobodni da potražite upravo od njih“.

-odgovor od Doma omladine na ova pitanja do objavljivanja ovog teksta nije stigao na naš mejl


Izvor: UCentar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime