Kako sam i zašto isključen iz DSS-a

0
2861

Priznajem da sam kriv zato što sam tražio da DSS prekine svaki vid kolaboracije sa diktatorskim režimom Aleksandra Vučića.

Vukosav Tomašević

Da sam, posle dvodecenijskog članstva, brisan iz evidencije članova DSS saznao sam petog dana nakon donošenja te „odluke“. Uz nepotpisano prateće obaveštenje Sekretarija DSS imejlom mi je dostavljena skenirana „odluka“, bez ijedne reči obrazloženja, bez pravne pouke i uz pozivanje na član Statuta DSS koji nema baš nikakve veze sa disciplonskom odgovornošću.

Odluku je, ispod logoa „novog DSS“, potpisao Miloš Jovanović, predsednik DSS, doktor prava i predavač na beogradskom Pravnom fakultetu.

Iako sam u ime DSS obavljao brojne važne i odgovorne državne i stranačke funkcije (narodni i savezni poslanik, predsednik SO Prijepolje, u više mandata član Glavnog odbora, član Izvršnog odbora i Predsedništva, predsednik opštinskog odbora, odbornik…) niko iz „novog DSS“ nije me udostojio obaveštenja da je protiv mene pokrenut disciplinski postupak, a kamoli da mi je data prilika za izjašnjenje, tj. odbranu.

Mada sam odmah putem pisma sa povratnicom tražio da mi dostave orginal „odluke“, kao i kopije zapisnika sa sastanaka na kojima je ta „odluka“ doneta, iz „novog DSS“ evo pun mesec nema odgovora.

Opštinski odbor DSS Prijepolje do dana današnjeg, dakle za 35 dana, „novi DSS“ nije obavestio da mu je višegodišnji predsednik isključen iz Stranke.

Kako sam saznao preko insajdera u centrali „novog DSS“, predlog za brisanje u ime nepostojećeg „Izvršnog odbora“ podneo je njegov „predsednik“ Dejan Šulkić, navodeći da sam „u više navrata u medijima javno iznosio stavove koji su suprotni stavovima Predsedništva i Predsednika DSS i koji su imali otvoreni kritički odnos prema istim…“.

Potpisujem priznanje, po ovakvoj optužnici, kriv sam. Javno priznajem, kao član Glavnog odbora i Predsedništva DSS do 28. maja 2017. godine, na svim sastancima stranačkih organa, i u medijima i autorskim tekstvovima tokom tog mandata, a i nakon toga, tražio sam i tražim da DSS prekine kolaboraciju i svaki vid saradnje sa diktatorskim režimom A. Vučića i svim raspoloživim legalnim sredstvima krene u borbu za rušenje istog, baš kao nekada protiv Miloševića. Glasao sam protiv koalicija sa SNS na Vračaru i Voždovcu i tražio da DSS izađe iz svih lokalnih koalicija sa naprednjacima.

Da Vas podsetimo:  Izborna kampanja iz ugla Istinomera: Laži, manipulacije, targetiranje i navijanje

Glasao sam protiv isključenja Sande Rašković Ivić i Dragane Trifković iz DSS, protivio sam se razbijanju poslaničkog kluba DSS u Narodnoj skupštini, tražio sam kompromis i dogovor sa Markom Jakšićem i Slavišom Ristićem, umesto izbacivanja kompletnog Pokrajinskog odbora za KiM iz Stranke…

Pobedila me je interesna glasačka mašina „novog DSS“ Miloša Jovanovića, koji danas nema ni jednog člana na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu brojnih direktnih kontakta pouzdano znam i tvrdim da ovakve stavove zastupa 90% (preostalog) članstva DSS.

Suprotne stavove i isto tako delovanje u praksi demonstrira otuđena stranačka vrhuška, rukovođena isključivo ličnim materijalnim interesima, etablirana nakon povratka Miloša Jovanovića u DSS.

Nikada ni jedan organ DSS od dolaska Miloša Jovanovića na čelo Stranke nije doneo niti saopštio bilo kakav stav o odnosu prema Vučiću i njegovom režimu. Tako da moji istupi i stavovi svih koji misle isto ili slično nikako ne mogu bii suprotni politici DSS, već samo privatnim stavovima i ličnim interesima Miloša Jovanovića i bratije kojom se okružio.

U nameri da dodatno „argumentuje“ potrebu za mojim udaljavanjem iz DSS pomenuti Šulkić zaključuje „da nikakva opomena ne bi u budućnosti imala uticaja“(na moje ponašanje i stavove).

Apsolutno tačan zaključak. To je razlika između mene i njih.

Za celinu ove priče bitne su još dve pikanterije.

Prvo, ni jedna „odluka“ „Izvršnog odbora i Predsedništva“ „novog DSS“ doneta posle 28. maja nisu legalne i važeće, jer organi koje nakon ovog datuma tako naziva i predstavlja Miloš Jovanović nemaju legitimitet.

Toga dana održana je Izborna skupština DSS (o njenom toku i dešavanjima drugom prilikom) na kojoj su izabrani novi predsednik, potpredsednici i Glavni odbor Stranke. Po slovu Statuta DSS, što i vrapci znaju, a što je važilo i u praksi primenjivano tokom proteklih 25 godina, izborom novog Glavnog odbora automatski prestaje mandat svim organima koje bira Glavni odbor, a to su Predsedništvo, Izvršni odbor, Politički savet, Nadzorni odbor, Disciplinska komisija…

Da Vas podsetimo:  Gde god nadješ zgodno mesto -radnu grupu posadi

Pod rukovodstvom doktora i predavača prava Miloša Jovanovića prešlo se na „fleksibilnije“ tumačenje Statuta i četvrtvekovne prakse, tako što je Izvršnom odboru „produžen mandat“ nakon Izborne skupštine, do daljnjeg, dok se krnje „Predsedništvo“ samoproglasilo, pre izbora i verifikacije na konstitutivnoj sednici Glavnog odbora.

Tu sednicu M. Jovanović zakazao je za 24. septembar 2017. U dnevnom redu pod tačkama 5. i 6. su Izbor članova Predsedništva i Izbor članova Izvršnog odbora.

Treba li bolji dokaz da su sve „odluke“ oba ova organa u protekla 4 meseca nestatutarne i nevažeće?

Za doktora i predavača prava ostaje pitanje zašto se, kada falsifikuje, makar ne potrudi da izjednači praksu?

Tako sam isključen iz Stranke na telefonskim sednicama nepostojećih organa. Za ovu „Izvršnog odbora“ kažu da je bila najduža telefonska sednica od pronalaska telefona. Ljude su „navatavali“ po egzotičnim destinacijama, od grčkih ostrva do malinjaka, „letnji dan do mraka“. Neki časni članovi doskorašnjeg Izvršnog odbora odbili su da učestvuju u farsi, neki drugi su glasali protiv , ali su ipak uspeli da „nategnu“ većinu…

Tokom tog telefonskog izjašnjava za moje isključenje iz DSS glasao je član „Izvršnog odbora“ koji je u martovskoj kampanji za predsednika Srbije javno radio za drugog kandidata (M. Stamatovića), koji kandidatu DSS Aleksandru Popoviću nije obezbedno ni jedan potpis podrške, niti ga je glasao, i koji je, zajedno sa kompletnim opštinskim odborom, bojkotovao Izbornu skupštinu DSS 28. maja.

U glasanju je učestvovao i član „ Izvršnog odbora“ DSS koji je potpisao proglas podrške A. Vučiću 600 javnih ličnosti.

Za moje isključenje glasao je i član „Predsedništva“ od strane Miloša Jovanovića imenovan za direktora Stranke, a od strane Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal optužen za pripadništvo organizovanoj kriminalnoj grupi i višemilionsku prevaru (fudbalskog reprezentetivca Stojkovića). Taj će, za par dana, postati predsednik Izvršnog odbora, faktički drugi čovek „novog DSS“.

Kada sve ovo iznosim u javnost ne prizivam bilo kakvu „pravdu“, ni rehabilitaciju za sebe. Naprotiv, zadovoljan sam što nisam deo „novog DSS“.

Da Vas podsetimo:  Srbija u vrhu Evrope po broju kladionica po stanovniku, deca počinju sa kockom već u osnovnoj

Imam obavezu, kao neko ko je sve video izbliza i sve zna iz prve ruke, da javno ukažem na pogubno delovanje Miloša Jovanovića po budućnost DSS.

Od 1.oktobra 2016. godine, kada je M. Jovanović preuzeo rukovođenje DSS, iz Stranke su isključeni Sanda Rašković Ivić, predsednica koja je DSS vratila u Parlament, Dragana Trifković i Vukosav Tomašević, članovi Predsedništva, Boro Antelj, član Glavnog i Izvršnog odbora…

Iz DSS su bukvalno izbačeni Marko Jakšić i Slaviša Ristić, potpredsedici Stranke i narodni poslanici, narodni tribuni i lideri Srba na Kosovu i Metohiji, i sa njima ceo Pokrajinski odbor za KiM.

Iz vrha Stranke su eliminisani dr. Dušan Proroković, predsednik Političkog saveta, Igor Ivanović, član Udruženja književnika Srbije i član svih saziva Političkog saveta od osnivanja DSS, Milan Lapčević, potpredsednik i Gorica Gajić, narodni poslanici, Goran Đorđević, ugledni niški advokat, doskorašnji predsednik Disciplinske komisije, Goran Bulajić, potpredsednik, Miloš Radulović, potpredsednik i predsednik Izvršnog odbora, Borko Ilić, potpredsednik, predsednik Pokrajinskog odbora za Vojvodinu, svi nekadašnji poslanici…

Umesto imenovanih ne da nisu stigle adekvatne zamene, već u „novi DSS“ nije došao ni jedan novi član. Pa je, za nevolju, za „novo lice novog DSS“ proizveden, a ko bi drugi, Maršićanin.

1.oktobra prošle godine, kada je Miloš Jovanović preuzeo rukovođenje DSS, Stranka je imala rejting 2,5-3%. Sada, godinu kasnije, ni jedno istraživanje ne može više da izmeri snagu DSS, rejting je sveden na nivo statističke greške, ili na odrednicu „ostali“, koji svi zajedno nemaju 1%.

Ne postoji bilo kakva unutarstranačka aktivnost niti komunikacija sa bazom i članstvom. Kako izgledaju pravo i demokratija u verziji Miloša Jovanovića na svojoj koži osetili su mnogi osnivači i istaknuti članovi DSS.

Milošu Jovanoviću javno predlažem da sva akta koja je potpisao u ime „novog DSS“, uključujući i „odluku“ o mom brisanju iz članstva predoči svojim studentima na Pravnom fakultetu. Ne zbog sebe ili mene, već zbog koristi studenata.

Da deca nauče kako ne treba!

nspm.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime