Kako se stari Beograd uklapa u ovaj današnji

0
2013

Kada pogledate slike starog Beograda, gotovo da možete da osetite tu nekadašnji atmosferu. Zamislite kako šetate Balkanskom ulicom punom zanatskih radnjica, pa onda svratite do stare Terazijske česme i na kraju do Trga kojim prolazi tramvaj. Ali, kako se stari Beograd uklapa u ovaj moderni?

Trg republike

Foto: Rajko Ristić / Noizz.rs

Stari Trg republike nije izgledao mnogo drugačije od ovog današnjeg. Palata „Riunione“ je i dalje tu, tu je i Narodni muzej, iako je sada skriven skelama, a tu je i čuveni „Konj“. Međutim, danas nema ovih divnih fenjera, a ni tramvaj višene prolazi samim trgom. Naravno, tada nije bilo ni čuvenog sata, a Trg nije služio za mesto okupljanja. Današnji Trg je sasvim druga priča, a pitanje je kako će izgledati nakon rekonstrukcije.

Balkanska ulica

Foto: Rajko Ristić / Noizz.rs

Nije bez razloga Balkanska ulica jedna od najpoznatijih u našoj prestonici. Bila je poznata po najboljoj ćeten-alvi i sladoledu u gradu, i u malim zanatskim radnjama ste mogli da pronađete sve što poželite. Nije tada bilo velikih tržnih centara, već je upravo ova ulica bila prva destinacija kada želite nešto da kupite. I danas od roditelja, baka i deka možete da čujete kako su šešire uvek kupovali upravo u ovoj ulici, kako su odela krojili kod čuvenog Voje, a uveče su rado posećivali bioskop „20. oktobar“. Nažalost, zanatlija više nema, a duh Balkanske više nije ono što je nekad bio.

Dom vojske

Foto: Rajko Ristić / Noizz.rs

Nekada Ratnički dom, a danas Dom vojske, vodi se kao spomenik kulture i zaštićem je u Zavodu za zaštitu spomenika i kulture. Ova impozantna građevina, nastala između 1929. i 1932, izgrađen je po ugledu na društvene domove u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Iako se zgarda sama po sebi nije mnogo promenila u prohujalim decenijama, sa nje je nestao natpis „Ratnički dom“, a danas ispred nje teško da možete da vidite gospodu sa elegantnim šeširima.

Da Vas podsetimo:  Sve više zaostajemo za svetom: Univerzitet u Beogradu ispao s liste 500 najboljih na Šangajskoj listi

Palata Albanija

Foto: Rajko Ristić / Noizz.rs

Prvi oblakoder u Beogradu izgrađen je 1939, a ime je dobio po istoimenoj kafani koja se nalazila na mestu današnje palate. Zgrada ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata, a na staroj slici moćete videti vojnike kako slave oslobođenje beograda ispred palate. Iako je pogođena bombom teškom pola tone tokom savezničkog bombardovanja, palata je izdržala i 1989. godine je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

Makedonska

Foto: Rajko Ristić / Noizz.rs

Nekada davno, ovom ulicom su prolazili tramvaji.

Ljubica Krstić
Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime