Kako Srbe za sve oglasiti krivim

4
1144

Prenosimo donji tekst iz Peščanika samo zbog toga da se vidi kako se na jedan „ubedljiv“ i relativno prikriven („maskiran“) način mogu poslati poruke koje nekome mogu da deluju kao istinite (ili su jednim delom istinite), a da se na kraju dobije rezultat u kome su Srbi krivi baš za sve – za ono što se na ovom našem delu Balkana dešavalao u prošlosti i što će se dešavati u budućnosti. Autor ovakvog političkog pamfleta ide na to da je „region nekada goreo“ baš zbog ovih istih političara koji su danas na vlasti. Istina je da „region goreo“ u devedesitim prošlog veka, ali zbog nasilne secesije (nasilnog razbijanja SFRJ), najpre od strane Hrvatske i Slovenije, a potom i muslimana iz BiH.

Čak je i pominjanje jasenovačkih žrtva – po mišljenju autora ovog teksta – „groteskno“. Zbog čega? Valjda zbog pominjanja reči „genocid“ i zbog toga što se stradanje muslimanskih vojnika u Srebrenici ne stavlja u istu ravan sa monstruoznim ubijanjem preko 700.000 civila (uključujući i preko 70 hiljada dece) u Jasenovcu.

Vlada stabilnosti i bezbednosti

Fotografije-citalaca-Vladimir-NedeljkovicBilo je potrebno samo četiri godine da se sasvim obnovi stari režim, a sa njim i ratnohuškačka retorika iz devedesetih unutar trougla Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Restauracija koja teče od 2012. stigla je ovih dana u fazu hitnih večernjih sastanaka osoba iz državnog vrha te svesrpskog sabornog pozivanja etničkih – a ne političkih ili državnih, iako se za takve izdaju (pozvani su „srpski“ član predsedništva Bosne i Hercegovine, te predsednik jednog od dva tamošnja entiteta, a nedavno je u Beogradu bio i predstavnik hrvatskih Srba) – vođa iz susednih država na dogovor o narednim zajedničkim koracima. Kriza je takva – žele da nas uvere u to ovi etnički vođi – da je neophodno formiranje jedinstvenog etničkog stroja (makar i pod krinkom zajedničke prekogranične „antiterorističke policijske vežbe“) u iščekivanju novih izazova. (Tomislav Nikolić: „Danas ste bili kao jedan, kako dišete, kako razmišljate, tako i radite, i ako bi se davala vojnička ocena ovoj vežbi, rekao bih vrlo dobar.“ – naglasio D.I.) Tako je politika mira i nikada boljih odnosa u regionu ovih preko noći preobraćenih mirotvoraca s vremenom postala politika kriznog štaba u predvečerje novih sukoba.

Da Vas podsetimo:  Zdravstvo u Srbiji - Može li privatno biti državno

Glasnogovornik rata iz devedesetih, sinoć nas je u svojstvu ministra inostranih poslova „umirio“: „Građani Srbije mogu da budu spokojni i da znaju da neće biti ugrožena bezbednost i stabilnost naše zemlje, a nadamo se i u regionu.“ Sasvim u skladu „novogovora“ svoga šefa, ministar spoljnih poslova je u stvari uputio pretnju susednoj državi. Jer ako je istina da su on i predsednik vlade, po čijim direktivama radi, „zainteresovani i da je od interesa za sve da se sačuva bezbednost i stabilnost u regionu“, zašto se onda tek samo „nada“ da ta stabilnost i bezbednost „neće biti ugrožene“. Ko drugi u ovom trenutku može ugroziti stabilnost i bezbednost regiona, pored osoba iz državnog vrha Srbije i srpskih etničkih vođa s druge strane Drine? Ko neprekidno ponavlja da Bosna i Hercegovina nije država i ko zakazuje referendum uprkos važećim odlukama merodavnih tela u susednoj državi? Ili, da pitanje postavimo i ovako: kome je unuka važnija od mira u Bosni i Hercegovini? (Milorad Dodik: „U danu u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju porodicu, ne pada mi na pamet da se bavim Savetom za sprovođenje mira i njihovim saopštenjima.“)

Prethodni put kada bezbednost i stabilnost „naše zemlje“ nisu bili ugroženi, dok je region goreo u plamenu, ishod je bio sledeći: desetine hiljada pobijenih (među kojima najveći broj civila), više miliona raseljenih, preko 200.000 izbeglih Srba u Srbiji, više sekundarnih masovnih grobnica „u našoj zemlji“, desetine optužnica za ratne zločine podignutih protiv građana Srbije. Ako je ministar inostranih poslova mislio na tu vrstu „neugroženosti“ stabilnosti i bezbednosti – po analogiji sa tvrdnjom iz devedesetih da Srbija nije učestvovala u ratu – onda građani regiona i Srbije ne smeju biti spokojni (ministar inostranih poslova je možda hteo da kaže da građani zapravo treba da budu mirni, u smislu – da ćute i bez pogovora prihvate novi ratnički diskurs državnog vrha), jer je isuviše razloga da ponovo strahuju za svoju bezbednost i stabilnost zajednica u kojima žive s ovim osobama na čelu države.

Da Vas podsetimo:  ANTI-SRPSKA KNJIGA U AMERIČKOJ ŠKOLI: Bojana je majka koja se sama bori da se udžbenik pun laži o Srbima i Kosovu izbaci iz nastave!

Zanimljiv je i transfer unutar trougla Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Državni vrh Srbije koristi izjave političara iz Hrvatske za kreiranje atmosfere straha i ugroženosti. („Vučić je kazao da je još gore ako je reč o izbornoj kampanji, odnosno ako neko može da dobije glasove [u Hrvatskoj] na mržnji prema Srbima i srpskoj državi.“) Da bi to onda projektovao na Bosnu i Hercegovinu (Vučić: „Neću da uvredim hrvatsku državu i narod, pa ni one koji nas ubeđuju danima da su moje naočare napale njihovo kamenje.“) i tako stvorio privid legitimnosti zahteva da se odbrane „srpski“ interesi – koji se u izjavi o unuci očito svode na interese jedne poridice – s druge strane Drine. U simboličnoj ravni, ova vrsta transfera ogledala se i u odavanju pošte žrtvama iz jasenovačkog koncentracionog logora (što je u medijima groteskno nazvano – „obeležavanje 75 godina od početka genocida u Jasenovcu“) u Republici Srpskoj. Kada se tome doda i izopačeno preoblikovanje Srebrenice od mesta masovnog srpskog zločina nad bosanskim muslimanima u mesto stradanja srpskog premijera – dobili smo pozornicu na koju ponovo bez srama izlazi agresivni srpski nacionalizam iz devedesetih. Sa tim nacionalizmom, nema ni stabilnosti ni bezbednosti, ni u Srbiji ni u regionu.

Dejan Ilić

Peščanik

4 KOMENTARA

  1. Na platnom spisku koje nevladine organizacije je gospodin Dejan Ilić? Neverovatno je kako je malo potrebno da se obrunotom logikom, nemoralnim , nepatriotskim i antinacionalnim stavovima predočava, i prihvata, kao „istina“ agresivna politika srpskih neprijatelja. Ako živite u Srbiji a potkrepljujete sve što utiče na uništenje nacionalnog identiteta i teritorijalnog suverenitea – šta ste vi i kako se zovete?

  2. Ima još mnogo ljudi koji misle slično vama. Ne zaboravite da kroz vaš komentar proviruje jedan koncept Srbije koji više nikoga ne nadahnjuje. Nemojte zameriti, ali tako je.

  3. Dragi izdajnici Srpskih drzava i Srpskog naroda, neka vam je Bog u pomoc. Covek koji proda slobodu nije vise covek vec demonima rob a takvi kao ti sto pljujete po svemu sto odise Srpstvom i Srpskim ne zasluzujete cak ni komentar. Da nije nesloge neznam gde bi nam bio kraj. U svojoj bogatoj i hiljadama godina staroj istoriji Srbi nikad nisu bili agresori niti istrebljivaci nekog naroda.
    Da vam sutra prekopam potocare i iskopam sve tamo pokopane da vidite da nema ni 1000 streljanih vi i vasi zapadni satrapi bi opet vikali da su Srbi pocinili genocid. A Jasenovac, Stara Gradiska i pusta Srpska Krajina je samo kolateralna steta. Najveci genocid pocinili su angloameri istrebivsi starosedeoce Americkog kontinenta, zatim otomani pa treci rajh. Kad budete skupili hrabrosti da o tim genocidima pisete ako imate muda naravno, imacete pravo pisati i o zlocinima. Za vas definicija genocida nije bitna bitan je narod kojeg zelite popljuvati, poniziti i uniziti. Ja sam licno mnogo zla dozivela od nekrstivih i katolika ali ih ipak mnogo vise postujem nego Srbe poput Cede, Tadica, Draskovica i vas kvazi istoricara, politikologa, sociologa raznih NVO. Vi ste ono dno koje cak ni u paklu nece.
    Budi Bog sa vama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime