Kako su Cenzolovka i SĆF pomogli lokalnim medijima čiji je opstanak epidemija dodatno ugrozila

0
378
Foto: printscreen

U tekstu koji su objavili Evropski novinarski centar i ugledni američki portal Poynter ističe se način na koji su sajt Cenzolovka i Slavko Ćuruvija fondacija reagovali tokom epidemije koronavirusa i kako su našli način da pomognu lokalnim medijima, čiji je opstanak sve ugroženiji

Na portalu poynter.org, čiji je izdavač ugledni istoimeni Institut za medijske studije sa Floride, juče je objavljena studija slučaja u kojoj se pozitivno govori o potezima koje su sajt Cenzolovka i Slavko Ćuruvija fondacije preduzeli tokom početne faze epidemije koronavirusa u Srbiji.

Analiza, koja je deo serijala Evropskog novinarskog centra o tome kako su mediji širom Evrope, usled krize sa kovidom 19, prilagodili svoj rad i poslovnu strategiju, prethodno je objavljena na stranicama te organizacije na sajtu Medijum (medium.com).

Naslovna strana portala Poynter 11. septembra / Foto: printscreen

Novinarka i autorka analize Tara Keli, koja je ranije sarađivala sa CNN-om, Hafington postom i magazinom Tajm, ističe da je i pre izbijanja epidemije „veliki broj nezavisnih lokalnih medija u Srbiji vodio borbu za svoj opstanak i da su pritisci vlasti njihov položaj samo pogoršali“.

„Cenzolovka i njen osnivač Slavko Ćuruvija fondacija odlučili su se na važan iskorak nakon što su ustanovili koliko je situacija postala ozbiljna“, navodi autorka. „Osim članaka i stripova, kojima su želeli da ukažu na hapšenje novinara u Srbiji, osnovali su fond za pomoć lokalnim nezavisnim medijima, u nastojanju da spreče njihovo zatvaranje tokom važnog perioda.

U analizi se posebno ističe Cenzolovkin serijal o informisanju javnosti o posledicama epidemije u osam gradova Srbije, kao i to da, s ciljem da čitaocima ukaže na to kako se vlast ophodi s novinarima tokom epidemije, koristi stripove Marka Somborca i Milana Doga koji na satiričan način opisuju Vladu Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i domaće tabloide.

Da Vas podsetimo:  Kriminalno preuzimanje Fejsbuk stranice motivisano uništavanjem slobodnih medija

Autorka podseća da je Slavko Ćuruvija fondacija u junu osnovala Fond solidarnosti za lokalne medije, s ciljem da medijima koji imaju dokazanu reputaciju u profesionalnom izveštavanju omogući da nastave s radom u interesu javnosti u svojim sredinama.

Na javni poziv Fondacije stiglo je čak 76 prijava, što je, ukazuje autorka, bilo iznad očekivanja, ali je time samo potvrđeno da su mediji u Srbiji u teškoj finansijskoj situaciji. Grantove je dobilo šest medija – Pressek (Kragujevac), JUG Press (Leskovac), SOinfo (Sombor), Radio 100 plus (Novi Pazar), Radio City (Niš) i GM info (Gornji Milanovac). 

Iako podvlači da je zasad rano govoriti o efektima Fonda solidarnosti, autorka upozorava da je jasno da je u Srbiji sve manje lokalnih i nezavisnih medija i da postoji mogućnost da mnogi gradovi, pa čak i Beograd, u budućnosti ostanu bez nezavisnih medija.

„U Fondaciji i Cenzolovci snažno veruju da je pomoć koja je obezbeđena za lokalne medije važnija nego ikad u nastojanju da se stvori okruženje koje će štititi profesionalno novinarstvo i koje će omogućiti fer tržišnu utakmicu za kritičke medije“, zaključuje se u analizi Tare Keli.

D. K.
Izvor: Cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime